Lux Helsingin uusi reitti kiertää Tuomiokirkon ympäri

Helsingin kaupungin järjestämä valofestivaali Lux Helsinki järjestetään yhdeksännen kerran torstaista maanantaihin 5.–9.1.2017. Lux In -valotaiteen näyttely on Kaapelitehtaalla 1.–10.1.2017.

Lux Helsinki valaisee historialliset arvorakennukset ja hämärät sisäpihat vieden festivaalikävijät idyllisen Kruununhaan kortteleihin. Lux Helsingin uusi reitti kulkee Kauppatorilta Mariankatua pitkin Kruununhakaan, Helsingin yliopiston kortteleissa sijaitsevalle Topelian pihalle ja Kansalliskirjaston sisäpihan kautta takaisin Kauppatorille. Reitin keskipisteenä on Tuomiokirkko, joka valaistaan neljältä sivulta. Katso reittivideo tästä.

Vuonna 2016 Lux Helsinki todisti vetovoimaisuutensa keräten kovasta pakkasesta huolimatta ennätysyleisön valotaiteen pariin. Lux Helsinki sopii koko perheelle ja tapahtumaan on vapaa pääsy. Valoteoksista pääsee nauttimaan päivittäin klo 17–22.

Vuoden 2017 Lux Helsingin reitti vie kävijät historialliseen Helsinkiin: Kauppatorille ja Kruununhakaan. Tiivis reitti antaa mahdollisuuden nauttia valotaiteen lisäksi makuelämyksistä ja kaupunkikulttuurista. Festivaalin oheisohjelma ja ruokatarjonta julkistetaan joulukuussa.

– Lux Helsingin pääreitti vie festivaalikävijät jälleen kerran kohteisiin, joihin ei välttämättä tule arkisin poikettua. Viime vuosien menestys sekä kumppaniyritysten määrän kasvu ovat mahdollistaneet Lux Helsingin mielenkiintoisen sisällön kehittämisen monella tapaa. Valon positiivinen vaikutus hyvinvointiin keskellä pimeintä vuodenaikaa on tunnistettu, ja haluamme tarjota siihen mahdollisuuden valotaiteen keinoin, Lux Helsingin festivaalijohtaja Ilkka Paloniemi sanoo.

Lux Helsinki valaisee kaupungin kuvatuimman siluetin  

Valo-, media- ja kuvataiteilijat Suomesta, Hollannista ja Meksikosta toteuttavat tapahtuman pääreitille yhteensä 15 teosta. Lisäksi Lux In -valotaiteen näyttelyssä nähdään monipuolinen valikoima teoksia. Voit tutustua kaikkiin teoksiin osoitteessa luxhelsinki.fi.

Ensimmäistä kertaa Lux Helsingin historiassa Tuomiokirkon kaikki neljä sivua pääsevät osaksi valoteosta. Tarja Ervastin Domus 360° – Neljä kotia on koettavissa jokaisesta ilmansuunnasta, läheltä ja kaukaa. Tornin kirkas valaistus loistaa kauas, ja lähietäisyydeltä teosta voi tarkastella Senaatintorilta, Unioninkadulta ja Kirkkokadulta sekä kirkon ylätasanteilta.

Lux Helsinki valaisee Kauppatorin komeimmat julkisivut festivaalin ajaksi. Kaupungintalon, Ruotsin suurlähetystön, Korkeimman oikeuden palatsin sekä Presidentinlinnan fasadit loistavat merelle päin taustallaan niin ikään valaistu Tuomiokirkko. Talven pimeydessä hehkuvaa upeaa kokonaisuutta voi ihailla ja kuvata Kauppatorille rakennettavalta valokuvaustasanteelta.

Stora Enson pääkonttorin Kauppatorin ja Presidentinlinnan puoleisille julkisivuille projisoidaan väkevä videoteos Cube. Viisiosainen animaatio luo illuusion, jossa analogisuus ja digitaalisuus, luonto ja teknologia sekä perinteet ja nykyaika elävät rinnakkain.

flowersoflife_web     domus360_ikuisuus

Kuviosuunnittelija Maija Louekarin Veljekset-kuosista animoitu valoteos heijastetaan Suomen Pankin Kirkkokadun puoleiseen seinään. Kuvioiden inspiraationa ovat olleet suomalaisten kansantarujen päähenkilöt, niin sanotut toteemieläimet, jotka animaatio laittaa liikkeelle.

Topelian sisäpihalla Helsingin yliopiston korttelissa nähdään Flowers of Life -kollektiivin työ, joka huokuu mystisyyttä ja valon maagista hohtoa. Ilmassa leijuvista kuvioista muodostuva kokonaisuus on värien ilottelua ja muotojen juhlaa.

Kansalliskirjaston sisäpihalla nähdään meksikolaistaiteilija Mónica Ruiz Loyolan runollinen ja koskettava teos Absence. Teoksen lähtökohta on naisten kohtaama sorto Meksikossa, erityisesti naisiin kohdistuva systemaattinen väkivalta Ciudad Juárezin kaupungissa. Teoksen muotokieli rakentuu ompelemisen ympärille, sillä moni Ciudad Juárezissa sorretuista naisista työskenteli epäinhimillisissä oloissa hikipajojen ompelimoissa. Teos on nähty aikaisemmin valofestivaaleilla muun muassa Espanjassa, Belgiassa ja Meksikossa.

Senaatintorilla nähdään kaksi interaktiivista teosta, jotka kutsuvat yleisön leikkimään ja havainnoimaan valoa yhdessä. Petri Tuhkasen Joukkovoima-teos herää eloon, kun ihmiset astuvat vaa’an päälle. Mitä enemmän ihmisiä vaa’alle nousee, sitä intensiivisemmäksi valon väri muuttuu. Rölli Ridanpään ja Tero Laineen Light Pipes -teoksessa valo ja ihmisten vuorovaikutus kuvastavat kaupungin moninaisia mahdollisuuksia. Teos koostuu kupariputkesta ja venttiileistä, joilla säädetään hehkulamppujen kirkkautta.

Lisäksi teoksia nähdään muun muassa Espan lavalla, Ritarihuonella, Tuomiokirkon tapulissa ja kappelissa sekä Torikortteleissa. Katso kaikki teokset ja teospaikat tästä.

Lux In -valotaiteen näyttely Kaapelitehtaalla

Toista kertaa järjestettävä valotaiteen näyttely Lux In tuo Kaapelitehtaalle monipuolisen valikoiman teoksia tunnetuilta taiteilijoilta sekä Taideyliopiston valosuunnittelun maisteriohjelman opiskelijoiden töitä. Näyttelyssä on esillä myös perinteisen Lantern Park -lyhtypuiston lyhtyjä. Lux In -valotaiteen näyttely vastaa yleisöpalautteeseen pidentämällä tapahtuman kokonaiskestoa kymmeneen päivään. Näyttelyn tekijät ja teokset julkistetaan joulukuussa. Lux In on avoinna sunnuntaista tiistaihin 1.–10. tammikuuta Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa. Näyttelyyn on vapaa pääsy.