Suurkaupungin kasvot on yhtä aikaa kierrätettyä ja jotain aivan uutta

Yksi Lux Helsingin partnereista on tänä vuonna Yle, joka näkyy ohjelmassa Olympiastadionin kokonaisuuteen kuuluvalla Suurkaupungin kasvot -teoksellaan. Urheilumuseon julkisivuun ja piippuun projisoitava kokeellinen videoteos päättää kiitosta saaneen Suurkaupungin kasvot -sarjan.

Suurkaupungin kasvot on tarina kahdesta suurkaupungissa eri aikakausina elävästä ihmisestä, jotka ovat oman aikansa odotusten ja roolien vankeja. Totta ja kuviteltua sekä nykypäivää ja menneisyyttä yhdistelevä teos piirtää yleisön silmien eteen kuvaa modernista ja surrealistisesta suurkaupungista. Se nostaa esiin unohdetut suomalaiset mykkäelokuvat ja Radion sinfoniaorkesterin soittaman musiikin uudessa muodossa, avarassa ulkotilassa.

Tammikuussa Lux Helsingissä ensi-iltansa saava teos sai alkunsa ohjaaja-käsikirjoittaja Mauri Aholan ideasta projisoida videoteos julkisen rakennuksen seinälle. Tuottaja Katri Henrikssonin ehdotuksesta suunnitelma liitettiin osaksi Suurkaupungin kasvot -kokonaisuutta. Monet visuaaliset visiot syntyivät pitkien päivien saatossa teoksen toisen taiteilijan, Teemu Kokkosen työpöydällä.

Projisointi vaatii omanlaisensa ratkaisut, sillä siihen sisältyy kolme erikokoista pintaa, joista yksi on Olympiastadionin kyljessä oleva piippu.

”Keskeistä on ollut kuvien dialogin ja mielenkiintoisen rytmin luominen. Kerronta on pitänyt rakentaa niin, että sitä on mahdollista seurata eri pinnoilta. On pitänyt pohtia, miten rakennuksen luonne muuttuu kaikkia pintoja hyödyntävien illuusioiden kautta”, Kokkonen avaa työtään.

Yleisön näkökulma onkin täytynyt ottaa suunnittelussa ihan konkreettisesti huomioon.

”On ollut sekä mahdollisuus että haaste miettiä, miten katsojan katse liikkuu eri pintojen välillä. Minkälaisen emotionaalisen kokemuksen katseen liike luo, kun voimme yhdistää huomiopisteillä eri kuva-aiheita?” Ahola pohtii.

Historialliset kerrostumat sekä menneisyyden ja nykypäivän liitto näkyvät vahvasti teoksen tematiikassa mutta myös tekijäkaartin työskentelyssä. Vanhoihin materiaaleihin on puhallettu eloa, ja toisaalta työryhmä on päässyt hyödyntämään uudenlaisia tekemisen tapoja.

”On valtavan hienoa, että jostakin olemassa olevasta voi jatkojalostaa uusia sisältöjä. Suurkaupungin kasvoissa on kierrätettyä materiaalia mutta myös kokonaan uudenlaista tekemistä. Se on antanut tekijöilleen mahdollisuuden käyttää luovaa osaamista ja oppia uutta”, vastaava tuottaja Marja Mäki-Reinikka ja tuottaja Katri Henriksson iloitsevat.

***

Yle: Mauri Ahola – Teemu Kokkonen – Suurkaupungin kasvot
Äänisuunnittelu: Anssi Tamminen 
Musiikki: Aarre Merikanto: Pan, Ernest Pingoud: Suurkaupungin kasvot
Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu
Lloyd Libiso, katurunoilija

Urheilumuseon julkisivu
Kesto: 4.10

Suurkaupunki on värejä, virtaa, verkostoja, muotoja, hahmoja ja sykettä. Suurkaupungin kasvot on kokeellinen teos, jossa yhdistyvät tosi ja kuviteltu, nykypäivä ja menneisyys. Teoksen moderni ja surrealistinen suurkaupunki muodostuu todellisuudesta ympärillämme – epävarmuudesta, epätasapainosta ja selittämättömästä.

Unohdetut suomalaiset mykkäelokuvat ja RSO:n soittama musiikki saavat nyt uuden muodon ja näyttämökseen avaran ulkotilan. Teoksen esityspaikkana on Urheilumuseon julkisivu ja piippu Olympiastadionin kyljessä.

Inspiraatiota teokseen on antanut suurkaupungin moninainen visuaalinen kuvasto ja äänimaisema sekä modernismin ajan kotimainen taidemusiikki. Ylen tuottama teos päättää kokonaisuuden, jonka aiempia osia ovat olleet samannimiset TV-dokumentit ja VR-teos.

Työryhmä: 
Käsikirjoitus, ohjaus ja visuaalinen suunnittelu Mauri Ahola, Teemu Kokkonen
Digital artist ja tekninen toteutus Teemu Kokkonen
Kuvaus Teemu Kokkonen, Raimo Uunila
Äänisuunnittelu ja toteutus Anssi Tamminen
Musiikki Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu
Lloyd Libiso, katurunoilija
Taiteellinen ja tekninen konsultointi Kirsi Kukkurainen, Marcus Lönnqvist, Hannu Hellsten
Tuotantopäällikkö Karita Korolainen
Tuottaja Katri Henriksson
Vastaava tuottaja Marja Mäki-Reinikka 
Yle Tapahtumat, Yle Luovat sisällöt ja media

Huom! Saapuminen teokselle Paavo Nurmen tien kautta ja poistuminen stadionin ympäri myötäpäivään kohti Pohjoista Stadiontietä. 

Yhteistyössä: