Irina Pått (FIN) – DANCING IN THE DARK

Bild: Irina Pått, GRAND BATTEMENT DIAGONAL, Birch Plywood, White, Led, 63,5 x 63,5 x 5,5cm

Introduktion till evenemang

DANCING IN THE DARK består av en grupp arbeten som är tänkta för offentliga och privata utrymmen. Verken i björkplywood hyllar reliefkonstens historia, men Påtts uttryck skiljer sig ändå från denna på sitt eget sätt. Dessa ljusverk med inbäddad reliefteknik är funktionella föremål konstverk. De utmanar och suddar gränsdragningen mellan design och konst. Avtrycken i de randiga lagerskikten påminner om jättegrytor som bildats under istiden. De ekologiska kriterierna anses vara bland de viktigaste för användning av trä i byggandet; som en lösning på frågor som gäller inomhusluftproblem, trivsel, koldioxidavtryck, ljuddämpning och hälsa. Det miljövänliga materialet har slutförts med vax.

Irina Pått har i över 30 års tid varit känd för sina handgjorda, ekologiska designarmaturer och 3D-verk i papper. Det för henne nya materialet, björkplywood, har under två senaste år setts på hennes tre egna utställningar. För tillfället visas hennes arbeten även på RUNO Biannual II utställningen ’Longing’ i Borgå.

Pått har sedan barnsben utövat klassisk balett som har inspirerat henne till dessa dansande ljusreliefer. I de nya arbetena syns Påtts ljusdesignerbakgrund i användningen av LED-ljus. Som en detalj används en ljuslinje, som ett nostalgiskt minne från 1950-talets första neonskyltar i Helsingfors gatubild då neonljusfigurerna på taket av Amos Rex gjorde ett stort intryck på henne.

DANCING IN THE DARK syns genom fönstren på Royale Estrad natt och dag och pågår till 31 januari

Kategorier

Kringprogram

Karta

Information om evenemang

  • Tid:

    • 4.–31.1. 2023

  • Adress:

    Royale Estrad, Svenska Teatern (Norra Esplanaden 2)

Du kanske är intresserad