Anna Nykyri & Kaisu Koivisto (FI) – Sula

Tapahtuman esittely

Sula (2021) on interaktiivinen, webkameran livekuvaa ja Max/MSP-ohjelmointia hyödyntävä videoinstallaatio, jonka sisällöllinen idea nivoutuu ajatukseen sulamisesta. Kun kehot liikkuvat webkameran rajaamassa kuva-alassa, kuva “sulaa” osiin, muuttuu. Kun kukaan ei liiku kuva-alassa, kuva palautuu alkuperäiseen muotoonsa.

Teoksessa tapahtuva kuvan hajoaminen ja palautuminen viittaavat luonnon prosesseihin: lämmön ja liikkeen tuottamaan ilmastonmuutokseen, kasvuun, rapistumiseen ja uudelleen itämiseen. Kuvassa tapahtuvat prosessit vaativat liikkeen läsnäolon: ilman liikettä ei ole elämää, mutta liika on tuhoisaa.

Anna Nykyri työskentelee kuvataiteilijana, ohjaajana ja käsikirjoittajana liikkuvan kuvan parissa elokuvan, kuvataiteen ja nykytanssin alueilla. Nykyri ohjaa ja käsikirjoittaa dokumentaarisia elokuvia ja elokuvallisia videoinstallaatioita koreografista ajattelua hyödyntäen. Teosten teemat ovat yhteiskunnallisia, mutta myös kehollisia, kuten vallan ja kontrollin kysymykset sekä piilotettu väkivalta. Nykyrin teoksia on esitetty sadoilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, taidemuseoissa, gallerioissa ja biennaaleissa. Nykyri on työskennellyt useissa taiteilijaresidensseissä, mm. ISCP, New York, Barbican Center, Lontoo ja Cité des Arts, Pariisi.

Yllättävät aiheen, materiaalin ja tekotavan yhdistelmät ovat leimallisia Kaisu Koiviston teoksille. Niissä korostuvat pohjoisen maiseman erityispiirteet, joihin yhteiskunnalliset ja poliittiset  muutostilat ovat jättäneet jälkensä.  Koiviston  kiinnostus lähihistoriaan johdattaa  hänet työskentelemään esimerkiksi kylmän sodan aikaisissa, hylätyissä sotilastukikohdissa Itä-Euroopassa. New Nuuk -projektissaan hän tarkastelee Nuukin, Grönlannin pääkaupungin kasvua ja urbanisoitumista.

Tekijät:

Kuvataiteilijat Kaisu Koivisto ja Anna Nykyri, luova teknologisti ja konseptisuunnittelija Marko Tandefelt sekä luova teknologisti Joaquin Aldunate. Teoksen ohjelmoidussa osiossa käytetään multimediaelämyssuunnittelija, mediataiteilija Federico Foderaron suunnittelemaa Max/MSP-patchia, jonka työryhmä on saanut Foderarolta käyttöönsä, jatko-ohjelmoitavaksi teosta varten.

Yhteistyössä:

Kuraattori Juha Rouhikoski / LUX Helsinki, Forum Box, AVEK / Mediataide, Taiteen Edistämiskeskus, Taiteen Edistämiskeskus / Uusimaa, Suomen Kulttuurirahasto ja Helsingin kaupunki.

Sula kehitettiin osana Helsingin Taiteilijaseuran (projektikoordinaattori: Anna Puhakka) ja WRO-taidekeskuksen / WRO Mediataiteen biennaalin (Wrocław, Puola) Synthesis-yhteistyöprojektia, jonka kuraattorina toimi Agnieszka Kubicka-Dzieduszycka.

Kiitos:

Pawel Janicki, Juuso Laatio, Risto Vuorenrinne

Kategoriat

Lux 2022

Kartta

Tapahtuman tiedot

  • Aika:

    • 5.–9.1.2022 klo 17–22

  • Osoite:

    Galleria Forum Box (Ruoholahdenranta 3)

Sinua saattaa kiinnostaa

Anne Roininen (FI) – Car Show

Lue lisää

Otso Vartiainen (FI) – Pixels

Lue lisää