Kuraattorit

Vuoden 2024 Lux Helsingin toteuttaa ja tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Juha Rouhikoski, jonka lisäksi kuraattoritiimiin kuuluvat Matti Jykylä, Mia Kivinen, Jyrki Sinisalo ja Jere Suontausta.

Matti Jykylä

Matti Jykylä on suomalainen valosuunnittelija ja -taiteilija. Jykylä on Sun Effects -suunnittelukollektiivin perustaja. 

Mia Kivinen

Mia Kivinen on maisteritason valosuunnittelija ja kuraattori. Hän on aiemmin kuratoinut Lux Helsingissä Lyhtypuistoa ja Ilon kuvia -teoksen Senaatintorille. Hänelle parasta Lux Helsingissä on ollut kuunnella Lyhtypuistossa, kuinka erilaisilla äänenpainoilla voi sanoa ”Kato nyt totakin!”. Kivinen on Suomen valotaiteen seura FLASHin perustajajäsen ja opettaa valotaidetta mitä erilaisimmille yleisöille. Hän harrastaa valotaidematkailua ja siitä kirjoittamista. Jos Kivinen ei puhu valotaiteesta varttiin, on hän luultavasti nukahtanut.

Juha Rouhikoski

Valotaiteilija Juha Rouhikoski on Lux Helsingin taiteellinen johtaja ja kuraattori. Rouhikoski on teatteritaiteen maisteri, Kuvataideakatemian tohtorikoulutettava, tuotantopäällikkö Hämeenlinnan Verkatehtaalla sekä intohimoinen kuntoilija, perhokalastaja ja itsensä kehittäjä. ”Lux Helsingin taiteellisena johtajana olen arvokkaassa ja tärkeässä asemassa edistämässä valotaiteen asemaa. Lux on valotaidetapahtumien pioneeritoimija, jolla on kansainvälisesti suuri arvostus. Taiteellisena johtajana tavoitteeni on kehittää Luxia kohti maailman kiinnostavimman valotaidefestivaalin asemaa.”

Jyrki Sinisalo

Jyrki Sinisalo on valotaiteilija ja kuraattori. Hän on koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri valosuunnittelun alalla. Sinisalo on työskennellyt taiteen parissa lähes 40 vuotta ja hän on Suomen valotaiteen seura FLASHin perustajajäsen. Hän on toiminut kuraattorina kuva- ja valotaiteen näyttelyissä. Hänen kuratoimansa Lux-galleriat on hieno mahdollisuus esitellä galleriatiloihin sopivaa valotaidetta Luxissa. ”Omissa valoteoksissani näkyy vahvasti työskentelyni teatterin parissa, teokset ovat sekoitus kuvataidetta ja näyttämölavastusta”, Sinisalo kertoo.

Jere Suontausta

Jere Suontausta on moniaistisesti työskentelevä helsinkiläis-jyväskyläläinen taiteilija ja teatteritaiteen maisteri. Hän on vuosien varrella osallistunut Lux Helsinkiin yleisön edustajana, taiteilijana ja nyt kuraattoritiimin jäsenenä. Suomen valotaiteen seura FLASHin kuraattorina Suontaustan tavoitteena on tuoda esiin sekä aiemmin askarruttamaan jääneitä teoksia että rohkeasti täysin uusia kokemuksia. Kuraattorin työssä häntä kiehtoo teosten ja tilojen yhtä lailla äkkijyrkkien ja vaivihkaisten vuoropuheluiden mahdollistaminen. Tapahtumamuotoisen valotaiteen voima piilee totutun ja tutun ympäristön muuntumisessa arkisesta joksikin toiseksi.

Suomen valotaiteen seura FLASH perustettiin 2017 edistämään valotaiteen ja sen tekijöiden asemaa Suomessa ja kansainvälisesti. Seuran tavoitteina on yhdistää valotaiteen tekijät yli taidelajien rajojen, madaltaa kynnystä tutustua valotaiteeseen, huolehtia valotaiteen tekijöiden ammattitaidon kehityksestä ja levittää tietoa valotaiteesta niin tapahtumajärjestäjille kuin yleisölle.