Malms kulturhus: Anni Laukka (FIN) – Being Social

Introduktion till evenemang

En skugga är vanligen en återspegling av ett objekt framför den. I konstnären Anni Laukkas konstverk är det däremot tvärtom: skuggan bildar en slumpmässig skulptur. Being Social är ett tredimensionellt familjeporträtt. En skulptur där tre ljus bildar tre skuggor av tre olika generationer. Alla håller på med samma sak.

När omvandlas kvalitetstiden med familjen till kollektivt hängande i de sociala medierna? Lever vi i grottan som presenteras i Platons liknelse, väljer vi den virtuella verkligheten? Skulpturen har förfärdigats av logotyper för sociala medier som sågats ur plywood och som bildar tre olika silhuetter.

Konstverket har fått stöd av Svenska Kulturfonden.

Anni Laukka skapar konstverk av ljus och skugga, och av aktuella ämnen och material. ”Materialen är viktiga i mitt arbete, men huvudsaken är ändå den skugga som konstverket kastar. Med materialen kommenterar jag konsumtionen och det konsumerande livet som präglas av mätning och jämförelse av olika prestationer. I vardagsstöket glömmer vi ofta det som är väsentligt. Även om vi är medvetna om principerna för det goda livet, glömmer vi i praktiken att följa dem. Vi fokuserar ofta på mindre viktiga, ytliga saker – på det som vi vill ha i stället för att sätta värde på det som vi har. Samtidigt glömmer vi det som faktiskt är viktigt. Jag kommenterar inte temana för mina arbeten ovanifrån eller utifrån, utan som en medvandrare som kämpar med samma frågor”, berättar Laukka.

I samarbete med:

Suomen valotaiteen seura FLASH

Kategorier

Kulturcentret

Karta

Information om evenemang

  • Tid:

    • 4.–8.1.2023 klo 17–22

  • Adress:

    Malms kulturhus (Nedre Malms torg 1)

Du kanske är intresserad