Kuraattorit

Lux Helsingin 2022 reitin ja teosten suunnittelusta sekä tuotannosta vastaa Sun Effects Oy ja kuraattoreina toimivat Lari Suominen, Ilkka Paloniemi, Christina Dvinge, Petra Martinez, Suomen valotaiteen seura FLASH ja Juha Rouhikoski.

Lari Suominen

Lari Suominen on helsinkiläinen valosuunnittelija ja -taiteilija. Hänellä on pitkä ura sekä esittävien taiteiden että installaatioiden parissa. Suominen on toiminut visualistina laajalla skaalalla underground-teknosta teatterin kautta aina startup-tapahtuma Slushin pääsuunnittelijaksi. Suomisen valotaiteessa näkyy hänen oma illusionäärinen tyylinsä. Vuodesta 2009 Suominen on ollut helsinkiläisen Sun Effects-design-kollektiivin jäsen. Suomisella on kymmenen vuoden kokemus Luxista erilaisissa työtehtävissä projektipäälliköstä taiteilijaan. “Kuraattorin roolissa minua kiehtoo eniten Luxin kaltaisen kokonaisuuden miettiminen ja eteenpäin vieminen sekä taiteilijoiden kanssa tapahtuvat prosessit, joissa saan tarjota tukea hyvin erilaisissa teoskonsepteissa. Teosten ilmaisumuodot ja välineiden valinta vaihtelee merkittävästi sisällön ehdoilla.”

Ilkka Paloniemi

Ilkka Paloniemi on taiteilija, kuraattori ja suunnittelija. Hän on koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri ja pedagogi ja hän on työskennellyt taiteen parissa 1980-luvulta asti. Paloniemi on toiminut Lux Helsingin teknisenä sekä taiteellisena johtajana ja kuraattorina vuosina 2011–2022. Hän on vieraillut lukuisilla kansainvälisillä valotaiteen festivaaleilla luennoimassa valotaiteesta sekä valon kulttuurista. Paloniemi on Suomen valotaiteen seura FLASHin perustajajäsen ja ollut kuratoimassa useita seuran näyttelyitä. Lisäksi hän toiminut johtavana asiantuntijana lukuisissa esittävän taiteen tilojen saneerauksiin liittyvissä projekteissa. ”Ehkä hienoin hetki Luxin historiassa itselleni oli se kun tajusin että yleisöä on aivan sumeena vaikka pakkasta oli -27 avajaispäivänä 2016. Ilman tätä mahtavaa jengiä ei tämä arktinen festivaali olisi kehittynyt sellaiseksi kuin se nykyisin on.”

Christina Dvinge

Christina Dvinge tunnetaan strategisesta työstään kulttuuristen kehitysprojektien parissa. Vuosien varrella hän on toiminut julkisella puolella kaupunkikonsulttina ja kulttuuritapahtumien kuraattorina. Dvinge on ollut mukana perustamassa REFLEKTOR-valofestivaalia Kööpenhaminassa ja tuonut sen sisarfestivaalin Suomeen vuonna 2018. Reflektor Helsinkinä tunnettu tapahtuma on ilahduttanut valotaiteen ystäviä myös vuosina 2019 ja 2020. Uteliaisuus, selkeys ja oivalluksia tarjoavat kokemukset sekä aito intohimo valoa, taidetta, ihmisiä ja tunnelmaa kohtaan ovat Dvingen työtä ja kuratointia ohjaavia tekijöitä.

Petra Martinez

Petra Martinez on monitieteellisen taustan omaava taiteilija ja taiteen käsityöläinen. Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun maisteriohjelman käyneellä Martinezilla on kokemusta taideopetuksesta, nuorisotyöstä sekä vähemmistöjen kanssa työskentelystä. Viime aikoina Martinez on keskittynyt yhteisöllisiin taideprojekteihin, joiden lähtökohtana on ympäristö. Martinezin teoksille on tunnusomaista tekstiilikuitujen hyödyntäminen, ja hänen töitään on nähty näyttelyissä ja tapahtumissa vuodesta 2005 lähtien. Töidensä kautta Martinez haluaa nostaa esille oikeudenmukaisuuteen ja ympäristötietoisuuteen liittyviä teemoja. Hän on kiinnostunut yksilön ja yhteisön välisestä vuorovaikutuksesta, luontosuhteesta, tekemällä oppimisesta, yleisistä tiloista, joutomaista ja metsistä sekä kadonneista asioista. 

Immanuel Pax, Suomen valotaiteen seura FLASH

Helsinkiläinen valotaiteilija ja visuaalinen suunnittelija Immanuel Pax osallistuu vuoden 2022 Luxin suunnitteluun Suomen valotaiteen seura FLASHin kuraattorina. Pax pyrkii tuomaan esille taiteilijoita ja teoksia, jotka esittelevät ajankohtaisia havaintoja yhteiskuntamme ilmiöistä ja herättävät yleisössä keskustelua – joskus jopa voimakkaitakin reaktioita. Pax varautuu festivaaliin lämpimillä villavaatteilla, oranssilla karvalakilla ja avoimella mielellä.

Suomen valotaiteen seura FLASH perustettiin 2017 edistämään valotaiteen ja sen tekijöiden asemaa Suomessa ja kansainvälisesti. Seuran tavoitteina on yhdistää valotaiteen tekijät yli taidelajien rajojen, madaltaa kynnystä tutustua valotaiteeseen, huolehtia valotaiteen tekijöiden ammattitaidon kehityksestä ja levittää tietoa valotaiteesta niin tapahtumajärjestäjille kuin yleisölle.

Juha Rouhikoski

Valotaiteilija Juha Rouhikoski on Lux Helsingin uusi taiteellinen johtaja ja kuraattori. Rouhikoski on teatteritaiteen maisteri, Kuvataideakatemian tohtorikoulutettava, tuotantopäällikkö Hämeenlinnan Verkatehtaalla sekä intohimoinen kuntoilija, perhokalastaja ja itsensä kehittäjä. ”Lux Helsingin taiteellisena johtajana olen arvokkaassa ja tärkeässä asemassa edistämässä valotaiteen asemaa. Lux on valotaidetapahtumien pioneeritoimija, jolla on kansainvälisesti suuri arvostus. Taiteellisena johtajana tavoitteeni on kehittää Luxia kohti maailman kiinnostavimman valotaidefestivaalin asemaa.”