Antti Pussinen (FI) – N:th Wave & Ei saa

Bild: Nt:h Wave / Antti Pussinen

Introduktion till evenemang

N:th Wave

”Jag skapade verket N:th Wave under hösten 2020, när den andra smittvågen av viruset covid-19 var på uppgång. Jag hoppades då att verket skulle vara aktuellt till sommaren 2021 och att vi sedan skulle slippa fler stora smittvågor. I skrivande stund är vi redan inne på femte vågen, smittan sprids främst inom den del av populationen som inte låtit vaccinera sig.” – Antti Pussinen

Verket beskriver en tid då knäppte på nyheterna vi varje morgon för att följa med hur pandemitsunamin vällde över oss som i slow motion. De nya bekräftade covid 19-fallen fungerade som en global indikator för pandemiläget. Även om indikatorn numera inte betyder lika mycket och de nya coronafallen inte längre utgör dagens huvudnyhet, är verket fortfarande en påminnelse om hur obetydlig, skör och splittrad människan egentligen är inför naturens krafter. När jag skapade det här verket rekommenderades alla stanna hemma, undvika kontakter och göra mindre. Det var det enda man kunde göra om man någonsin ville återgå till tiden då konserter, vernissage eller simhallsbesök var tillåtna. Nu har vi ett sätt att aktivt jobba för detta mål: det är dags att göra mer.

Ei saa

Ei saa är ett skulpturellt ljuskonstverk där en transparent betonggris har ställts upp på en sockel som en fyr. Den påminner om sin ställning som samhällets ankare, som ett fundament för alla förbud, uppmaningar och restriktioner. Konstverket handlar om ett genomskinligt samhälle där alla har möjlighet att påverka reglerna och att få veta på vilka grunder de gemensamma reglerna har utformats.

Bildkonstnär Antti Pussinen bor och arbetar i Berlin. Under de senaste åren har han via sin konst behandlat känslan av litenhet inför naturkrafterna och universum. Pussinens verk har ställts ut i Kiasma, konstmuseerna i Tammerfors, Jyväskylä, Kuopio, Hyvinge och Kouvola, Galleria Sculptor samt bl.a. i Freies Museum Berlin, Luisa Catucci Gallery, Center for Architecture i New York och centret för modern konst DOX i Prag.

I samarbete med:

Kulturcenter Stoa

Kategorier

Lux 2022

Karta

Information om evenemang

  • Tid:

    • 5.–9.1.2022 klo 16–22

  • Adress:

    Kulturcenter Stoa (Åbohusvägen 1)

Du kanske är intresserad