Studenterna vid Aalto-universitetet: Fotoni

Salutorget

Studenterna vid Aalto-universitetet: Fotoni

Adress: Salutorget

Studenterna vid Aalto-universitetets linje för inredningsarkitektur genomför för ljusfestivalen Lux Helsinki ett unikt och tidigare osett ljuskonstverk. Verket presenteras i anslutning till fotograferingsplattformen på Salutorget och signalerar ljusets betydelse, väcker oss att fundera på vår dagliga energiförbrukning och inspirerar oss att fatta ansvarsfulla beslut i vardagen. Verket genomförs i samarbete med IKEA Finland och upplyses med energieffektiva led-ljuskällor.

Fotoni är en ljusvarelse, en fiktiv figur, en ljusets person. Fotonis närvaro är nödvändig för uppkomsten av liv. Fotoni bär med sig skydd, värme och energi. På sin resa medför den ljuskorn, som den sprider omkring sig. Utan Fotoni skulle vår värld vara en kall och färglös planet. Utan den skulle det inte finnas liv.

Inspirationen till verket har varit de små sakernas betydelse. Varje stund, andetag, stig och droppe utgör en del av den stora helheten – planeten, som vi vill beskydda. Verket har kommit till i överensstämmelse med principerna för hållbar utveckling, vilket innebär bra och omsorgsfull planering, genomtänkta materialval och en blick långt in i framtiden.

I samarbete med: IKEA Finland och ja Aalto-universitetet

Bild: Johanna Kinnari

Förevisningstid: 17-22

Upphovsmän
Studenterna på årskurs 2 vid Aalto-universitetets linje för inredningsarkitektur:
Essi Aalto, Sisko Anttalainen, Karita Asmala, Mindele Grant, Paula Hyry, Piia Jalkanen, Noora Katajalaakso, Pinja Koskelin, Sanni Rajapolvi, Miika Ruotsalainen, Sara Krystyna Urbanski, Jenni Inciarte Villaverde och Liisa Vuorenpää.

Tillbaka till toppen