Stora Enso on Lux Helsingin uusi pääpartneri

Uusiutuvien materiaalien yhtiö Stora Enso on Lux Helsingin vuoden 2017 pääpartneri. Yhdessä Lux Helsingin kanssa Stora Enso juhlistaa satavuotiasta Suomea nimikkoteoksellaan Cube. Stora Enson pääkonttorin seinään projisoitavan teoksen toteuttaa animaatiostudio Shader Oy.

”Sokeripala”-liikanimelläkin tunnettu ikoninen rakennus on olennainen osa suomalaisen metsäteollisuuden historiaa. Rakennuksen suunnittelija Alvar Aalto on omalta osaltaan ollut rakentamassa suomalaista identiteettiä – kuten myös Stora Enso. Kanavaranta 1:ssä sijaitseva rakennus valmistui Enso-Gutzeitin pääkonttoriksi 1962. Nyt rakennus on Stora Enson pääkonttori ja siellä työskentelee noin 300 henkilöä.

Shaderin teoksessa aikanaan intohimoja herättänyt rakennus herää eloon. Väkevä viisiosainen animaatio Cube luo illuusion, jossa analogisuus ja digitaalisuus, luonto ja teknologia sekä perinteet ja nykyaika elävät rinnakkain. Kauppatorin ja Presidentinlinnan puoleisille julkisivuille projisoitavan teoksen jokainen osio on oma kollaasinsa, joissa hyödynnetään perinteisiä ja nykyaikaisia taiteen tekniikoita. Teokseen on sävelletty musiikki ja animaatiota tukeva äänimaisema.

Rakennuksen ja samalla koko Suomen teknologisen kehityksen historia luovat vahvan pohjan teoksen tarinalle. Historian kautta katsotaan myös nykyaikaa ja tulevaisuutta. Suomalaisen luonnon kunnioittaminen ja siitä kumpuava uuden teknologian ja uusiutuvien materiaalien kehittäminen ovat avainasemassa, kun pohditaan Suomen seuraavaa sataa vuotta. Cube kuvaa sitä, miten suomalainen identiteetti ja nyky-Suomi elävät ja minkä päälle ne rakentuvat.

cube

Havainnekuva teoksesta / Shader

”Meille on ilo olla mukana Lux Helsingissä, joka järjestetään heti Suomen itsenäisyyden juhlavuoden alussa. Stora Ensolla ja satavuotiaalla Suomella on tiivis yhteinen historia, ja haluamme olla uusiutuvien materiaalien ratkaisujemme avulla rakentamassa tulevaisuuden Suomea myös seuraavan sadan vuoden aikana”, Stora Enson Suomen maajohtaja Seppo Parvi sanoo.

”Pääkonttorimme nähdään täysin totutusta poikkeavalla tavalla. Modernin teoksen avulla haluamme viestiä Stora Enson muutosmatkasta uusiutuvien materiaalien yhtiöksi”, Seppo Parvi toteaa.

Valotaidefestivaali Lux Helsinki järjestetään yhdeksännen kerran 5.–9.1.2017.

Lue lisää Cube-teoksesta >