Usein kysytyt kysymykset

Missä vuoden 2023 teokset sijaitsevat? Milloin teokset ovat auki? 

Lux Helsinki 2023 järjestetään ympäri kaupunkia. Teoskokonaisuuksia nähdään keskustassa, Ruoholahdessa ja Suvilahdessa.

Keskustan teoskokonaisuus ulottuu Kansalaistorilta Olympiastadionin urheilu- ja kulttuurikeskus TAHTOON ja siihen kuuluu kuusi teosta. Ruoholahden teoskokonaisuus kulkee Ruoholahdentorilta Kaapelitehtaalle, ja se käsittää yhteensä viisi teosta.  Suvilahden teoskokonaisuus levittäytyy ulkotilojen lisäksi myös Kattilahalliin sekä kaasukelloon ja käsittää kaikkiaan seitsemän teosta.

Lisää Lux Helsigin teoksia nähdään kaupungin kulttuurikeskuksissa ja aluetaloilla sekä Korkeasaaressa. 

Teokset ovat avoinna 4.–8.1.2023 klo 17–22 (vapaa pääsy) ja Lux Korkeasaari on avoinna 26.12.-8.1.2023 klo 10–19 (erillinen pääsymaksu).

Miten teosten välillä kannattaa liikkua?

Suvilahden, keskustan ja Ruoholahden teoskokonaisuudet ovat helposti saavutettavissa metrolla. Raitiovaunu 8:lla pääsee liikkumaan sujuvasti Urheilumuseolta Ruoholahteen. 

Onko Lux Helsinki esteetön?

Teoksille on esteetön pääsy. Sääolosuhteet saattavat kuitenkin vaikuttaa siihen, miten helppoa teoksilla liikkuminen on. Teosalueet aurataan säästä riippuen joka päivä ennen tapahtuman alkamista.

Kuinka huolehditte kävijöiden turvallisuudesta? 

Turvallisuus on Lux Helsingille ensisijaisen tärkeä asia. Lux Helsinki -kokonaisuus suunnitellaan yhdessä turvallisuusalan ammattilaisten ja viranomaisten kanssa.

Lux-teoskokonaisuudet levittäytyvät ympäri kaupungin, ja mahdollistavat siten valotaiteesta nauttimisen omassa tahdissa. Useimpia teoksia voi katsoa laajalta alueelta.

Yleisön käytössä olevien WC-tilojen hygieniaan ja siivoukseen kiinnitetään erityistä huomiota.

Mahdollisissa ruuhkatilanteissa tapahtumahenkilökuntamme ohjeistaa alueella liikkumisessa.

Lux Helsinki on syrjinnästä vapaa tapahtuma, ja edellytämme koko henkilökunnalta, tapahtuman kumppaneilta ja alihankkijoilta sekä tapahtuman kävijöiltä sitoutumista tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisuuden periaatteisiin. Mikäli tapahtumassa havaitaan jotain syrjintään viittaavaa toimintaa, pyydetään siitä ilmoittamaan välittömästi järjestyksenvalvojille, jotka voivat tarvittaessa puuttua tilanteeseen. 

Miten Lux huolehtii vastuullisuudesta, energian säästöstä ja ympäristöstä? 

Valofestivaali toteutetaan vastuullisuus huomioiden. Helsingin tapahtumasäätiölle on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti, ja myös Lux-festivaalin ympäristövaikutuksia arvioidaan vuosittain. Keskitymme pitämään erityisesti energian, hankintojen ja materiaalien sekä logistiikan ympäristökuormituksen mahdollisimman pienenä. Edellytämme vastuullisuutta myös kumppaneiltamme ja alihankkijoiltamme.

Pyrimme minimoimaan tapahtuman energiankulutuksen päästöt ja valitsemaan 100% uusiutuvaa vihreää energiaa aina kun mahdollista. Lux Helsingin teosten valot toimivat pääosin energiatehokkaalla led-tekniikalla ja sähkönkulutus vähenee, kun ihmiset lähtevät kodeistaan katsomaan taidetta. Festivaalin aikana sammutamme festivaalialueelta valoja, mikä vähentää valosaasteen määrää alueella ja kompensoi teosten energiankulutusta.

Vä​​ltämme kertakäyttöisiä hankintoja ja pyrimme minimoimaan tapahtumasta aiheutuvan sekajätteen määrän. Painotuotteemme ovat 100% hiilineutraaleja.

Pyrimme tehostamaan tapahtuman logistiikkaa ja vähentämään tapahtuman ympäristövaikutuksia myös liikkumisen osalta. Yleisöä kannustamme liikkumaan julkisella liikenteellä, kävellen tai pyöräillen. 

Voiko Luxiin tulla koiran kanssa?

Suuresta yleisömäärästä johtuen emme suosittele Luxiin osallistumista koiran kanssa. Ruuhkaisilla paikoilla lemmikki voi jäädä ihmisten jalkoihin ja jotkut teoksiin liittyvät elementit kuten valonvälähdykset ja kovat äänet saattavat myös olla pelottavia kokemuksia eläimelle. Jos kuitenkin päätät ottaa eläinystäväsi mukaan iltakävelylle, suosittelemme valitsemaan ajankohdan, jolloin teoksilla on oletettavasti vähemmän ruuhkaa.

Sisätiloissa sijaitsevilla teoksilla ja Lux Korkeasaaren teoksilla ei voi vierailla koiran kanssa.

Saako teoksia kuvata ja videoida?

Festivaalin ja sen teosten kuvaaminen omaan ja ei kaupalliseen käyttöön on sallittua ja toivottavaa. Voit jakaa kuvia sosiaalisessa mediassa tunnisteella #luxhelsinki.

Kuvaaminen kopterikameralla on kiellettyä ilman asianmukaisia lupia. Festivaalin järjestyksenvalvojat puuttuvat luvattomaan dronen lennättämiseen alueella.

Miksi Luxissa nähdään sota-aiheinen teos, kun tapahtumassa käy pieniä lapsia ja sodan kokeneita ihmisiä? 

Maxim Velčovskýn The Physical Possibility of Death in the Mind of Someone Living -installaatio koostuu Ukrainan sodan aikana palaneista autoista. Siviilien tuhoutuneet autot ovat julma todistus hirvittävästä tragediasta ja suora näkymä 2000-luvun sodankäyntiin. Palaneet autot tarjoavat käsityksen Ukrainan kaupunkien kauhistuttavasta tilanteesta. Teos ei kommentoi mitään vaan tuo toisen todellisuuden tarkasteltavaksi ja saattaa järkyttää lapsia ja herkkiä aikuisia. 

Lux Helsinki ja Helsingin kaupunki tuomitsee Venäjän aloittaman sodan Ukrainassa ja haluaa osoittaa tukensa ukrainalaisille tuomalla teoksen osaksi Lux Helsinkiä.

Miksi festivaali järjestetään loppiaisen aikaan tammikuun alussa?

Helsinki on monipuolinen tapahtumakaupunki, jossa tapahtuu ympäri vuoden. Joululoman jälkeen sijoittuvalla ajankohdalla pyritään tavoittamaan niin helsinkiläiset, muualta Suomesta tulevat valofestivaalin ystävät kuin kaupungissa uuden vuoden alussa vierailevat matkailijatkin.

Miksi festivaali kestää vain viisi päivää?

Lux Helsinki ei ole näyttely, vaan kaupunkia elävöittävä valofestivaali. Lux Helsingissä tärkeää on festivaalimainen ja yhteisöllinen tunnelma, jonka saavat aikaan Helsingin keskustan täyttävät ihmiset. Festivaalin nykyinen kesto takaa sen, että mukaan saadaan vuosittain hankittua nykyinen määrä teoksia, kun esimerkiksi teosten vartiointiin kuluu suhteessa pienempi osa budjetista.

Paljonko Lux Helsingissä on kävijöitä? Miten kävijämäärä lasketaan?

Festivaalilla on vieraillut ennen koronavuosia yli puoli miljoonaa kävijää ja vuoden 2022 toteutuksessa 120 000 kävijää.

Koska kyse on kaupunkitilassa tapahtuvasta ilmaistapahtumasta, tarkkaa kävijämäärää on mahdoton mitata. Festivaalin kävijämäärää on kuitenkin arvioitu samalla metodilla vuodesta 2013 ja se on vertailukelpoinen kansainvälisten kaupunkitapahtumien lukuihin. Järjestyksenvalvojat tekevät joka ilta kerran tunnissa arvion kunkin teoksen yleisömäärästä ja kokonaismäärä arvioidaan sen perusteella. Järjestyksenvalvojat käyttävät kävijämäärien arvioimiseen käsilaskureita.

Kuka valofestivaalin toteuttaa? Kuka teokset on valinnut?

Festivaalin toteuttaa ja tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö. Lux Helsingin taiteellisena johtajana toimii Juha Rouhikoski, jonka lisäksi kuraattoritiimiin kuuluvat Immanuel Pax, Lari Suominen, Mia Kivinen ja Ilkka Paloniemi.