Shader: Cube

Stora Ensos huvudkontor

Shader: Cube

Adress: Kanalkajen 1

I Shaders verk ses den ikoniska byggnaden, Stora Ensos huvudkontor, som i tiden väckte starka känslor i ett nytt ljus. Den kraftfulla, femdelade animationen Cube skapar en illusion, där det analoga och digitala, naturen och tekniken samt traditioner och nutid lever parallellt. Verket projiceras på de delar av huvudkontorets fasad som vetter mot Salutorget och Presidentslottet. Varje del av verket bildar ett eget collage där man utnyttjar traditionella och moderna tekniker inom konsten. För verket har komponerats musik och gjorts en animation som stöder ljudlandskapet.

Byggnaden och samtidigt hela historian om den tekniska utvecklingen i Finland, nutid och framtid skapar en stark botten för Cubes berättelse – utan att glömma den finländska naturen. Naturen utgör också den grund, varifrån skogsindustrin får sina råvaror och som produktionen av förnybara material respekterar.

Byggnaden finns vid Kanalkajen 1 och har ritats av Alvar Aalto och var då den färdigställdes 1962 Enso-Gutzeits huvudkontor. Nu är byggnaden Stora Ensos huvudkontor och där arbetar cirka 300 personer.

Verket visas utan avbrott och räcker i cirka fem minuter.

I samarbete med: Stora Enso

Bild: Johanna Kinnari

Förevisningstid: 17-22

Shader är ett produktionsteam på tre personer som känt varandra redan under studietiden. Styrkan hos trion från Helsingfors och Rovaniemi är mångkunnighet inom digitala produktioner. Kompetensen baserar sig på ett långvarigt intresse: upphovsmännen har erfarenhet av visuell konst och digitala verktyg ända sedan början av 1990-talet.

shader_lux17

Pekka Tavi (f. 1979) är en animerare och framställare.

Mikko Kunnari (f. 1979) är en bildkonstnär som i sitt arbete fokuserat på 3D-visualisering. Kunnari utövar fribrottning mellan traditionellt och digitalt bildspråk samt framhäver stämningar och förnimmelser med  estetiska metoder.

Timo Yliräisänen (f. 1975) är en producent och audiovisuell generalist som i konsten är intresserad av möten mellan människan och tekniken. Yliräisänen vill skapa konst där alla kan delta i upplevelsen.

Tillbaka till toppen