IKEA Suomi ja Aalto-yliopisto vastuullisen energiankulutuksen asialla

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin opiskelijat toteuttavat Lux Helsinkiin uniikin ja ennennäkemättömän valotaideteoksen. Fotoni viestii valon merkityksestä, herättää pohtimaan jokapäiväistä energiankulutustamme ja inspiroi tekemään vastuullisia valintoja arjessa. Teos toteutetaan yhteistyössä IKEA Suomen kanssa ja valaistaan energiatehokkailla led-valonlähteillä. IKEA Suomen ja Aalto-yliopiston yhteistyö̈ on jatkoa viime vuonna IKEA-tavarataloihin toteutetuille valoinstallaatioille.

”Teoksemme esittelee valo-olennon, Fotonin. Led-lamppujen valon määrän vaihtelu luo illuusion elävästä olennosta. Yhteistyö IKEA Suomen kanssa on vuosikurssillemme hieno tilaisuus oppia valosta ja valosuunnittelusta sekä päästä toteuttamaan tämän mittaluokan installaatio osana kansainvälistä valofestivaalia”, työryhmän koordinaattori, sisustusarkkitehtuurin opiskelija Jenni Inciarte Villaverde sanoo.

Teoksen inspiraationa on ollut pienten asioiden merkitys. Jokainen hetki, hengenveto, polku ja pisara ovat osa suurta kokonaisuutta – planeettaa, jota halutaan suojella. Teos on syntynyt kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, mikä merkitsee hyvää ja huolellista suunnittelua, harkittuja materiaalivalintoja sekä katsomista kauas tulevaisuuteen.

fotoni_web

”Nyt suunniteltava uniikki valotaideteos viestii valon merkityksestä ja inspiroi tekemään vastuullisia valintoja arjessa. Olemme erittäin iloisia tästä yhteistyöstä ja vaikuttuneita siitä, miten luovasti opiskelijat käsittelivät valon ja kestävän kehityksen suhdetta Fotoni-teoksessaan. Toivomme, että teos herättelee katsojia oivaltamaan jokapäiväisen energiankulutuksen vaikutusta ympäristöön”, IKEA Suomen vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto sanoo.

”Kokemukset aiemmasta yhteistyöstä̈ IKEA Suomen kanssa olivat erittäin antoisat. Tämä̈ yhteistyö̈ on opiskelijoille ainutlaatuinen mahdollisuus pureutua muotoilun keinoin tärkeään kestävän kehityksen teemaan. Samalla opiskelijat pääsevät kurkistamaan suuren, kaupunkitilassa toteutettavan festivaalin tuotantoon sekä̈ esittelemään teostaan niin kotimaiselle kuin kansainväliselle yleisölle”, Aalto-yliopiston tilasuunnittelun professori Pentti Kareoja sanoo.

Lux Helsinki pystyttää Kauppatorille festivaalin ajaksi valokuvaustasanteen, jonka alakertaan Fotoni rakentuu. Tasanteen yhteydessä on myös kahvila.

Lue lisää Fotoni-teoksesta >

#fotoni #IKEAvalaistuminen #vastuullisuus