Lux Helsinki paljastaa kolme teosta tulevalta reitiltä

Helsingin kaupungin järjestämä valofestivaali Lux Helsinki järjestetään yhdeksännen kerran 5.–9.1.2017. Lux In -valotaiteen näyttely on Kaapelitehtaalla 1.–10.1.2017.

Lux Helsinki -valofestivaali on yksi Helsingin kaupungin näyttävimmistä panostuksista vuodenvaihteessa alkavaan Suomi 100 -juhlavuoteen. Festivaalia rakennetaan juhlavuoden teeman mukaisesti yhdessä kumppaneiden kanssa.

Yhteistyökumppaneina vuonna 2017 ovat muun muassa Stora Enso, Marimekko ja Plan International Suomi. 

Lux Helsingin tavoitteena on ollut kävijäkokemuksen parantaminen. Vuoden 2016 festivaalin aikana tehty kävijäkysely paljasti, että tavoitteeseen on päästy. Festivaaleilla kävi yli puoli miljoonaa vierasta, ja 99 % vastaajista antoi Lux Helsingille hyvän tai erinomaisen arvosanan.

Nyt Lux Helsinki tekee kumppaneidensa kanssa entistä vahvempaa sisältöyhteistyötä. Se tarkoittaa, että kumppani ja taiteilija saatetaan vuoropuheluun, jonka seurauksena syntyy vaikuttavia teoksia ja elämyksiä. Uudet kumppanuudet mahdollistavat festivaalin kehittämisen ja entistä näyttävämmän ohjelmiston vuodelle 2017.

– On ollut hienoa huomata, kuinka innokkaasti eri alojen yritykset lähestyvät Lux Helsinkiä. Suosittu valofestivaali tarjoaa kumppaniyrityksille mahdollisuuden tulla esille taiteen keinoin, ja se tuo sekä yritykselle että tapahtumalle uudenlaista sisältöä ja näkyvyyttä, Visit Helsingin kumppanuuspäällikkö Leena Lassila sanoo.

Stora Enson Cube

Stora Enso on Lux Helsinki 2017:n pääpartneri. Stora Enso juhlistaa valofestivaalin aikana satavuotiasta Suomea nimikkoteoksellaan Cube, joka projisoidaan Kanavarannassa sijaitsevan Stora Enson pääkonttorin seinään. Nimikkoteoksen toteuttaa animaatiostudio Shader Oy.

– Lux Helsinki -festivaalin aikana pääkonttorimme nähdään täysin totutusta poikkeavalla tavalla. Modernin teoksen avulla haluamme viestiä Stora Enson muutosmatkasta uusiutuvien materiaalien yhtiöksi, Stora Enson Suomen maajohtaja Seppo Parvi sanoo.

– Meille on ilo olla mukana Lux Helsingissä, joka järjestetään heti Suomen itsenäisyyden juhlavuoden alussa. Stora Ensolla ja satavuotiaalla Suomella on tiivis yhteinen historia, ja haluamme olla rakentamassa tulevaisuuden Suomea myös seuraavan sadan vuoden aikana, Parvi sanoo.

storaenso

Marimekon Veljekset

Lux Helsinki herättää eloon Marimekon kuviosuunnittelija Maija LouekarinVeljekset-kuosin valon ja animaation avulla. Veljekset on Marimekon Suomi 100 -nimikkokuosi.

– Olemme innoissamme Maija Louekarin ja Lux Helsingin valoteosyhteistyöstä. Sen avulla voimme tarjota Helsingin asukkaille ja kaupungissa vieraileville matkailijoille valoisan hengähdystauon heti juhlavuoden alussa, Marimekon toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko sanoo.

Tekoja, joilla on merkitystä

Lux Helsinki ja lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi tuovat Kansalliskirjaston sisäpihalle meksikolaisen taiteilijan, Mónica Ruiz Loyolan, runollisen ja koskettavan teoksen Absence. Teos kertoo naisten huonoista työolosuhteista massatuotantotehtaissa Meksikossa.

– Tyttöjen koulutus on yksi parhaista keinoista vähentää köyhyyttä. Koulutettu tyttö voi hankkia itsenäisesti oman toimeentulonsa ja päättää siten omasta elämästään ja pitää huolta oikeuksistaan, Plan International Suomen markkinoinnin ja yksityisvarainhankinnan johtaja Kirsi Mettälä sanoo.

Plan International Suomi järjestää yhteistyössä Lux Helsingin kanssa lahjoituskampanjan, joka liittyy Absence-teoksen teemaan: se kannustaa festivaalivieraita olemaan tyttöjen puolella ja tukemaan heidän koulutustaan. Teema on tärkeä Lux Helsingille, sillä vuonna 2017 sen ohjelmistossa on useita naistaiteilijoiden töitä.

Valoa ulkona ja sisällä

Lux Helsingin kumppaneiden teokset antavat vihjeitä tulevasta reitistä. Valofestivaali levittäytyy ympäri historiallista Helsinkiä 5.–9.1.2017. Valofestivaalia täydentää Lux In -valotaiteen näyttely Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa 1.–10.1.2017.

Festivaalin reitti ja kaikki loput teokset julkistetaan marraskuussa. Lux Helsinki sopii koko perheelle ja tapahtumaan on vapaa pääsy.