Tarja Ervasti: Domus 360° – Fyra hem

Helsingfors domkyrka

Tarja Ervasti: Domus 360° – Fyra hem

Adress: Unionsgatan 29

För första gången i Lux Helsinkis historia utgör Domkyrkans alla fyra sidor delar av ett ljusverk: Domus 360° – Fyra hem kan upplevas från varje väderstreck, på nära håll och på långt håll. Den klara belysningen av tornet syns på långt håll och på närmare avstånd kan verket granskas från Senatstorget, Unionsgatan och Kyrkogatan samt från kyrkans övre terrasser. Verkets teman reser sig från tanken om ett hem: på hurdana strukturer bygger människorna sin existens, sitt andliga hem?

Varje arm i korskyrkan har sitt tema och sin stil. På kyrkans östra sida syns en familj som bildas av tre människogestalter och som genomförts med ljusskulpturer. Den ljuskonst som reflekteras på den norra sidan beskriver naturelement och den västra sidan leker med arkitekturens grundformer. På den södra sidan avspeglas evigheten: bildteman från himlen och rymden. Helheten sammanbinds av färgvärlden, som avspeglar dagens gång från morgon till natt.

Den musik som komponerats för verket framhäver de upplevelserika färgvärldarna. Den återkommande cykeln i verket är cirka 7 minuter lång.

Ljuskonst: Tarja Ervasti
Musik: Willie Budsko

Bild: Johanna Kinnari

Förevisningstid: 17-22

Tarja ErvastiTarja Ervasti är en ljuskonstnär och ljusplanerare inom scenkonst och har verkat inom den finländska ljuskonsten sedan 1990-talet. Ervasti har genomfört ljusplaneringen för över 100 produktioner inom teater, dans och opera. Hennes ljus- och miljöverk samt installationer har visats runt om i Finland.
Ervastis verk Sju portar visades på utställningen Lux In 2014.

Willie Budsko är en musiker och kompositör från Helsingfors och han har gjort soundtracks för kortfilmer. Han publicerar musik bl.a. med olika alias såsom Reni Ryder och Portamento Boy. Budsko gjorde ljudplaneringen också till Ervastis verk Promenadi Huwisaarilla, som sågs på evenemanget Valoa Oulu 2014.

Tillbaka till toppen