Kuraattorit

Vuoden 2023 Lux Helsingin toteuttaa ja tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Juha Rouhikoski, jonka lisäksi kuraattoritiimiin kuuluvat Immanuel Pax, Lari Suominen, Mia Kivinen ja Ilkka Paloniemi.

Mia Kivinen

Mia Kivinen on maisteritason valosuunnittelija ja kuraattori. Hän on aiemmin kuratoinut Lux Helsingissä Lyhtypuistoa ja Ilon kuvia -teoksen Senaatintorille. Hänelle parasta Lux Helsingissä on ollut kuunnella Lyhtypuistossa, kuinka erilaisilla äänenpainoilla voi sanoa ”Kato nyt totakin!”. Kivinen on Suomen valotaiteen seura FLASHin perustajajäsen ja opettaa valotaidetta mitä erilaisimmille yleisöille. Hän harrastaa valotaidematkailua ja siitä kirjoittamista. Jos Kivinen ei puhu valotaiteesta varttiin, on hän luultavasti nukahtanut.

Ilkka Paloniemi

Ilkka Paloniemi on taiteilija, kuraattori ja suunnittelija. Hän on koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri ja pedagogi ja hän on työskennellyt taiteen parissa 1980-luvulta asti. Paloniemi on toiminut Lux Helsingin teknisenä sekä taiteellisena johtajana ja kuraattorina vuosina 2011–2022. Hän on vieraillut lukuisilla kansainvälisillä valotaiteen festivaaleilla luennoimassa valotaiteesta sekä valon kulttuurista. Paloniemi on Suomen valotaiteen seura FLASHin perustajajäsen ja ollut kuratoimassa useita seuran näyttelyitä. Lisäksi hän toiminut johtavana asiantuntijana lukuisissa esittävän taiteen tilojen saneerauksiin liittyvissä projekteissa. ”Ehkä hienoin hetki Luxin historiassa itselleni oli se kun tajusin että yleisöä on aivan sumeena vaikka pakkasta oli -27 avajaispäivänä 2016. Ilman tätä mahtavaa jengiä ei tämä arktinen festivaali olisi kehittynyt sellaiseksi kuin se nykyisin on.”

Immanuel Pax, Suomen valotaiteen seura FLASH

Helsinkiläinen valotaiteilija ja visuaalinen suunnittelija Immanuel Pax osallistuu vuoden 2023 Luxin suunnitteluun Suomen valotaiteen seura FLASHin kuraattorina. Pax pyrkii tuomaan esille taiteilijoita ja teoksia, jotka esittelevät ajankohtaisia havaintoja yhteiskuntamme ilmiöistä ja herättävät yleisössä keskustelua – joskus jopa voimakkaitakin reaktioita. Pax varautuu festivaaliin lämpimillä villavaatteilla, oranssilla karvalakilla ja avoimella mielellä.

Suomen valotaiteen seura FLASH perustettiin 2017 edistämään valotaiteen ja sen tekijöiden asemaa Suomessa ja kansainvälisesti. Seuran tavoitteina on yhdistää valotaiteen tekijät yli taidelajien rajojen, madaltaa kynnystä tutustua valotaiteeseen, huolehtia valotaiteen tekijöiden ammattitaidon kehityksestä ja levittää tietoa valotaiteesta niin tapahtumajärjestäjille kuin yleisölle.

Juha Rouhikoski

Valotaiteilija Juha Rouhikoski on Lux Helsingin uusi taiteellinen johtaja ja kuraattori. Rouhikoski on teatteritaiteen maisteri, Kuvataideakatemian tohtorikoulutettava, tuotantopäällikkö Hämeenlinnan Verkatehtaalla sekä intohimoinen kuntoilija, perhokalastaja ja itsensä kehittäjä. ”Lux Helsingin taiteellisena johtajana olen arvokkaassa ja tärkeässä asemassa edistämässä valotaiteen asemaa. Lux on valotaidetapahtumien pioneeritoimija, jolla on kansainvälisesti suuri arvostus. Taiteellisena johtajana tavoitteeni on kehittää Luxia kohti maailman kiinnostavimman valotaidefestivaalin asemaa.”

Lari Suominen

Lari Suominen on helsinkiläinen valosuunnittelija ja -taiteilija. Hänellä on pitkä ura sekä esittävien taiteiden että installaatioiden parissa. Suominen on toiminut visualistina laajalla skaalalla underground-teknosta teatterin kautta aina startup-tapahtuma Slushin pääsuunnittelijaksi. Suomisen valotaiteessa näkyy hänen oma illusionäärinen tyylinsä. Vuodesta 2009 Suominen on ollut helsinkiläisen Sun Effects-design-kollektiivin jäsen. Suomisella on kymmenen vuoden kokemus Luxista erilaisissa työtehtävissä projektipäälliköstä taiteilijaan. ”Kuraattorin roolissa minua kiehtoo eniten Luxin kaltaisen kokonaisuuden miettiminen ja eteenpäin vieminen sekä taiteilijoiden kanssa tapahtuvat prosessit, joissa saan tarjota tukea hyvin erilaisissa teoskonsepteissa. Teosten ilmaisumuodot ja välineiden valinta vaihtelee merkittävästi sisällön ehdoilla.”