Lux Helsinkis nya rutt går runt Domkyrkan

Helsingfors stad ordnar ljusfestivalen Lux Helsinki för nionde gången från torsdag till måndag 5–9.1.2017. Ljuskonstens utställning Lux In visas på Kabelfabriken 1–10.1.2017.

Lux Helsinki lyser upp historiskt värdefulla byggnader och mörka innergårdar samt för festivalbesökarna till kvarteren i idylliska Kronohagen. Lux Helsinkis nya rutt går från Salutorget längs Mariegatan till Kronohagen, till Topelias gård som finns i Helsingfors universitets kvarter och via Nationalbibliotekets innergård tillbaka till Salutorget. Ruttens mittpunkt är Domkyrkan som lyses upp från fyra sidor. Se rutten på video.

År 2016 bevisade Lux Helsinki sin dragningskraft då den trots sträng köld samlade en rekordpublik kring ljuskonsten. Lux Helsinki lämpar sig för hela familjen och det är fritt inträde till evenemanget. Ljusverken kan avnjutas dagligen kl. 17–22.

År 2017 för Lux Helsinkis rutt besökarna till det historiska Helsingfors: till Salutorget och Kronohagen. Den täta rutten ger utöver ett tillfälle att njuta av ljuskonst också av smakupplevelser och stadskultur. Festivalens kringprogram och matutbud offentliggörs i december.

– Lux Helsinkis huvudrutt för festivalbesökarna än en gång till ställen som de inte nödvändigtvis besöker på vardagar. De senaste årens framgång och det ökade antalet samarbetsföretag har gjort det möjligt att på många sätt att utveckla det intressanta innehållet i Lux Helsinki. Ljusets positiva effekt på välbefinnandet under den mörkaste årstiden är erkänd och vi vill bidra till detta med ljuskonstens metoder, säger Ilkka Paloniemi, festivaldirektör för Lux Helsinki.

Lux Helsinki lyser upp den mest fotade siluetten i staden  

Ljus-, medie- och bildkonstnärer från Finland, Holland och Mexiko uppför längs huvudrutten totalt 15 verk. Dessutom visas på ljuskonstutställningen Lux In ett brett urval av ljusverk. Du kan läsa mer om samtliga verk på adressen luxhelsinki.fi.

För första gången i Lux Helsinkis historia blir alla fyra sidor av Domkyrkan delar av ett ljusverk. Tarja Ervastis Domus 360° – Fyra hem kan upplevas från varje väderstreck, på nära håll och på långt håll. Den klara belysningen av tornet syns på långt håll och på närmare avstånd kan verket granskas från Senatstorget, Unionsgatan och Kyrkogatan samt från kyrkans övre terrasser.

Lux Helsinki lyser under festivalen upp de finaste fasaderna kring Salutorget. Fasaderna på Helsingfors stadshus, Sveriges ambassad, Högsta domstolens palats och Presidentens slott lyser mot havet och i bakgrunden syns den likaså upplysta Domkyrkan. Den snyggt glödande helheten i vintermörkret kan åskådarna beundra och fota från den fotoställning som uppförs på Salutorget.

På de delar av Stora Ensos huvudkontor som vetter mot Salutorget och Presidentslottet projiceras det kraftfulla videoverket Cube. Den femdelade animationen skapar en illusion, där det analoga och digitala, naturen och tekniken samt traditioner och nutid lever parallellt.

Mönsterdesignern Maija Louekaris animation Veljekset (Bröder) baserar sig på mönstret med samma namn och reflekteras på den sida av Finlands Banks väggar som vetter mot Kyrkogatan. Inspirationen till figurerna har varit huvudpersoner i finländska folksagor, så kallade totemdjur, som animationen väcker liv i.                                                                                                 

Topelias innergård i Helsingfors universitets kvarter visas ett verk av kollektivet Flowers of Life. Verket utstrålar mystik och ljusets magiska glöd. Den helhet som bildas av de figurer som svävar i luften är färgernas glädje och formernas fest.

Nationalbibliotekets innergård visas den mexikanska konstnärinnan Mónica Ruiz Loyolas poetiska och gripande verk Absence. Utgångspunkten för verket är det förtryck som kvinnor råkar ut för i Mexiko, ett systematiskt våld som i synnerhet drabbar kvinnor i staden Ciudad Juárez. Formspråket i verket byggdes kring syendet, för många av de kvinnor som mördats i Ciudad Juárez arbetade under omänskliga förhållanden i svettiga syverkstäder. Verket har tidigare visats på ljusfestivaler bland annat i Spanien, Belgien och Mexiko.

På Senatstorget visas två interaktiva verk som lockar publiken att iaktta och leka med ljuset tillsammans. Petri Tuhkanens verk Joukkovoima (Kollektiv styrka) vaknar till liv då människor stiger på en våg. Ju fler människor som stiger på vågen, desto intensivare blir färgen. Rölli Ridanpääs och Tero Laines Light Pipes återspeglar växelverkan mellan ljus och människor samt de mångtaliga möjligheterna i staden. Verket består av kopparrör och ventiler, med vilka man reglerar ljusstyrkan i glödlamporna.

Dessutom visas verk bland annat på Espens estrad, Riddarhuset, Domkyrkans klockstaplar och i Torgkvarteren. Samtliga verk och deras platser finns här.

Ljuskonstens utställning Lux In på Kabelfabriken

Ljuskonstens utställning Lux In ordnas nu för den andra gången och hämtar till kabelfabriken ett brett urval av verk från kända konstnärer samt verk av elever från magistersprogrammet ljudplanering och ljus vid Konstuniversitetet. På utställningen finns också lanternorna från traditionella Lantern Park. Ljuskonstens utställning Lux In svarar på publikens respons genom att förlänga evenemangets totala längd till tio dagar. Upphovsmännen och verken offentliggörs i december. Lux In pågår från söndag till tisdag 1–10 januari i Merikaapelihalli på Kabelfabriken. Det är fritt inträde till utställningen.