Lux Helsinki förändrade Helsingfors centrum till ett vintrigt sagoland

Ljuskonstfestvalen Lux Helsinki ordnades för nionde gången och lyckades redan andra året i rad skapa en unik stämning i Helsingfors centrum den 5–9 januari 2017. Rutten som främst fanns kring området Salutorget och Kronohagen samlade under fem dagar en rekordpublik kring ljuskonst. Enligt beräkningar hade festivalen över en halv miljon besökare. Lux Helsinki ordnas av Helsingfors stad och det är fritt inträde till evenemanget. Se festivalstämning på video:

Ljus-, medie- och bildkonstnärer från Finland, Holland och Mexico uppförde längs med Lux Helsinkis stadsrutt totalt 15 verk. Ljuskonstens utställning Lux In förlängde den totala längden på festivalen till tio dagar. Utställningen fyllde Kabelfabriken med ljusestetik och videokonst.

De viktigaste målen med festivalen 2017 var att förbättra besökarupplevelsen samt att upprätthålla den konstnärliga och produktionsmässiga nivå som uppnåtts under de tidigare åren.

–  Lux Helsinki avviker till sin fördel från andra publikevenemang i synnerhet på grund av sitt breda publikunderlag – besökare finns i alla åldersklasser. Lux Helsinki är framför allt ett socialt friluftsevenemang, där besökaren kan bekanta sig med vår kära huvudstad ledd av ljuskonst. Till evenemanget kommer man tillsammans med familjen och vänner, vilket skapar positiva minnen, säger Ilkka Paloniemi, som är kurator för Lux Helsinkis festivalprogram. 

Lux Helsinki har också inspirerat andra aktörer i staden att hämta ljus och ljuskonst till överraskande platser under festivalen. Bland annat landskapsstolparna Antin Askeleet som fanns i spetsen av Örarna var upplysta fram till slutet av Lux Helsinki, på Tennispalatsets norra fasad visades Charles Sandisons tillfälliga installation Language is Dead, som genomfördes med HAMs lansering av Finland 100 och i Lux Helsinkis anda, vidare firade Gamla Saluhallen ljuset och mörkret genom att arrangera en ljusshow.

– Vi vill gärna uppmuntra andra aktörer att göra något motsvarande under kommande år, fortsätter Paloniemi.

 

Foton: Flowers of Life; Kalle Mustonen – TELLMEHOWDOIFEEL (c) Johanna Kinnari / Rölli Ridanpää & Tero Laine – Light Pipes (c) Kirsi Tuura

 

Festivalprogrammet utvecklades med kringevenemang. Matevenemanget Lux Eat som genomfördes tillsammans med City var ett lyckat tillägg i ljusfestivalens utbud. I Lux Eat deltog 25 restauranger och matlastbilar, som betjänade hungriga vänner av ljuskonst. Samarbetet mellan City och Lux Helsinki fortsätter under de kommande åren.

– Det var härligt att på så här kort varsel få med så många intressanta och mångsidiga restauranger. Många restauranger satsade på evenemanget antingen med en skräddarsydd meny eller med egen ljuskonst. Det är fint att människor i så stor omfattning hittade till restaurangborden och att de så väl tog emot evenemanget. Vi ser ivrigt fram emot vad vi hittar på tillsammans med restaurangerna nästa år, säger Citys chefredaktör Panu Jansson.

Lux Helsinki utgör en del av Helsingfors stads program under jubileumsåret för Finlands självständighet och har i enlighet med temat för jubileumsåret uppförts tillsammans med samarbetsparterna. Lux Helsinkis huvudpartner 2017 Stora Enso firade Finland 100 år med verket Cube, som projicerades på fasaden av Stora Ensos huvudkontor vid Kanalkajen. Animationen som genomförts av Shader Oy var ett av de mest fotograferade verken under festivalen.

– Cube uppfyllde verkligen våra förväntningar. Det kändes bra att se hur verket gladde stadsborna, vår egen personal och våra intressentgrupper. Det här var en fin öppning på jubileumsåret, säger Seppo Parvi, CFO i Stora Enso och landsdirektör i Finland.

 

Foton: Shader: Cube; Outi Pieski: Gorži; Petri Tuhkanen: Joukkovoima (c) Johanna Kinnari

 

Ljusfestivalen Lux Helsinki ordnas följande gång i början av januari 2018.