Usein kysytyt kysymykset

Missä vuoden 2022 teokset sijaitsevat? Miksi teokset ovat hajautetusti ympäri kaupunkia?

Lux Helsinki 2022 -kokonaisuus levittäytyy ympäri kaupunkia. Teoksia nähdään Eläintarhan alueella ja Alppipuistossa sekä mm. Forumissa, City Centerissä, Eduskuntatalolla, Korkeasaaressa ja Arabiassa. Lisäksi kokonaisuus levittäytyy kaupungin kulttuurikeskuksiin ja aluetaloihin Malmilla, Vuosaaressa, Kannelmäessä ja Itäkeskuksen Stoassa.

Ohjelmaan on tullut muutamia viime hetken muutoksia, joilla pyritään takaamaan turvalliset olosuhteet heikentyneessä koronatilanteessa. Lux1-reitistä on luovuttu, jotta yleisö jakautuisi tasaisemmin eri teoksille eikä ruuhkia syntyisi. Lux-kokonaisuus levittäytyy hajautetusti laajalle alueelle ympäri kaupungin, ja mahdollistaa siten valotaiteesta nauttimisen ilman väkijoukkoja. Osa aiemmin julkistetuista teoksista on peruttu.

Onko Lux Helsinki esteetön?

Teoksille on esteetön pääsy. Sääolosuhteet saattavat kuitenkin vaikuttaa siihen, miten helppoa teoksilla liikkuminen on. Teosalueet aurataan säästä riippuen joka päivä ennen tapahtuman alkamista.

Kuinka huolehditte kävijöiden turvallisuudesta?  Miten koronaturvallisuus on otettu huomioon? Tarvitaanko Luxissa vierailuun koronapassia? Pitääkö käyttää maskia?

Turvallisuus on Lux Helsingille ensisijaisen tärkeä asia. Lux Helsingin kokonaisuus suunnitellaan yhdessä turvallisuusalan ammattilaisten ja viranomaisten kanssa.

Lux Helsingin järjestelyissä otetaan koronaturvallisuus huomioon monin eri tavoin. Seuraamme ja noudatamme viranomaisten ohjeistuksia.

Lux-kokonaisuus levittäytyy hajautetusti laajalle alueelle ympäri kaupungin, ja mahdollistaa siten valotaiteesta nauttimisen ilman väkijoukkoja. Teoksia voi katsoa laajalta alueelta eikä mukana ole interaktiivisia tai jonotusta vaativia teoksia, jotka muodostaisivat ruuhkapisteitä.

Ulkotiloissa järjestettäviin yleisötapahtumiin ei tällä hetkellä kohdistu yleisörajoituksia eikä niissä vierailuun vaadita koronapassia.

Vaadimme yleisöä saapumaan tapahtumaan ainoastaan terveinä ja noudattamaan hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.

Suosittelemme kasvomaskin käyttöä teoksilla. Päivitämme tarvittaessa maskisuositusta viranomaisten ohjeistusten mukaisesti.

Yleisön käytössä olevien WC-tilojen hygieniaan ja siivoukseen kiinnitetään erityistä huomiota.

Mahdollisissa ruuhkatilanteissa tapahtumahenkilökuntamme ohjeistaa alueella liikkumisessa.

Voiko Luxiin tulla koiran kanssa?

Suuresta yleisömäärästä johtuen emme suosittele Luxiin osallistumista koiran kanssa. Ruuhkaisilla paikoilla lemmikki voi jäädä ihmisten jalkoihin ja jotkut teoksiin liittyvät elementit kuten valonvälähdykset ja kovat äänet saattavat myös olla pelottavia kokemuksia eläimelle. Jos kuitenkin päätät ottaa eläinystäväsi mukaan iltakävelylle, suosittelemme valitsemaan ajankohdan, jolloin teoksilla on oletettavasti vähemmän ruuhkaa.

HUOM: Olympiastadionin Borealis-teoksella ja Stoan sisäteoksilla ei voi vierailla koiran kanssa.

Saako teoksia kuvata ja videoida?

Festivaalin ja sen teosten kuvaaminen omaan ja ei kaupalliseen käyttöön on sallittua ja toivottavaa. Voit jakaa kuvia sosiaalisessa mediassa tunnisteella #luxhelsinki. 

Kuvaaminen kopterikameralla on kiellettyä ilman asianmukaisia lupia. Festivaalin järjestyksenvalvojat puuttuvat luvattomaan dronen lennättämiseen alueella.

Miksi festivaali järjestetään loppiaisen aikaan tammikuun alussa?

Helsinki on monipuolinen tapahtumakaupunki, jossa tapahtuu ympäri vuoden. Joululoman jälkeen sijoittuvalla ajankohdalla pyritään tavoittamaan niin helsinkiläiset, muualta Suomesta tulevat valofestivaalin ystävät kuin kaupungissa uuden vuoden alussa vierailevat matkailijatkin.

Miksi festivaali kestää vain viisi päivää?

Lux Helsinki ei ole näyttely, vaan kaupunkia elävöittävä valofestivaali. Lux Helsingissä tärkeää on festivaalimainen ja yhteisöllinen tunnelma, jonka saavat aikaan Helsingin keskustan täyttävät ihmiset. Festivaalin nykyinen kesto takaa sen, että mukaan saadaan vuosittain hankittua nykyinen määrä teoksia, kun esimerkiksi teosten vartiointiin kuluu suhteessa pienempi osa budjetista.

Paljonko Lux Helsingissä on kävijöitä? Miten kävijämäärä lasketaan?

Festivaalilla on viime vuosina vieraillut yli puoli miljoonaa kävijää. 

Koska kyse on kaupunkitilassa tapahtuvasta ilmaistapahtumasta, tarkkaa kävijämäärää on mahdoton mitata. Festivaalin kävijämäärää on kuitenkin arvioitu samalla metodilla vuodesta 2013 ja se on vertailukelpoinen kansainvälisten kaupunkitapahtumien lukuihin. Järjestyksenvalvojat tekevät joka ilta kerran tunnissa arvion kunkin teoksen yleisömäärästä ja kokonaismäärä arvioidaan sen perusteella. Järjestyksenvalvojat käyttävät kävijämäärien arvioimiseen käsilaskureita. 

Miten Lux huolehtii vastuullisuudesta ja ympäristöstä?

Valofestivaali toteutetaan vastuullisuus huomioiden. Festivaalin energiankulutus pyritään pitämään minimissä, ja sen ympäristövaikutuksia arvioidaan vuosittain Ekokompassi-sertifikaatin avulla. Mittaamme käytetyn sähkön ja käytämme uusiutuvaa ja vihreää energiaa aina kun se on mahdollista. Edellytämme vastuullisuutta myös kumppaneiltamme ja alihankkijoiltamme ja valitsemme reitille kahvila- ja ruokayrittäjiä, jotka sitoutuvat kierrättämään ja käyttämään biohajoavia astioita. Kannustamme myös yleisöä liikkumaan julkisella liikenteellä, kävellen tai pyöräillen

Kuka valofestivaalin toteuttaa? Kuka teokset on valinnut?

Festivaalin toteuttaa Helsingin tapahtumasäätiö yhdessä Sun Effectsin kanssa. Ohjelman ovat kuratoineet Lari Suominen, Ilkka Paloniemi, Christina Dvinge, Petra Martinez, Suomen valotaiteen seura FLASH ja Juha Rouhikoski.