Kringprogram

BYOB (Bring Your Own Beamer)

On 4.1 kl. 20–24
Kabelfabriken (Tallbergsgatan 1)

Lux Helsinki hämtar för första gången det internationella evenemangskonceptet Bring Your Own Beamer (BYOB) till Finland. BYOB är en utställning som varar en kväll och som går ut på att deltagarna fyller en tom lokal med sina arbeten genom att använda projektorer. Allt ät tillåtet – så länge det kan projiceras: videokonst, VJ set, diavisningar, hemvideor… Det är fråga om mediekonst som grundar sig på ljus.

Vi välkomnar alla intresserade att delta i utställningen med sina projektioner, demon eller färdiga projekt på Kabelfabriken onsdagen den 4 januari från och med kl. 20. Man kan också komma för att njuta av stämningen och träffa nya människor!

BYOB-konceptet har skapats av konstnären Rafaël Rozendaal. Det första BYOB-evenemanget hölls i Berlin och därefter har evenemanget ordnats på så gott som varje kontinent, bland annat i New York, Kapstaden, Moskva och Tokyo.

Anvisningar:
– Kom till platsen kl. 20–23.30
– Plats: Kabelfabriken (Tallbergsgatan 1), Valssaamo och Puristamo
– Ta med en egen projektor (videokanon, diaprojektor e.d.) och nödvändig utrustning/skarvsladdar
– Vi erbjuder också några projektorer med vilka man kan visa material från sin egen dator
– På plats finns stickkontakter, musik och en bar
– Åldersgräns 18 år

Evenemanget är tillgängligt.

http://www.byobworldwide.com

På Kabelfabriken kan man också se utställningen Lux In fram till klockan 22.

 

Fotograferingsramp och kafé på Salutorget

Lux Helsinki lyser under festivalen upp de snyggaste fasaderna i staden. I vintermörkret kan den glödande fina helheten beundras och fotograferas från en fotograferingsramp som finns på Salutorget under festivalen. I nedre våningen av containerkonstruktionen i glas finns ett ljuskonstverk (Fotoni) som skapats av studenter vid Aalto-universitetet och ett kafé som serverar varma drycker.

Läs mer om Fotoni >

 

Eino Ruutsalo: Ljusvägg (1971)

Helsingfors stadshuset
Norra Esplanaden 11-13

I lobbyn på Helsingfors stadshuset står en kinetisk konstverk av Eino Ruutsalo. Ljusvägg tillhör helsingforsarnas egen konstsamling, som HAM förvaltar.

Eino Ruutsalo (1921–2001) arbetade med olika konstformer och på dessas gränsmarker. Han gjorde såväl målningar, skulpturer som experimentella filmer. I sina kinetiska ljuskonstverk undersökte han  rörliga delars verkan på åskådaren, olika ytors reflektionsförmåga samt ljusets egenskaper.

År 1969 anordnades en offentlig tävling om konstverken till Stadshusets lobby. Tävlingen avgjordes år 1970 och enligt förslag av arkitekt Arno Ruusuvuori som stod för planeringen av husets sanering beställdes konstverket Ljusvägg av Eino Ruutsalo. Verket baserade sig på ett förslag som blivit inlöst i tävlingen och som Ruutsalo utvecklade vidare.

Det monumentala verket offentliggjordes år 1971. Konstverket består av åtta vitrinskåp, där rörliga delar och ljuskällor skapar varierande skugg- och ljusmönster.

 

Eino Ruutsalos filmer

To 5.1 kl. 17
Festsalen i Helsingfors stadshus
Norra esplanaden 11–13

AV-arkki visar i Stadshusets festsal sex experimentella kortfilmer av Eino Ruutsalo. Ruutsalo var en central pionjär inom den finländska videokonsten. Han var filmfotograf, målare, bildkonstnär och visuell diktare.

Filmerna varar sammanlagt 33 minuter.

Ett begränsat antal gratis biljetter till föreställningen fås i Virka-info i Helsingfors stadshus entréhall.

 

Upplevelser för barnfamiljer i Helsingfors stadsmuseum

Alexandersgatan 16

Helsingfors stadsmuseum bjuder på ljusterapi och upplevelser för barnfamiljer. Utöver ljusföreställningarna lönar det sig också att ta en titt på museets utställningar.

Jaakko Niemeläs fasta ljusverk Shadow reflekterar stadens vandrare på väggen till Helsingfors stadsmuseums innergård.

http://www.helsinginkaupunginmuseo.fi

 

Capital Glow Party

Fr 6.1 och lö 7.1 kl. 22–04
Club Capital, Fredriksgatan 51

Vart ska du gå om du efter Lux Helsinki vill fortsätta kvällen med dina vänner? Club Capital ordnar på fredags- och lördagskvällen ett Glow-party, där du kan festa till lysande färgprakt. För dekorationerna som glöder i UV-ljus svarar Flowers of Life, vars konstverk under Lux Helsinki finns på Topelias innergård.

Välkommen att njuta av ett oförglömligt party i Club Capital som finns i Kampen!

Fredag, biljetter vid dörren 13 €, som inkluderar garderobsavgift, åldersgräns 18.
Lördag, biljetter vid dörren 15 €, som inkluderar garderobsavgift, åldersgräns 20.

http://www.clubcapital.fi