Nyheter

Lux Helsinki firar jämna år i januari 2018

3.4.2017

Lux Helsinki ljusfestivalen ordnas för tionde gången nästa år. Den fem dagar långa festivalen börjar på lördagen 6.1. och slutar på onsdagen 10.1.2018. Festivalens visuella utseende och nätsidor förnyas under kommande höst i samband med Helsingfors stads nya visuella identitet. Festivalens nya nätsidor öppnas i den gamla bekanta adressen luxhelsinki.fi i god tid före festivalen. Vi har gjort en besökarundersökning under festivalen 2017 och frågat om besökarnas önskemål om våra nätsidor. Vi beaktar all den värdefulla feedbacken vi fått, då vi planerar de nya nätsidorna.

I väntan på januari,

Lux Helsinki producent Emma Lumme

Kuva Kirsi Tuura, Visit Helsinki

Lux Helsinki förändrade Helsingfors centrum till ett vintrigt sagoland

11.1.2017

Ljuskonstfestvalen Lux Helsinki ordnades för nionde gången och lyckades redan andra året i rad skapa en unik stämning i Helsingfors centrum den 5–9 januari 2017. Rutten som främst fanns kring området Salutorget och Kronohagen samlade under fem dagar en rekordpublik kring ljuskonst. Enligt beräkningar hade festivalen över en halv miljon besökare. Lux Helsinki ordnas av Helsingfors stad och det är fritt inträde till evenemanget. Se festivalstämning på video:

Ljus-, medie- och bildkonstnärer från Finland, Holland och Mexico uppförde längs med Lux Helsinkis stadsrutt totalt 15 verk. Ljuskonstens utställning Lux In förlängde den totala längden på festivalen till tio dagar. Utställningen fyllde Kabelfabriken med ljusestetik och videokonst.

De viktigaste målen med festivalen 2017 var att förbättra besökarupplevelsen samt att upprätthålla den konstnärliga och produktionsmässiga nivå som uppnåtts under de tidigare åren.

–  Lux Helsinki avviker till sin fördel från andra publikevenemang i synnerhet på grund av sitt breda publikunderlag – besökare finns i alla åldersklasser. Lux Helsinki är framför allt ett socialt friluftsevenemang, där besökaren kan bekanta sig med vår kära huvudstad ledd av ljuskonst. Till evenemanget kommer man tillsammans med familjen och vänner, vilket skapar positiva minnen, säger Ilkka Paloniemi, som är kurator för Lux Helsinkis festivalprogram. 

Lux Helsinki har också inspirerat andra aktörer i staden att hämta ljus och ljuskonst till överraskande platser under festivalen. Bland annat landskapsstolparna Antin Askeleet som fanns i spetsen av Örarna var upplysta fram till slutet av Lux Helsinki, på Tennispalatsets norra fasad visades Charles Sandisons tillfälliga installation Language is Dead, som genomfördes med HAMs lansering av Finland 100 och i Lux Helsinkis anda, vidare firade Gamla Saluhallen ljuset och mörkret genom att arrangera en ljusshow.

– Vi vill gärna uppmuntra andra aktörer att göra något motsvarande under kommande år, fortsätter Paloniemi.

 

Foton: Flowers of Life; Kalle Mustonen – TELLMEHOWDOIFEEL (c) Johanna Kinnari / Rölli Ridanpää & Tero Laine – Light Pipes (c) Kirsi Tuura

 

Festivalprogrammet utvecklades med kringevenemang. Matevenemanget Lux Eat som genomfördes tillsammans med City var ett lyckat tillägg i ljusfestivalens utbud. I Lux Eat deltog 25 restauranger och matlastbilar, som betjänade hungriga vänner av ljuskonst. Samarbetet mellan City och Lux Helsinki fortsätter under de kommande åren.

– Det var härligt att på så här kort varsel få med så många intressanta och mångsidiga restauranger. Många restauranger satsade på evenemanget antingen med en skräddarsydd meny eller med egen ljuskonst. Det är fint att människor i så stor omfattning hittade till restaurangborden och att de så väl tog emot evenemanget. Vi ser ivrigt fram emot vad vi hittar på tillsammans med restaurangerna nästa år, säger Citys chefredaktör Panu Jansson.

Lux Helsinki utgör en del av Helsingfors stads program under jubileumsåret för Finlands självständighet och har i enlighet med temat för jubileumsåret uppförts tillsammans med samarbetsparterna. Lux Helsinkis huvudpartner 2017 Stora Enso firade Finland 100 år med verket Cube, som projicerades på fasaden av Stora Ensos huvudkontor vid Kanalkajen. Animationen som genomförts av Shader Oy var ett av de mest fotograferade verken under festivalen.

– Cube uppfyllde verkligen våra förväntningar. Det kändes bra att se hur verket gladde stadsborna, vår egen personal och våra intressentgrupper. Det här var en fin öppning på jubileumsåret, säger Seppo Parvi, CFO i Stora Enso och landsdirektör i Finland.

 

Foton: Shader: Cube; Outi Pieski: Gorži; Petri Tuhkanen: Joukkovoima (c) Johanna Kinnari

 

Ljusfestivalen Lux Helsinki ordnas följande gång i början av januari 2018.


Lux Helsinki lockar besökare med omfattande kringprogram

20.12.2016

Lux Helsinki kompletteras av ljuskonstutställningen Lux In och ett digert kringprogram bestående av bland annat kortfilmer av Eino Ruutsalo, ett kinetiskt ljuskonstverk och upplevelser för barnfamiljer i Helsingfors stadsmuseum. Den vuxna festivalpubliken bjuds på Bring Your Own Beamer, en klubb som ordnas i Finland för första gången, och Glow-party i Club Capital. Matevenemanget Lux Eat på restaurangerna i centrum uppmuntrar festivalbesökarna att äta tillsammans.

Mångsidig ljusestetik och videokonst på ljuskonstutställningen Lux In

Lux In lyser upp Kabelfabriken och arrangeras i år för andra gången. På utställningen ställer kända konstnärer ut tankeväckande galleriverk inom ljuskonsten och studerande inom magisterprogrammet för ljusplanering vid Konstuniversitetet visar upp sina arbeten.

– Utställningen i Merikaapelihalli på Kabelfabriken blir högklassig och mångsidig. Konstnärernas verk fyller hela hallen och förvandlar den till en visuell labyrint. Det är mig veterligen fråga om den största utställningen av ljus- och videokonst i Finland, konstaterar Matti Jykylä som svarar för Lux Helsinkis konstnärliga planering.

Jari Haanperä, banbrytande konstnär inom den finländska ljuskonsten, deltar i utställningen med sex verk. På Lux In visas det nya verket Light Desk, som planerats för Merikaapelihalli, samt verk från Haanperäs långa karriär som bidragit till att modernisera den finländska ljusestetiken.

Verket Blink av den engelska kinetiska bildkonstnären Jim Bond blinkar självsäkert mot betraktaren. Blink är ett motoriserat öga som pinar betraktaren med sin envetet stirrande blick – ända tills det börjar blinka. Jim Bond är känd för sina interaktiva skulpturer där mänskliga kroppsdelar kombineras med motorer, elektronik, sensorer och datorer.

Därtill visas på Lux In åtta arbeten som kommit till under kursen Ljus som bildkonst vid Teaterhögskolan och de traditionella lyktorna i Lantern Park.

Utställningens övriga verk offentliggörs under december. Lux In har öppet 1–10.1 kl. 15–22 i Merikaapelihalli på Kabelfabriken (Tallbergsgatan 1). Fritt inträde. Närmare information >

jari-haanpera4valoprojekrori  haanpera

Verk på Lux In (c) Jari Haanperä

Klubbar, pop-up-kaféer och program för hela familjen

Lux Helsinki hämtar för första gången det internationella evenemangskonceptet Bring Your Own Beamer (BYOB) till Finland. BYOB är en öppen utställning och klubb som varar en kväll och som går ut på att deltagarna fyller en tom lokal med sina arbeten genom att använda projektorer. Allt ät tillåtet – så länge det kan projiceras: videokonst, VJ set, diavisningar, hemvideor… Det är fråga om mediekonst som grundar sig på ljus. BYOB-konceptet, som skapats av konstnären Rafaël Rozendaal, har ordnats på så gott som varje kontinent. Det första BYOB-evenemanget i Finland går av stapeln på Kabelfabriken onsdagen den 4 januari med början kl. 20. Åldersgränsen är 18 år. Inträdet är fritt.

Helsingfors stadsmuseum bjuder på ljusterapi och upplevelser för barnfamiljer under hela den tid som Lux Helsinki pågår. Till museet kan man komma och ladda batterierna under årets mörkaste tid med hjälp av klarljuslamporna i Kaamoshoitola. På väggen till museets innergård reflekteras en stor ljusteckning (Valopiirustus) som förändras hela tiden. Man kan också läsa hemliga meddelanden (Salaiset viestit) som skrivits med UV-penna på papper i jättestorlek och som framträder när de belyses med UV-ljus. Jaakko Niemeläs fasta ljuskonstverk Shadow reflekterar stadens vandrare på väggen till stadsmuseets innergård. Utöver ljusupplevelserna lönar det sig att se museets övriga utställningar, som under Lux Helsinki har öppet längre än vanligt, ända till kl. 22.

I Stadshusets festsal visas på torsdagen den 5 januari kl. 17 sex experimentella kortfilmer av Eino Ruutsalo. Ruutsalo var en central pionjär inom den finländska videokonsten. Han var filmfotograf, målare, bildkonstnär och visuell diktare. I entréhallen till Helsingfors stadshus finns det kinetiska konstverket Ljusvägg som färdigställdes av Eino Ruutsalo år 1971. Verket av metall, plexiglas och lysrör kan under Lux Helsinki ses i en fredad miljö.

Lux Helsinki lyser under festivalen upp de snyggaste fasaderna i staden. I vintermörkret kan den glödande fina helheten beundras och fotograferas från en fotograferingsramp som finns på Salutorget under festivalen. I nedre våningen av containerkonstruktionen i glas finns ett ljuskonstverk (Fotoni) som skapats av studenter vid Aalto-universitetet och ett kafé som serverar varma drycker. På Senatstorget uppförs ett vintrigt kaféområde där man kan stanna upp för ett beundra den upplysta Domkyrkan.

Club Capital ordnar fredagen den 6 januari och lördagen den 7 januari ett Glow-party, där man kan festa till lysande färgprakt. För dekorationerna som glöder i UV-ljus svarar Flowers of Life, vars konstverk under Lux Helsinki finns på Topelias innergård. Åldersgränsen är 18 år på fredag och 20 år på lördag.

Också många aktörer i centrum deltar i ljusfestivalen genom att ordna program med ljustema. Tips om vad man kan göra på festivalen finns på Lux Helsinkis Facebook-sidor.

Närmare information >

Lux Eat uppmuntrar till att äta tillsammans

Matevenemanget Lux Eat, som arrangeras i samarbete med City, bjuder på rena och okonstlade smakupplevelser i prisklasserna 10 €, 30 € och 50 €. I evenemanget deltar bland annat följande restauranger längs festivalrutten eller i närheten av den: Bryggeri Helsinki, Gastrobar Emo, Holiday, Ravintola Lyon, Ravintola Kuurna, Ristorante & Taverna Vaelsa och Roster Helsinki. De deltagande restaurangerna känns igen på symbolen Lux Eat. Samtliga restauranger som deltar i Lux Eat samt deras rätter och menyer publiceras fredagen den 16 december på adressen: www.luxeat.fi


Lux Helsinkis nya rutt går runt Domkyrkan

16.11.2016

Helsingfors stad ordnar ljusfestivalen Lux Helsinki för nionde gången från torsdag till måndag 5–9.1.2017. Ljuskonstens utställning Lux In visas på Kabelfabriken 1–10.1.2017.

Lux Helsinki lyser upp historiskt värdefulla byggnader och mörka innergårdar samt för festivalbesökarna till kvarteren i idylliska Kronohagen. Lux Helsinkis nya rutt går från Salutorget längs Mariegatan till Kronohagen, till Topelias gård som finns i Helsingfors universitets kvarter och via Nationalbibliotekets innergård tillbaka till Salutorget. Ruttens mittpunkt är Domkyrkan som lyses upp från fyra sidor. Se rutten på video.

År 2016 bevisade Lux Helsinki sin dragningskraft då den trots sträng köld samlade en rekordpublik kring ljuskonsten. Lux Helsinki lämpar sig för hela familjen och det är fritt inträde till evenemanget. Ljusverken kan avnjutas dagligen kl. 17–22.

År 2017 för Lux Helsinkis rutt besökarna till det historiska Helsingfors: till Salutorget och Kronohagen. Den täta rutten ger utöver ett tillfälle att njuta av ljuskonst också av smakupplevelser och stadskultur. Festivalens kringprogram och matutbud offentliggörs i december.

– Lux Helsinkis huvudrutt för festivalbesökarna än en gång till ställen som de inte nödvändigtvis besöker på vardagar. De senaste årens framgång och det ökade antalet samarbetsföretag har gjort det möjligt att på många sätt att utveckla det intressanta innehållet i Lux Helsinki. Ljusets positiva effekt på välbefinnandet under den mörkaste årstiden är erkänd och vi vill bidra till detta med ljuskonstens metoder, säger Ilkka Paloniemi, festivaldirektör för Lux Helsinki.

Lux Helsinki lyser upp den mest fotade siluetten i staden  

Ljus-, medie- och bildkonstnärer från Finland, Holland och Mexiko uppför längs huvudrutten totalt 15 verk. Dessutom visas på ljuskonstutställningen Lux In ett brett urval av ljusverk. Du kan läsa mer om samtliga verk på adressen luxhelsinki.fi.

För första gången i Lux Helsinkis historia blir alla fyra sidor av Domkyrkan delar av ett ljusverk. Tarja Ervastis Domus 360° – Fyra hem kan upplevas från varje väderstreck, på nära håll och på långt håll. Den klara belysningen av tornet syns på långt håll och på närmare avstånd kan verket granskas från Senatstorget, Unionsgatan och Kyrkogatan samt från kyrkans övre terrasser.

Lux Helsinki lyser under festivalen upp de finaste fasaderna kring Salutorget. Fasaderna på Helsingfors stadshus, Sveriges ambassad, Högsta domstolens palats och Presidentens slott lyser mot havet och i bakgrunden syns den likaså upplysta Domkyrkan. Den snyggt glödande helheten i vintermörkret kan åskådarna beundra och fota från den fotoställning som uppförs på Salutorget.

På de delar av Stora Ensos huvudkontor som vetter mot Salutorget och Presidentslottet projiceras det kraftfulla videoverket Cube. Den femdelade animationen skapar en illusion, där det analoga och digitala, naturen och tekniken samt traditioner och nutid lever parallellt.

Mönsterdesignern Maija Louekaris animation Veljekset (Bröder) baserar sig på mönstret med samma namn och reflekteras på den sida av Finlands Banks väggar som vetter mot Kyrkogatan. Inspirationen till figurerna har varit huvudpersoner i finländska folksagor, så kallade totemdjur, som animationen väcker liv i.                                                                                                 

Topelias innergård i Helsingfors universitets kvarter visas ett verk av kollektivet Flowers of Life. Verket utstrålar mystik och ljusets magiska glöd. Den helhet som bildas av de figurer som svävar i luften är färgernas glädje och formernas fest.

Nationalbibliotekets innergård visas den mexikanska konstnärinnan Mónica Ruiz Loyolas poetiska och gripande verk Absence. Utgångspunkten för verket är det förtryck som kvinnor råkar ut för i Mexiko, ett systematiskt våld som i synnerhet drabbar kvinnor i staden Ciudad Juárez. Formspråket i verket byggdes kring syendet, för många av de kvinnor som mördats i Ciudad Juárez arbetade under omänskliga förhållanden i svettiga syverkstäder. Verket har tidigare visats på ljusfestivaler bland annat i Spanien, Belgien och Mexiko.

På Senatstorget visas två interaktiva verk som lockar publiken att iaktta och leka med ljuset tillsammans. Petri Tuhkanens verk Joukkovoima (Kollektiv styrka) vaknar till liv då människor stiger på en våg. Ju fler människor som stiger på vågen, desto intensivare blir färgen. Rölli Ridanpääs och Tero Laines Light Pipes återspeglar växelverkan mellan ljus och människor samt de mångtaliga möjligheterna i staden. Verket består av kopparrör och ventiler, med vilka man reglerar ljusstyrkan i glödlamporna.

Dessutom visas verk bland annat på Espens estrad, Riddarhuset, Domkyrkans klockstaplar och i Torgkvarteren. Samtliga verk och deras platser finns här.

Ljuskonstens utställning Lux In på Kabelfabriken

Ljuskonstens utställning Lux In ordnas nu för den andra gången och hämtar till kabelfabriken ett brett urval av verk från kända konstnärer samt verk av elever från magistersprogrammet ljudplanering och ljus vid Konstuniversitetet. På utställningen finns också lanternorna från traditionella Lantern Park. Ljuskonstens utställning Lux In svarar på publikens respons genom att förlänga evenemangets totala längd till tio dagar. Upphovsmännen och verken offentliggörs i december. Lux In pågår från söndag till tisdag 1–10 januari i Merikaapelihalli på Kabelfabriken. Det är fritt inträde till utställningen.

 


Lux Helsinki avslöjar tre verk längs den kommande rutten

3.11.2016

Helsingfors stad ordnar ljusfestivalen Lux Helsinki för den nionde gången
5–9.1.2017. Ljuskonstutställningen Lux In visas på Kabelfabriken 1–10.1.2017.

Ljusfestivalen Lux Helsinki är en av Helsingfors stads mest anslående satsningar under jubileumsåret Finland 100 år som inleds vid årsskiftet. Festivalen skapas i enlighet med jubileumsårets tema tillsammans med samarbetsparter.

Samarbetsparter 2017 är bland annat Stora Enso, Marimekko och Plan International Suomi.

Lux Helsinkis mål är att ge en bättre besökarupplevelse. Den besökarenkät som genomfördes under festivalen 2016 visat att målet nåtts. Festivalen hade över en halv miljon besökare och 99 % av respondenterna gav Lux Helsinki ett bra eller utmärkt betyg.

Nu har Lux Helsinki med sina samarbetsparter ett ännu starkare innehållssamarbete. Det här innebär att samarbetsparten och konstnären för en dialog som resulterar i effektfulla verk och upplevelser. De nya samarbetsparterna gör det möjligt att utveckla festivalen och skapa ett ännu finare program för 2017.

– Det känts fint att märka hur ivrigt företag inom olika branscher närmar sig Lux Helsinki. Den populära ljusfestivalen erbjuder samarbetsföretagen en möjlighet att träda fram med konstens metoder samt ger både företaget och evenemanget nytt innehåll och ny synlighet, säger Visit Helsinkis partnerchef Leena Lassila.

Stora Ensos Cube

Stora Enso är huvudpartner i Lux Helsinki 2017. Stora Enso celebrerar under ljusfestivalen det hundraåriga Finland med sitt verk Cube, som projiceras på Stora Ensos huvudkontors vägg vid Kanalkajen. Verket genomförs av animationsstudio Shader Oy.

– Under festivalen Lux Helsinki kommer vårt huvudkontor att synas på ett sätt som helt avviker från det invanda. Genom det moderna verket vill vi signalera Stora Ensos förändring till ett bolag som arbetar med förnybara material, säger Seppo Parvi, Stora Ensos landsdirektör i Finland.

– Vi har glädjen att delta i Lux Helsinki, som ordnas genast i början av jubileumsåret för Finlands självständighet. Stora Enso och hundraåriga Finland har en nära och gemensam historia, och vi vill vara med om att bygga framtidens Finland också under de följande hundra åren, säger Parvi.

Marimekkos Veljekset

Lux Helsinki väcker med ljus och animation liv i mönstret Veljekset (sv. Bröder), som designats av mönsterdesignern Maija Louekari. Marimekko lanserar Veljekset för att fira jubileumsåret Finland 100 år.

– Vi är entusiastiska över Maija Louekaris och Lux Helsinkis ljusverkssamarbete. På så sätt kan vi ge Helsingfors invånare och turister som besöker staden en ljusfylld andhämtningspaus genast i början av jubileumsåret, säger Tiina Alahuhta-Kasko, vd för Marmekko.

Gärningar som har betydelse

Lux Helsinki och barnrättsorganisationen Plan International Finland visar på Nationalbibliotekets innergård det poetiska och gripande verket Absence av den mexikanske konstnären Mónica Ruiz Loyolan. Verket berättar om kvinnors dåliga arbetsförhållanden i massproduktionsfabriker i Mexiko.

– Flickors utbildning är ett av de bästa sätten att minska på fattigdomen. En flicka med utbildning kan självständigt skaffa sin utkomst och därigenom besluta om sitt liv och ta vara på sina rättigheter, säger Kirsi Mettälä, chef för marknadsföring och anskaffning av privata medel på Plan International Finland.

Plan International Finland ordnar i samarbete med Lux Helsinki en donationskampanj i anslutning till temat i verket Absence: den uppmuntrar festivalgäster att vara på flickornas sida och stödja dem i deras utbildning. Temat är viktigt för Lux Helsinki som under 2017 har flera kvinnliga konstnärers verk på sitt program.

Ljus ute och inne

Lux Helsinkis samarbetsparters verk ger tips om den kommande rutten. Ljusfestivalen sprider sig runt det historiska Helsingfors 5–9.1.2017. Ljusfestivalen kompletteras av ljuskonstutställningen Lux In på Kabelfabriken i Merikaapelihalli 1–10.1.2017.

Festivalrutten och de andra verken offentliggörs i november. Lux Helsinki lämpar sig för hela familjen och det är fritt inträde till evenemanget.

INSTAGRAM