Plan International Suomi ja Lux Helsinki ovat #tyttöjenpuolella

Plan International Suomi ja Lux Helsinki edistävät yhdessä maailman tyttöjen ja naisten oikeuksia ja haastavat Luxin kävijät lahjoittamaan työhön kehitysmaiden tyttöjen koulutuksen ja nuorten naisten työllistymisen hyväksi.

Lastenoikeusjärjestö Plan International Suomi on mukana toteuttamassa Kansalliskirjaston sisäpihalle meksikolaisen taiteilijan Mónica Ruiz Loyolan teosta Absence. Naisten oikeuksia koskettavasti käsittelevän teoksen lähtökohtana on naisten kohtaama sorto Meksikossa, erityisesti Ciudad Juárezin kaupungissa. Ruiz Loyola halusi tehdä runollisen kunnianosoituksen naisille. Teoksen muotokieli rakentui ompelemisen ympärille, sillä moni Ciudad Juárezissa kadonneista naisista työskenteli epäinhimillisissä oloissa hikipajojen ompelimoissa.

”Halusin ottaa rankkaan aiheeseen hieman pehmeämmän, hienovaraisen lähestymistavan: Absence on runoutta sorrettujen naisten puolesta. Runoilija Rocío Cerón kirjoitti teoksessa nähtävän tekstin suoraan tätä installaatiota varten. Olemme kyllästyneet lukemaan uutisista jälleen uusia kertomuksia naisten kohtaamasta väkivallasta”, Mónica Ruiz Loyola kertoo.

Absence

Kuva: Absence Filux-festivaalilla Méxicossa / Mónica Ruiz Loyola

Plan järjestää yhteistyössä Lux Helsingin kanssa kehitysmaiden tyttöjen hyväksi keräyksen, joka liittyy Absence-teoksen teemaan. Festivaalivieraat voivat olla tyttöjen puolella lahjoittamalla työhön tyttöjen koulutuksen ja suojelun parantamiseksi.

”Teos muistuttaa hienosti siitä, miten jokaisella pitäisi olla tasavertaiset mahdollisuudet päättää tulevaisuudestaan. Kehitysmaiden tytöillä ja naisilla näin ei aina ole. Tyttöjen koulutus on yksi parhaista keinoista vähentää köyhyyttä. Koulutettu tyttö voi myöhemmin hankkia itsenäisesti oman toimeentulonsa ja siten päättää omasta elämästään ja pitää huolta oikeuksistaan. Hän myös tutkitusti sijoittaa ansionsa oman perheensä hyväksi”, Plan International Suomen markkinoinnin ja yksityisvarainhankinnan johtaja Kirsi Mettälä sanoo.

Ruiz Loyolan teokset liikkuvat usein henkilökohtaisten ja yhteiskunnallisten aiheiden rajamailla. Absence on nähty aiemmin valofestivaaleilla Espanjassa, Belgiassa ja Meksikossa. ”Valo merkitsee toivoa, valo antaa runolle elämän”, Ruiz Loyola sanoo.

Lastenoikeusjärjestö Plan International haluaa oikeudenmukaisen maailman, jossa kaikkien lasten oikeudet ja tasa-arvo toteutuvat. Siksi Plan parantaa erityisesti kehitysmaiden tyttöjen elämää ja suojelua. Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton Plan perustettiin 1937, ja Suomessa toiminta alkoi 1998. Plan työskentelee yli 70 maassa.

”Haluamme olla siellä, missä ihmisetkin ovat. Olemme iloisia yhteistyöstä ja siitä, että voimme yhdessä Lux Helsingin kanssa olla maailman tyttöjen puolella”, Planin Kirsi Mettälä toteaa.

Lue lisää Absence-teoksesta >

Lahjoita valoisampi tulevaisuus tytöille: plan.fi/luxhelsinki