Info

Lux Helsinki

Lux Helsinki on vuosittain järjestettävä valofestivaali, joka levittäytyy ympäri Helsinkiä tammikuun alussa loppiaisen tienoilla. Tapahtuma esittelee monipuolisesti valotaiteen eri muotoja. Helsingin tunnetuimpien rakennusten lisäksi ohjelmaan valikoituu aina myös vähemmän tuttuja sijainteja.

Yli puoli miljoonaa kävijää saapuu vuosittain ihailemaan, kun tutut rakennukset ja tilat muuntuvat hetkeksi ainutlaatuisiksi kaupunkitaideteoksiksi. Valon voiman ja kauneuden synnyttämät elämykset houkuttelevat nauttimaan talvisesta kaupunkifestivaalista keskellä pimeää vuodenaikaa.

Vuonna 2022 Lux Helsinkiä vietetään 5.–9.1.2022

Vuoden 2022 Lux Helsingissä nähdään ennätysmäärä teoksia. Noin 30 teoksen kokonaisuus jakautuu kahteen osaan: Lux1 kiertää Eläintarhan aluetta ja Lux2 levittäytyy keskustasta aina itäiseen ja pohjoiseen Helsinkiin asti. 

Rengasmaisesti Töölöä, Kalliota ja Pasilaa sivuavalla Lux1-reitillä nähdään kymmenen teosta. Lux1-reitillä ei ole aloituspistettä, vaan merkittyä kulkusuuntaa voi lähteä etenemään miltä teokselta tahansa. Lux2-kokonaisuus käsittää kaikkiaan 19 teosta ympäri kaupunkia. 

Lux Helsinki on avoinna 5.–9.1.2022 klo 17–22.

Lux Helsinki on esteetön ja maksuton koko perheen tapahtuma. Lux Korkeasaareen on erillinen pääsymaksu, ja jokaisesta pääsylipusta sekä vuosikortilla tehdystä vierailusta lahjoitetaan euro lumileopardien suojelutyöhön. Lux Korkeasaari on avoinna 25.12.2021–9.1.2022 klo 10–19.

Lux Helsinki toteutetaan koronaturvallisuus ja ajantasaiset viranomaisohjeet huomioiden. Noudatamme tapahtuman järjestämisessä viranomaisten ohjeistuksia ja suosituksia, ja päivitämme tietoja koronaa koskevista käytännöistä tarpeen mukaan.

Lux Helsingin järjestää Helsingin tapahtumasäätiö ja tapahtuman tuotannosta vastaa Susa Nokelainen. Reitin ja teosten suunnittelusta sekä tuotannosta vastaa Sun Effects Oy ja kuraattoreina toimivat Lari Suominen, Ilkka Paloniemi, Christina Dvinge, Petra Martinez, Suomen valotaiteen seura FLASH ja Juha Rouhikoski.

Lux Helsingin kumppaneita ovat Sun Effects Oy, STEK ry, Yle, Kulttuurikeskus Stoa, Korkeasaaren eläintarha, Varma, Helen, UPM-Kymmene, UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö, Kauppakeskus Citycenter, Kauppakeskus Forum ja Eduskunta.