Lux Helsinki huipentui aurinkoiseen pakkaspäivään – nämä teokset jäävät esille tapahtuman jälkeen
Loppiaisen jälkeen järjestetty Lux Helsinki liikutti kansalaisia vaihtelevassa säässä 8.–12. tammikuuta. Neitsytpuistossa esillä olleesta Peilipöllö (Bubo Speculus) II- ja Sofiankadun Un-Reel Access -teoksista saadaan pian pysyvät versiot piristämään kaupunkilaisten arkea ympärivuotisesti.
Suomen talvi pani parastaan aina vesisateesta sankkaan lumimyräkkään ja auringonpaisteeseen, kun kaupunkilaiset saapuivat jälleen Lux Helsinkiin kokemaan valotaidetta 8.–12. tammikuuta.
Tapahtumassa kävi viiden päivän aikana arviolta 300 000 ihmistä. Väkeä oli runsaimmin liikkeellä viikonloppuna, jolloin sääkin suosi. Valotaide näkyi ja kuului tapahtumalle jo totuttuun tapaan laajalti myös sosiaalisen median puolella.
”Onnistuimme tarjoamaan kaupunkilaisille positiivisen poikkeustilan. Tällaisten tapahtumien takia ihmiset haluavat asua kaupungissa. Eikä missä tahansa kaupungissa, vaan Helsingissä”, toteaa Lux Helsingistä vastaavan Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula.
Valotaide pysyväksi osaksi Helsinkiä
Lux Helsinki ja Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön toimiala ovat sopineet yhteistyöstä, jonka myötä Helsingin kaupunki alkaa hankkia Lux Helsingiltä vuosittain 1–2 valotaideteosta sijoitettavaksi pysyvästi kaupunkitilaan.
Tämän vuoden Lux Helsingistä pysyvät versiot saadaan Jere Suontaustan Peilipöllö (Bubo Speculus) II – ja brittiläisen Kappa-kollektiivin Un-Reel Access -teoksista. Teosten sijoituspaikka varmistuu myöhemmin.
Teoksia valitessa piti Lux Helsingin taiteellisen johtajan Juha Rouhikosken mukaan ottaa huomioon muun muassa se, että Suomessa on myös valoisia vuodenaikoja, jolloin teosten omat valot eivät näy. Teosten tulee siis kestää katsetta esimerkiksi kesäpäivinä.
Rouhikoski korostaa, että pysyvät valotaideteokset julkisessa tilassa ovat kansainvälisestikin iso saavutus valotaiteen kentällä.
“Suomessa on tehty paljon pioneerityötä valotaiteen eteen, ja nyt se tuottaa hedelmää. Tämä on uutinen, josta kelpaa puhua maailmallakin”, Rouhikoski sanoo.
Näkyvyyttä maailmalla
Valotaide kiinnostaa enenevissä määrin myös maailmalla. Saksalaisen yleisradioyhtiö Norddeutscher Rundfunkin (NDR) kuvausryhmä vietti vuoden 2024 Lux Helsingin ympärillä Helsingissä reilun viikon. Dokumentissa tutustutaan perinpohjaisesti tapahtuman järjestelyihin ja taiteeseen sekä Rouhikosken että viime vuoden taiteilijoiden kautta. 45-minuuttinen dokumentti sai ensi-iltansa Saksan televisiossa tänään sunnuntaina.
Kuva: Petri Anttila