Konstnarer och konstverk

Esplanadestraden

Jenni Kääriäinen: a Shade

Adress: Norra Esplanaden

Jenni Kääriäinens a Shade är en mosaik, som byggs upp av tusentals namnlösa röntgenbilder. Verket skapar en skugga och fördunklar ljuset. Ljuset betyder för Kääriäinen allt det som gör omgivningen synlig och skapar ändringar i den. a Shade berättar om det avtryck som ljuset lämnar – ett minne.

Verket är Startup Saunas beställningsverk till SLUSH 2014 och har genomförts som ett socialt konstprojekt med frivilliga i evenemanget.

Aake Otsala svarar för kompositionsarbetet och ljudplaneringen.

Bild: Johanna Kinnari

Förevisningstid: 17-22

jenni

Jenni Kääriäinen är magister i teaterkonst från linjen för ljud- och ljusplanering vid Teaterhögskolan. Hon är designchef inom visuell planering och servicedesign hos kollektivet Sun Effects. Under senare år har Kääriäinen skapat en internationell karriär inom ljuskonst och produktioner med hög kommersiell profil.

Tillbaka till toppen


Salutorget

Lux arkitektur – Salutorgets fasader

Adress: Norra Esplanaden 1–13

Lux Helsinki lyser under festivalen upp de finaste fasaderna kring Salutorget. Fasaderna på Helsingfors stadshus, Sveriges ambassad, Högsta domstolens palats och Presidentens slott lyser mot havet – stadens siluett glöder i vintermörkret. Den snygga helheten kan åskådarna beundra från det fotograferingstorn som finns på Salutorget.

Bild: Johanna Kinnari

Förevisningstid: 17-22

Tillbaka till toppen


Salutorget

Studenterna vid Aalto-universitetet: Fotoni

Adress: Salutorget

Studenterna vid Aalto-universitetets linje för inredningsarkitektur genomför för ljusfestivalen Lux Helsinki ett unikt och tidigare osett ljuskonstverk. Verket presenteras i anslutning till fotograferingsplattformen på Salutorget och signalerar ljusets betydelse, väcker oss att fundera på vår dagliga energiförbrukning och inspirerar oss att fatta ansvarsfulla beslut i vardagen. Verket genomförs i samarbete med IKEA Finland och upplyses med energieffektiva led-ljuskällor.

Fotoni är en ljusvarelse, en fiktiv figur, en ljusets person. Fotonis närvaro är nödvändig för uppkomsten av liv. Fotoni bär med sig skydd, värme och energi. På sin resa medför den ljuskorn, som den sprider omkring sig. Utan Fotoni skulle vår värld vara en kall och färglös planet. Utan den skulle det inte finnas liv.

Inspirationen till verket har varit de små sakernas betydelse. Varje stund, andetag, stig och droppe utgör en del av den stora helheten – planeten, som vi vill beskydda. Verket har kommit till i överensstämmelse med principerna för hållbar utveckling, vilket innebär bra och omsorgsfull planering, genomtänkta materialval och en blick långt in i framtiden.

I samarbete med: IKEA Finland och ja Aalto-universitetet

Bild: Johanna Kinnari

Förevisningstid: 17-22

Upphovsmän
Studenterna på årskurs 2 vid Aalto-universitetets linje för inredningsarkitektur:
Essi Aalto, Sisko Anttalainen, Karita Asmala, Mindele Grant, Paula Hyry, Piia Jalkanen, Noora Katajalaakso, Pinja Koskelin, Sanni Rajapolvi, Miika Ruotsalainen, Sara Krystyna Urbanski, Jenni Inciarte Villaverde och Liisa Vuorenpää.

Tillbaka till toppen


Stora Ensos huvudkontor

Shader: Cube

Adress: Kanalkajen 1

I Shaders verk ses den ikoniska byggnaden, Stora Ensos huvudkontor, som i tiden väckte starka känslor i ett nytt ljus. Den kraftfulla, femdelade animationen Cube skapar en illusion, där det analoga och digitala, naturen och tekniken samt traditioner och nutid lever parallellt. Verket projiceras på de delar av huvudkontorets fasad som vetter mot Salutorget och Presidentslottet. Varje del av verket bildar ett eget collage där man utnyttjar traditionella och moderna tekniker inom konsten. För verket har komponerats musik och gjorts en animation som stöder ljudlandskapet.

Byggnaden och samtidigt hela historian om den tekniska utvecklingen i Finland, nutid och framtid skapar en stark botten för Cubes berättelse – utan att glömma den finländska naturen. Naturen utgör också den grund, varifrån skogsindustrin får sina råvaror och som produktionen av förnybara material respekterar.

Byggnaden finns vid Kanalkajen 1 och har ritats av Alvar Aalto och var då den färdigställdes 1962 Enso-Gutzeits huvudkontor. Nu är byggnaden Stora Ensos huvudkontor och där arbetar cirka 300 personer.

Verket visas utan avbrott och räcker i cirka fem minuter.

I samarbete med: Stora Enso

Bild: Johanna Kinnari

Förevisningstid: 17-22

Shader är ett produktionsteam på tre personer som känt varandra redan under studietiden. Styrkan hos trion från Helsingfors och Rovaniemi är mångkunnighet inom digitala produktioner. Kompetensen baserar sig på ett långvarigt intresse: upphovsmännen har erfarenhet av visuell konst och digitala verktyg ända sedan början av 1990-talet.

shader_lux17

Pekka Tavi (f. 1979) är en animerare och framställare.

Mikko Kunnari (f. 1979) är en bildkonstnär som i sitt arbete fokuserat på 3D-visualisering. Kunnari utövar fribrottning mellan traditionellt och digitalt bildspråk samt framhäver stämningar och förnimmelser med  estetiska metoder.

Timo Yliräisänen (f. 1975) är en producent och audiovisuell generalist som i konsten är intresserad av möten mellan människan och tekniken. Yliräisänen vill skapa konst där alla kan delta i upplevelsen.

Tillbaka till toppen


Riddarhuset

Teemu Lehmusruusu: Maa jalkojemme alla

Adress: Riddargatan 1

Maa jalkojemme alla (Jorden under våra fötter) begrundar människans förhållande till jorden, ovanpå vilken vår dagliga verklighet äger rum. Om vi kunde snabbspola tiden och geologiska tipsperioder, skulle vi märka att kontinentalplattorna och formationerna på markytan är i ständig, levande rörelse. Koli var en gång i tiden lika hög som Himalaya. Kunde ett ihågkommande av tidsprocesserna vara vägen till helhetsbetonad empati, där människan endast utgör en del av alltet?

I samarbete med: Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK

Bild: Johanna Kinnari

Förevisningstid: 17-22

lehmusruusu_web

Teemu Lehmusruusu (f. 1981) är en medie- och installationskonstnär, vars verk utvidgar vårt dagliga tidsbegrepp; de väcker kollektiva föreställningar om jordens och de levande organismernas historia. Lehmusruusu har utexaminerats från utbildningsprogrammet Fotokonst vid Aalto-universitetet och har studerat vid högskolan Universität der Künste i Berlin. Hans följande utställning öppnar i Forum Box i Helsingfors vid utgången av mars 2017.

 

Tillbaka till toppen


Helsingfors domkyrkas kapell

Outi Pieski: Gorži

Adress: Korsningen av Regeringsgatan och Snellmansgatan

I Outi Pieskis nya verk strömmar vattenfall fritt ut ur fönstren i Domkyrkans kapell. Gorži celebrerar inledningen av samernas jubileumsår. På samernas nationaldag 6.2.2017 har det gått 100 år sedan det första nordiska samemötet.

Utgångspunkten i verket är den samiska andliga traditionen, som redan delvis försvunnit, att naturen är jämlik med människan. Frågor om miljöskydd och klimatfrågor anknyter sig till ursprungsfolkens rättigheter: i många sammanhang har försvaret av marken och vattnet blivit symbolen för försvaret av dessa rättigheter. Gorži tecknar en poetisk syn där vattnet strömmar fritt och rent.

Ljudvärld: Aake Otsala
Jojk: Hildá Länsman

Bild: Johanna Kinnari

Förevisningstid: 17-22

outipieski_web

Bildkonstnären Outi Pieski (f.1973) arbetar med målning, kollage och installationer. I Pieskis verk syns det starka sambandet mellan den arktiska naturen och den lokala kulturen. I hennes verk förenas samiskt hantverk duodji och traditionen inom den moderna konsten.

 

Tillbaka till toppen


Korsningen av Kyrkogatan och Snellmansgatan

Kalle Mustonen: TELLMEHOWDOIFEEL

Adress: Korsningen av Kyrkogatan och Snellmansgatan

I verket TELLMEHOWDOIFEEL lånar Kalle Mustonen New Orders ikoniska poplåt Blue Monday. Verket som byggts i trä utnyttjar den skrikiga estetiken i ljusreklam: det karnevalistiska utseendet kolliderar med ett melankoliskt innehåll.

För dem som var unga på 1980- och 90-talet öppnar TELLMEHOWDOIFEEL i huvudet en jukebox, för andra öppnar sig verket utan öronmaskar. Utöver att det är en fysisk ljusskulptur lever verket också sitt eget liv i bildflödet på Instagram.

Verket har tidigare visats på Flow-festivalen 2016 i Helsingfors.

Bild: Johanna Kinnari

Förevisningstid: 17-22

mustonen2Kalle Mustonen (f. 1979) är en skulptör som ursprungligen kommer från Lahtis. Hans specialområden är diamanter, trädgårdstomtar och skallar. Mustonen är en storkonsument av populärmusik, och hans verk har tagit intryck av gitarrer med overdrive-effekter, uttänjda c-kassetter och skråmor på vinylskivor. Skulptören håller på att slutföra sina magisterstudier på Bildkonstakademin vid Konstuniversitetet och hans verk kan ses bland annat på Kuvan kevät. Sommaren 2017 erövrar Mustonens trädgårdstomtar New York.

Tillbaka till toppen


Finlands Bank

Maija Louekari: Veljekset

Adress: Kyrkogatan 17

Animationen Veljekset (Bröder) baserar sig på det mönster som Maija Louekari designat för Marimekko och som celebrerar Finlands självständighets 100-årsjubilem. Louekari har hämtat inspirationen till mönstret bland huvudpersoner i finländska folksagor, så kallade totemdjur. De starka och uttrycksfulla invånarna i skogen påminner oss om vårt vilda och exotiska Norden.

Animationen reflekteras på Finlands Banks vägg som vetter mot Kyrkogatan och väcker liv i figurerna på det tryckta tyget. Här bjuds på en överraskande naturupplevelse i centrum av det historiska Helsingfors.

Ljudvärld: Aake Otsala, Timo Yliräisänen

I samarbete med: Marimekko

Bild: Johanna Kinnari

Förevisningstid: 17-22

maijalouekari_web

Maija Louekari (f. 1982) är för närvarande en av de mest kända finländska textilkonstnärerna. Loeukari har studerat design och inredning vid Konstindustriella högskolan och grafisk design i Köpenhamn. Hon har bland annat belönats för bästa textildesign i Elle Deco International Design Awards. Louekari är särskilt känd för de mönster som hon designat för Marimekko.

Tillbaka till toppen


Topelia

Flowers of Life

Adress: Unionsgatan 38 (ingång)

Kollektivet Flowers of Life har blivit känt för sina snygga ljusinstallationer, som för åskådaren till de yttersta frågorna. I Lux Helsinki visas gruppens hittills största arbete, som utstrålar mystik och ljusets magiska glöd.

Flowers of Life hämtar inspiration från den ”heliga geometrin”, symmetrin och dimensionerna i naturen och kosmos. Den helhet som bildas av de figurer som svävar i luften är färgernas glädje och formernas fest.

Verket sprider sig över Helsingfors universitets Topelias innergård. Installationen visar sig på olika sätt ur olika riktningar och allmänheten kan promenera genom det mångformiga ljusverket.

Bild: Johanna Kinnari

Förevisningstid: 17-22

veikkolappalainenFlowers of Life är ett finländskt företag som specialiserat sig på UV-ljuskonst. De tredimensionella visuella elementen har väckt förtjusningen bland publiken på många musikevenemang. Gruppen grundades 2005 och har besökt 23 länder, bland annat festivalen Boom i Portugal. I Finland kommer man ihåg dem särskilt för festivalerna Konemetsä och MetsäFestivaali samt Borgbackens ljuskarneval.

Veikko Lappalainen (f. 1982) är en ljuskonstnär från Livonsaari. Hans verk har visats sedan 2002 i Finland och utomlands bland annat i Australien och Sydafrika. Lappalainens verk kännetecknas ofta av symmetriska och tredimensionella egenskaper som genomförts med UV-teknik.

Tillbaka till toppen


Nationalbiblioteket

Mónica Ruiz Loyola: Absence

Adress: Kirkkokatu 20 (ingång)

Då du närmar dig Absence möter du ett verk som står stilla i mörkret. Då du kommer ännu närmare börjar verket leva: det visar sig vara en symaskin som i tysthet syr ett myller som består av spända, dunkelt upplysta trådar. I trådarna reflekteras poeten Rocío Ceróns gripande text.

Utgångspunkten för verket är det förtryck som kvinnor råkar ut för i Mexiko, våld som i synnerhet drabbar kvinnor i staden Ciudad Juárez. Mónica Ruiz Loyola ville skapa en poetisk hedersbetygelse för kvinnorna. Formspråket i verket byggdes kring syendet, för många av de kvinnor som förtryckt i Ciudad Juárez arbetade under omänskliga förhållanden i svettiga syverkstäder.

En kamera med rörelsedetektor styr verket och därför blir upplevelsen för varje grupp som besöker verket litet olika.

Musik och programmering: Eduardo Jiménez
Text: Rocío Cerón (övers. till finska Annika Eräpuro)

I samarbete med: Plan International Suomi

Bild: Johanna Kinnari

Förevisningstid: 17-22

Monica Ruiz

Mónica Ruiz Loyola är en mexikansk konstnär, som i sitt arbete kombinerar digitala och analoga element samt öppen källkod. Ruiz Loyolas verk rör sig ofta i gränsmarker mellan personliga och samhälleliga teman. Hennes ljud- och videoinstallationer har setts bland annat i Förenta staterna, Spanien, Ukraina, Ecuador, Belgien och Mexiko.

Tillbaka till toppen


Helsingfors domkyrkas klockstapel

Kaisa Salmi: Ronda

Adress: Korsningen av Universitetsgatan och Unionsgatan

Kaisa Salmi är upphovsman till ett verk som projiceras på Domkyrkans klockstapel och där den bild som utgör bakgrund målas för hand med särskilda Pani-målarfärger. Färgen är fyllig och exceptionellt klar på den reflekterande ytan.

Salmi har med samma teknik genomfört projiceringar bland annat på kyrkan Hallgrímskirkja på Island samt visualiseringar av musik med mästerpianisten Vladimir Ashkenazy på musikfestivalen i Luzern och Barbican Centre i London.

Bild: Johanna Kinnari

Förevisningstid: 17-22

kaisasalmi_web

Kaisa Salmi är en konstnär som bor i Helsingfors och i hennes produktion ingår bland annat performanser, installationer och filmer. Salmi slutför som bäst sin doktorsavhandling vid Aalto-universitetet, där hon också avlagt en magisterexamen i miljökonst. Dessutom har hon tagit en examen i ljusplanering vid Teaterhögskolan. År 2016 verkade Salmi som konstnärlig chef för kulturfestivalen Moi Helsinki i Peking.

 

Tillbaka till toppen


Helsingfors domkyrka

Tarja Ervasti: Domus 360° – Fyra hem

Adress: Unionsgatan 29

För första gången i Lux Helsinkis historia utgör Domkyrkans alla fyra sidor delar av ett ljusverk: Domus 360° – Fyra hem kan upplevas från varje väderstreck, på nära håll och på långt håll. Den klara belysningen av tornet syns på långt håll och på närmare avstånd kan verket granskas från Senatstorget, Unionsgatan och Kyrkogatan samt från kyrkans övre terrasser. Verkets teman reser sig från tanken om ett hem: på hurdana strukturer bygger människorna sin existens, sitt andliga hem?

Varje arm i korskyrkan har sitt tema och sin stil. På kyrkans östra sida syns en familj som bildas av tre människogestalter och som genomförts med ljusskulpturer. Den ljuskonst som reflekteras på den norra sidan beskriver naturelement och den västra sidan leker med arkitekturens grundformer. På den södra sidan avspeglas evigheten: bildteman från himlen och rymden. Helheten sammanbinds av färgvärlden, som avspeglar dagens gång från morgon till natt.

Den musik som komponerats för verket framhäver de upplevelserika färgvärldarna. Den återkommande cykeln i verket är cirka 7 minuter lång.

Ljuskonst: Tarja Ervasti
Musik: Willie Budsko

Bild: Johanna Kinnari

Förevisningstid: 17-22

Tarja ErvastiTarja Ervasti är en ljuskonstnär och ljusplanerare inom scenkonst och har verkat inom den finländska ljuskonsten sedan 1990-talet. Ervasti har genomfört ljusplaneringen för över 100 produktioner inom teater, dans och opera. Hennes ljus- och miljöverk samt installationer har visats runt om i Finland.
Ervastis verk Sju portar visades på utställningen Lux In 2014.

Willie Budsko är en musiker och kompositör från Helsingfors och han har gjort soundtracks för kortfilmer. Han publicerar musik bl.a. med olika alias såsom Reni Ryder och Portamento Boy. Budsko gjorde ljudplaneringen också till Ervastis verk Promenadi Huwisaarilla, som sågs på evenemanget Valoa Oulu 2014.

Tillbaka till toppen


Senatstorget

Rölli Ridanpää & Tero Laine: Light Pipes

Adress: Senatstorget

Light Pipes beskriver det urbana stadslandskapet – växelverkan mellan ljus och människor återspeglar de mångtaliga möjligheterna i staden. Det interaktiva verket består av kopparrör och ventiler, med vilka man reglerar ljusstyrkan i glödlamporna.

Verket föds av växelverkan: tolv åskådare åt gången får samtidigt reglera ventilerna. Genom att samarbeta kan de mörklägga staden eller få den att lysa med full ljusstyrka.

Light Pipes frågar hur individer och samfund kan inverka på stora helheter. Vem härskar över min stad? Kan vi tillsammans inverka på de förhållanden som vi lever i?

I samarbete med: Tricton Customworks, Granlund Oy

Bild: Johanna Kinnari

Förevisningstid: 17-22

rolli

Rölli Ridanpää (f.1986) är en ljuskonstnär som bor i Helsingfors. Han är intresserad av att förstå och visualisera de regler som gäller i världen. Han vill väcka åskådaren att se skönhet på ett nytt sätt.

Tero Laine (f.1986) är en ljuskonstnär som bor i Lahtis och är intresserad av växelverkan mellan material och ljus. Som designer uppskattar han gammalt material som återvunnits samt nya tekniker och interaktivitet som förenats med dem.

Tillbaka till toppen


Senatstorget

Petri Tuhkanen: Joukkovoima

Adress: Senatstorget

Joukkovoima (Kollektiv styrka) lockar att iaktta och leka med ljuset tillsammans: då du stiger på vågen börjar verket leva. Ju fler människor som stiger på vågen, desto intensivare blir färgen – den kollektiva styrkan härskar över verket. Vågarna styr tre olikfärgade ljus: rött, grönt och blått. Då verket når sin kulmination och färgerna förenas är resultatet ett klart vitt ljus.

Verket baserar sig på 60 separat styrda lampor och tre känsliga men hållbara industrivågar. I materialvalen har man återgått till grundläggande ting: element i belysningen är halogenlampor, handgjorda färgade glasskivor och stadiga trälådor.

Petri Tuhkanens interaktiva beställningsverk hämtar till Lux Helsinki-rutten lekfullhet och gemensamma upplevelser. Välkomna att väcka liv i verket!

I samarbete med: Borgbacken

Bild: Johanna Kinnari

Förevisningstid: 17-22

Petri Tuhkanen (s. 1980) har arbetat på bred front inom scenkonst som ljus- och videoplanerare samt scenograf.  Av Tuhkanens verk har tidigare på Lux Helsinki visats bland annat ett ljusverk som berättar om färger mellan hav och himmel Sinisten välissä (Mellan blå färger) samt verkserien Ilon kuvia (Glädjebilder) som tolkar känslan av glädje ur olika synvinklar.

Tillbaka till toppen


Torgkvarteren (Torikorttelit)

Lucas Maassen, Woody Veneman & Hannibal: The Singing Building

Adress: Alexandersgatan 22 (Ingång)

Holländska konstnärer Lucas Maassen och Woody Veneman vill ge byggnader en röst. I det historiska området kring Torgkvarteren kan du möta ett sjungande hus, då Maassens The Singing Building tar sin plats under Lux Helsinki. På väggen reflekteras en sjungande mun och huset tycks uppföra medryckande rapmusik.

Den finländska rapmusikern Hannibal lånar sin röst till verket. Det ursprungliga The Singing Building på holländska har varit publikens storfavorit på lokala ljusfestivaler. Tidigare har Maassen och Veneman också byggt sjungande stolar.

I samarbete med: Torikorttelit

Bild: Johanna Kinnari

Förevisningstid: 17-22

Konstnären och designern Lucas Maassen (f. 1975) bor och arbetar i Eindhoven i Holland. Maassens arbeten har visats på museer runt om i världen, bland annat på MoMA i New York och Grand Palais i Paris. Med sina verk manipulerar Maassen lekfullt vårt sätt att förstå och dominera livlösa objekt.

Tillbaka till toppen