Yle: Mauri Ahola – Teemu Kokkonen (FIN) – Storstadens anlete

Bild: Teemu Kokkonen

Introduktion till evenemang

Storstaden är färg, flöde, former, nätverk, gestalter och puls. Storstadens anlete är ett experimentellt verk som förenar det verkliga och det imaginära, nutiden och det förgångna. Verkets moderna och surrealistiska storstad utgörs av verkligheten omkring oss – det osäkra, det obalanserade och det oförklarliga.

Bortglömda finska stumfilmer och RSO:s musik får nu en ny form och en öppen utomhusscen. Verket projiceras på idrotts- och motionskulturcentret TAHTOs fasad och skorstenspipa, invid Olympiastadion.

Inspirationen till verket kommer från storstadens mångfacetterade bild- och ljudlandskap samt den modernistiska tidens inhemska konstmusik. Verket har producerats av Yle och är avslutningen på en helhet vars tidigare delar har bestått av TV-dokumentärer och ett VR-verk med samma namn.

Obs! Publiken anländer till verket via Paavo Nurmis väg och avlägsnar sig medsols runt stadion mot Norra Stadionvägen.

Mauri Ahola är regissör och manusförfattare från Helsingfors. Ahola skapar sin stadsbild av människomöten i offentliga utrymmen och i olika mellanrum där man kan gömma sig från andras blickar för en stund. För Ahola är människornas nästintill omärkbara växelverkan nästan mäktigare än wow-arkitektur. Mauri Ahola har skrivit pjäser, hörspel, dokumentärer, tv-serier och filmer. I verket Storstadens ansikten (Suurkaupungin kasvot) ville han bygga upp en stadsbild med många skikt i tiden, där fattigdom, välstånd, längtan, avsky, skönhet, människans privatliv och dolda känslor kommer samman. 

Teemu Kokkonen är ett toppnamn inom mediebranschen. Han gillar att experimentera och utnyttjar gärna hela sin mångsidiga kompetens när han skapar sina verk. Utöver att ha jobbat med film och editering har han arbetat som grafisk designer, VFX-artist och regissör. Teemu Kokkonen kombinerar gärna olika genrer i sitt arbete och har gjort bl.a. dokumentärer, reality, dansvideor, musikvideor, live-visualiseringar och experimentella kortfilmer. Han tycker om att leka med associationer och starka förbindelser mellan bild, musik och ljud. Kokkonen skapar gärna mångfacetterade berättelser som avviker från det normala. 

Medverkande:

Ljuddesign: Anssi Tamminen
Musik: Aarre Merikanto: Pan, Ernest Pingoud: Storstadens anlete
Radions symfoniorkester, dir. Hannu Lintu
Lloyd Libiso, gatupoet
Idrotts- och motionskulturcentret TAHTOs fasad
Längd: 4.10

Arbetsgrupp:

Manuskript, regi och visuell design Mauri Ahola, Teemu Kokkonen
Digital artist, foto och tekniskt genomförande Teemu Kokkonen
Ljuddesign Anssi Tamminen
Producent Katri Henriksson
Yle Tapahtumat, Yle Luovat sisällöt ja media

Kurator: Ilkka Paloniemi

I samarbete med:

Yle

Kategorier

Centrum

Karta

Information om evenemang

  • Tid:

    • 4.–8.1.2023 klo 17–22

  • Adress:

    Olympiastadion och TAHTO (Paavo Nurmis väg 1)

Du kanske är intresserad