Gamlasgården: Alexander Salvesen (FIN) – Så var ska vi skära till näst?

Bild: Petri Tuohimaa

Introduktion till evenemang

Jag sörjer de fällda träden. Torkade moskogar. Plogade skogsmarker. Myrar fyllda med diken. Största delen av all denna förstörelse i onödan. Våldet mot naturen måste ta slut. Istället för sågar behöver vi mera vård, empati, mjukhet, kärlek och stöd där det behövs. 

Den rekordhöga skogsavverkningen har fått kolsänkorna att krascha. Biodiversiteten och ekosystemens resiliens försvagas för varje dag. Centerpartiet, Samlingspartiet, Kristdemokraterna och Sannfinländarna har systematiskt motstått och bromsat genomförandet av tillräckliga klimatåtgärder och återställningsåtgärder.

Jag målar linjer vertikalt och horisontellt, mina egna stammar på fasaden. Tiden håller på att ta slut.

Så var ska vi skära till näst? Är en kinetisk analog projektion och en ode till den finländska försvinnande skogen. Konstverket är ett beställningsverk för Lux Helsinki 2023.

Alexander Salvesen är en finlandssvensk bildkonstnär och curator bosatt i Helsingfors. Salvesen arbetar fördomsfritt med olika visuella medier, ofta med ljus i fokus. Hans arbete grundar sig på färger, former, rum och deras relationer till varandra och betraktaren. Naturen med hela dess mångfald och fenomen fungerar som en stark inspirationskälla för honom liksom också vår globala sociopolitiska atmosfär. De senaste åren har Salvesen tagit starkt ställning till den pågående klimatkatastrofen, kollapsen av biodiversiteten och förändringarna i vår livsmiljö. Salvesens verk har tidigare varit utställda i gallerier, museum och ljuskonstfestivaler i Finland och utomlands.

I samarbete med:

Suomen valotaiteen seura FLASH

Kategorier

Kulturcentret

Karta

Information om evenemang

  • Tid:

    • 4.–8.1.2023 klo 17–22

  • Adress:

    Gamlasgården (Klarinettvägen 5)

Du kanske är intresserad