Soil Searchers Collective – Sen lauluja laulamme

Tapahtuman esittely

Sen lauluja laulamme on projisoitu 3D-animoitu videoteos, joka johdattelee katsojan toisenlaiseen metsämaisemaan. Ihmisinä koemme maaperän neliömetreinä, vaikka meidän pitäisi ymmärtää se tilavuutena – ei vain kasvualustana vaan monimuotoisena biologisena maailmana, johon ilmastomme ja ravintomme nojaa.

Puut ovat metsän maaperän moottorit, ne syöttävät pinnalta maan alle energiaa, jonka ympärille muodostuu monimutkainen ekosysteemi ja vaihdantakulttuuri. Puut eivät käytä kaikkea hiiltä omaan kasvuunsa vaan vaihtavat sitä mikrobien ja maaperäeläimien louhimiin ravinteisiin. Sienirihmastot muodostavat väyliä puiden juurien väleille. On tulevaisuutemme kannalta ratkaisevaa, kuinka hyvin osaamme huomioida tuota maanalaista toimintaa ja ymmärtää sen tarjoamien ekosysteemipalveluiden todellisen arvon.

Teoksen työryhmän muodostavat taiteilija-tutkija Teemu Lehmusruusu, 3D-taiteilija Vilja Achté, muusikkoduo Wimme & Rinne, sekä tieteellistä konsultaatiota tarjonneet Jussi Heinonsalo ja Liisa Kulmala.

Teoksen on mahdollistanut metsäteollisuuden edelläkävijä UPM-Kymmene yhdessä UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kanssa. Millainen on metsä, jota emme näe? Maan päällä metsä näyttää huiman komealta, mutta pinnan alla metsällä on oma jännittävä, pienipiirteinen maailmansa. Näkymätön mutta välttämätön. Puut pureutuvat maahan juurillaan ja imevät itseensä kasvun voimaa. Eliöiden kirjo rikastuttaa maata. Tanssillaan ne puhdistavat, hajottavat ja möyhentävät. Näkymätön metsä luo elämän edellytykset näkyvälle.

Yhteistyössä:

UPM-Kymmene, UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö

Kategoriat

Lux 2022, Lux Aamu

Kartta

Tapahtuman tiedot

  • Aika:

    • 5.–9.1.2022 klo 17–22, Lux Aamu 7.1. klo 7–9

  • Osoite:

    UPM-Kymmene pääkonttori (Alvar Aallon katu 1)

Sinua saattaa kiinnostaa

Sun Effects – Virtaa!

Lue lisää

Lux Eduskuntatalo

Lue lisää