Anna Björklund (FIN) – Light Beings

Introduktion till evenemang

”Jag tejpar upp svarta sopsäckar på fönstren och drar för mörkläggningsgardinerna. Jag hänger upp ett tyg över dörren för att täcka dörrkarmarna. Jag tejpar över brandalarmet och routerns ljus. Jag släcker taklampan.

Jag sitter i mörkret och använder mina fingrar som ögon, tills jag märker hur ljuset tar sig in från små springor, slingrar sig runt mina fingrar, hoppar runt i taket och rinner längs med väggarna ner på golvet.

Jag hugger tag i det och virar det runt en garderobblomma. Jag plockar åt mig en annan, som jag rullar ihop till ett litet knyte och placerar på golvet.”

Anna Björklunds dubbelkanaliga videokonstverk Light Beings har filmats med nålhålskameror byggda av konstnären själv. De GIF-liknande videoklippen visar ljuset som en tredimensionell levande varelse. Via konstverket kan konstnären locka åskådarna att fundera på ljusets väsen och egenskaper.

Anna Björklund är bildkonstnär och kurator. Hon bor och arbetar i Helsingfors. Björklunds filmbaserade arbeten behandlar uppträdandets traditioner och filmandet som en av den magiska apparatens funktioner. Verken sätter fokus på känsla och erfarenhet via ett poetiskt uttryck. Björklund avlade magisterexamen i konst vid Aalto-universitetet, vid linjen Visual Cultures, Curating and Contemporary Art år 2020. Hon arbetar som kurator vid Finlands fotografiska museum.

Obs:

Lux Korkeasaaris öppettider är 26.12.2022–8.1.2023 kl. 10–19.
För Lux Korkeasaari tas en separat inträdesavgift, och för varje biljett och varje besök med årskort doneras en euro till arbetet för att skydda snöleoparden.

I samarbete med:

Högholmen

Kategorier

Lux Högholmen

Karta

Information om evenemang

  • Tid:

    • 26.12.2022–8.1.2023 klo 10–19

  • Adress:

    Högholmen

Du kanske är intresserad