Lux Helsinki houkuttelee kattavalla oheisohjelmalla

Lux Helsingin ohjelmaa täydentää Lux In -valotaiteen näyttely sekä lukuisat oheistapahtumat. Oheisohjelma sisältää muun muassa Eino Ruutsalon lyhytelokuvia, kineettisen valoteoksen sekä hengähdystauon lapsiperheille Helsingin kaupunginmuseossa. Aikuiselle festivaalikansalle on tarjolla ensi kertaa Suomessa nähtävä Bring Your Own Beamer -klubi sekä Glow-bileet Club Capitalissa. Keskustan ravintoloihin levittäytyvä Lux Eat -ruokatapahtuma houkuttelee festivaalikävijöitä syömään yhdessä.

Lux In -valotaiteen näyttelyssä monipuolista valoestetiikkaa sekä videotaidetta

Toista kertaa järjestettävä Lux In tuo valoa Kaapelitehtaalle. Esillä on ajatuksia herättäviä valotaiteen galleriateoksia tunnetuilta taiteilijoilta sekä Taideyliopiston valosuunnittelun maisteriohjelman opiskelijoiden töitä.

Kaapelitehtaan näyttelystä on tulossa laadukas ja monipuolinen. Taiteilijoidemme teokset täyttävät Merikaapelihallin ja muuntavat sen visuaaliseksi labyrintiksi. Kyseessä on käsittääkseni laajin Suomessa koskaan nähty kattaus valo- ja videotaidetta, Lux Helsingin taiteellisesta suunnittelusta vastaava Matti Jykylä sanoo.

Suomalaisen valotaiteen uranuurtaja Jari Haanperä on mukana Lux In -näyttelyssä kuudella teoksella. Lux Inissä nähdään uusi Merikaapelihalliin suunniteltu teos Light Desk sekä teoksia Haanperän pitkältä, suomalaista valoestetiikkaa uudistaneelta uralta.

Englantilaisen kineettisen kuvanveistäjän teos iskee silmää voimalla ja varmuudella. Blink on motorisoitu silmä, jonka eleetön tuijotus piinaa katsojaa – kunnes räpyttely alkaa. Jim Bond on tullut tunnetuksi interaktiivisista veistoksistaan, joissa ihmisruumiin osat yhdistyvät moottoreihin, elektroniikkaan, sensoreihin ja tietokoneisiin.

Lisäksi Lux Inissä nähdään kahdeksan Teatterikorkeakoulun Valo kuvataiteena -kurssin tuloksena syntynyttä työtä sekä Lantern Parkin perinteiset lyhdyt.

Näyttelyn loput teokset julkistetaan kokonaisuudessaan joulukuun aikana. Lux In on avoinna 1.–10.1. klo 15–22 Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa (Tallberginkatu 1). Näyttelyyn on vapaa pääsy. Lue lisää >

jari-haanpera4valoprojekrori  haanpera

Lux In -teoksia © Jari Haanperä

Klubeja, pop-up-kahviloita ja ohjelmaa koko perheelle

Lux Helsinki tuo ensi kertaa kansainvälisen Bring Your Own Beamer (BYOB) -tapahtumakonseptin Suomeen. BYOB on yhden illan avoin näyttely ja klubi, jossa osallistujat pääsevät täyttämään tyhjän tilan töillään projektoreita käyttämällä. Kaikki on luvallista – kunhan se on projisoitua: videotaiteesta VJ-setteihin, diaesityksistä kotivideoihin. Kyse on valoon pohjautuvasta mediataiteesta. Taiteilija Rafaël Rozendaalin luoma BYOB-tapahtumakonsepti on nähty lähes joka mantereella. Suomen ensimmäinen BYOB järjestetään Kaapelitehtaalla keskiviikkona 4.1. klo 20 alkaen. Ikäraja 18 vuotta. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Helsingin kaupunginmuseossa on tarjolla valohoitoa ja elämyksiä lapsiperheille koko Lux Helsingin ajan. Kaamoshoitolaan voi tulla löhöilemään ja lataamaan virtaa kirkasvalolampuista keskellä pimeintä vuodenaikaa. Museon sisäpihan seinälle heijastetaan suurikokoinen Valopiirustus, joka muuttuu koko ajan. Uv-kynällä tehdyt Salaiset viestit ovat nähtävissä jättikokoisella paperilla vain, mikäli se valaistaan UV-valaisimella. Jaakko Niemelän kiinteä valoteos Shadow heijastaa kaupungin kulkijat kaupunginmuseon sisäpihan seinälle. Valoelämysten lisäksi kannattaa tutustua museon näyttelyihin, jotka ovat Lux Helsingin ajan auki pidennetyin aukioloin, klo 22 asti.

Kaupungintalon juhlasalissa esitetään torstaina 5.1. klo 17 Eino Ruutsalon kuusi kokeellista lyhytelokuvaa. Ruutsalo oli yksi keskeisimpiä suomalaisen videotaiteen pioneereja. Hän oli elokuvaaja, maalari, kuvanveistäjä ja visuaalinen runoilija. Helsingin kaupungintalon aulasta löytyy Eino Ruutsalon vuonna 1971 valmistunut kineettinen taideteos Valoseinä. Metallista, pleksistä ja loisteputkista valmistetun teoksen voi nähdä Lux Helsingin ajan rauhoitetussa ympäristössä.

Lux Helsinki valaisee kaupungin komeimmat julkisivut festivaalin ajaksi. Talven pimeydessä hehkuvaa kokonaisuutta voi ihailla ja kuvata festivaalin ajan Kauppatorilla sijaitsevalta valokuvaustasanteelta. Lasiseinäisen konttirakennelman alakerrassa on Aalto-yliopiston opiskelijoiden toteuttama valoteos Fotoni sekä kahvila, josta saa lämmintä juotavaa. Senaatintorille rakentuu talvinen kahvila-alue, johon voi pysähtyä ihailemaan valaistua Tuomiokirkkoa.

Club Capital järjestää perjantaina 6.1. ja lauantaina 7.1. Glow-bileet, joissa pääsee juhlimaan upean väriloiston keskelle. UV-valoissa hohtavista dekoraatioista vastaa Flowers of Life, jonka teos nähdään Lux Helsingin ajan myös Topelian sisäpihalla. Ikäraja perjantaina 18 vuotta ja lauantaina 20 vuotta.

Myös useat keskustan toimijat osallistuvat valofestivaaliin järjestämällä valoaiheista ohjelmaa. Menovinkkejä löytää festivaalin aikana Lux Helsingin Facebook-sivulta.

Lue lisää oheisohjelmasta >

Lux Eat kannustaa syömään yhdessä

Cityn kanssa yhteistyössä toteutettava Lux Eat -ruokatapahtuma tarjoaa mutkattomia makuelämyksiä 10 €, 30 € ja 50 € hintakategorioissa. Mukana tapahtumassa ovat muun muassa seuraavat festivaalireitillä tai sen lähettyvillä sijaitsevat ravintolat: Bryggeri Helsinki, Gastrobar Emo, Holiday, Ravintola Lyon, Ravintola Kuurna, Ristorante & Taverna Vaelsa ja Roster Helsinki. Tapahtuman ravintolat tunnistaa Lux Eat -tunnuksesta. Kaikki Lux Eat -ravintolat sekä annokset ja menut julkaistaan perjantaina 16.12. Lue lisää >