Lux Korkeasaari tuo valoa myös lumileopardien tulevaisuuteen

Lux Helsingistä pääsee tänäkin talvena nauttimaan ennakkoon ottamalla suunnan eläinten saarelle. Lux Korkeasaari on avoinna 25.12.2021–9.1.2022 klo 10–19. Korkeasaari on tänä vuonna mukana myös Lux1-reitillä Chirp & Drift -teoksellaan.

Korkeasaaren kiertävä tunnelmallinen valotaidereitti herättää eloon eläintarhan yli satavuotisen historian ja merellisen luonnon. Vanhat karhulinnat saavat värikkäitä asukkaita ja kallioille syttyvä majakka ohjaa kulkijoita. Saarella voi nähdä muun muassa valonsyöjähirviön ja tutkailla Suomen öistä luontoa sammakkoperspektiivistä. Lux Korkeasaaren teoskokonaisuuteen kuuluvat Ville Aallon Avian Electronics, Juha Forsanderin Piilopaikka, Maikki Pekkalan ja Lari Suomisen Violet sekä Olivia Pohjolan Unikeko, joihin voit tutustua täällä: www.korkeasaari.fi/lux.

Lux Korkeasaareen pääsee eläintarhan normaalin pääsymaksun hinnalla. Jokaisesta tapahtumaan ostetusta pääsylipusta ja myös vuosikortilla tehdystä vierailusta lahjoitetaan euro lumileopardien suojeluun. Kerätyt varat ohjataan lyhentämättömänä Snow Leopard Trust -järjestölle, joka työskentelee lumileopardin suojelemiseksi lajin elinalueilla kahdentoista valtion alueella. Korkeasaari on tukenut Snow Leopard Trustin työtä vuodesta 2012.

Ensimmäisellä Lux Korkeasaarella kerättiin yli 15 000 euroa, jolla rahoitettiin GPS-pannoitusta. Pannoitus on osa pitkäaikaista projektia, jossa selvitetään muun muassa lumileopardien elinalueiden kokoa, keskinäisten kohtaamisten määrää, lisääntymistä ja ravinnonhankintaa. Vielä ei tiedetä, kuinka esimerkiksi ilmastonmuutos vaikuttaa lumihuippuisten vuorten asukkaan elämään, joten kerätyllä tiedolla on merkittävä rooli lajin tulevaisuuden turvaamisessa.

”Vallitseva koronapandemia on vaikuttanut myös kansainvälisten suojeluhankkeiden varainkeruuseen, mutta onneksi olemme poikkeusajoista huolimatta voineet jatkaa Lux Korkeasaaren suunnittelua. Ensimmäisen tapahtuman avulla moninkertaistimme uhanalaisen lumileopardin suojeluun lahjoittamamme varat, ja nyt tavoitteena on ylittää tuokin summa”, Lux Korkeasaaren tuottaja Annika Sorjonen kertoo.

Lumileopardi-Lux innostuu kahvista ja koulutuksesta

Eläintarhaan vuonna 2019 muuttanut nuori lumileopardi sai lajin valoisamman tulevaisuuden toivona nimekseen Lux. Se on tällä hetkellä Korkeasaaren ainoa lajinsa edustaja, mutta saanee jossain vaiheessa puolison ja toivottavasti myös jälkikasvua. Ihan vielä ei ole kuitenkaan perheen perustamisen aika, vaikka nuori kolli yrittääkin joskus liehitellä muita Kissalaakson naapureitaan rakkauslauluin. 

Kuten useimmilla nuorilla aikuisilla, myös Luxilla opinnot rytmittävät arkea. Mitään sirkustemppuja sille ei kuitenkaan opeteta, vaan eläintenhoitajat ovat kouluttaneet lumileopardille arkea sujuvoittavia asioita. Se osaa esimerkiksi tulla pyynnöstä takatiloihin siksi aikaa, kun sen tarhaa siivotaan. Korkeasaaressa eläinten koulutus tapahtuu aina positiivisen kautta eli oikeasta käytöksestä palkiten. Eläimellä on myös aina mahdollisuus poistua tilanteesta, jos oppiminen ei sillä hetkellä innosta. Lux kuitenkin osallistuu koulutushetkiin yleensä suurella innolla. 

Myös uudet hajut kiinnostavat petoeläimiä, eikä lumileopardi ole poikkeus. Luxilla riittää pitkäksi aikaa riemua hoitajien sille tekemistä hajuvirikkeistä, kuten oljilla täytetyistä juuttisäkeistä, joihin suihkautetaan hajuvettä tai laitetaan vaikkapa kanelia. Yhdeksi sen lempituoksuista on osoittautunut kahvinporot. 

Ajatuksia luonnosta lintujen kertomana 

Eläinten maailmaan sukelletaan myös Lux1-reitillä, jonne Korkeasaari tuo Kathy Hinden leikkisän teoksen Chirp & Drift. Teoksessa lasten ajatukset linnuista toimivat pohjamateriaalina teksteille, jotka mekaanisten lintujen parvi esittää morsettaen eli sähköttäen. Kommunikaation tavoilla leikittelevä teos kutsuu katsojaa pohtimaan omaa suhtautumistaan toisiin lajeihin ja ympäristöön.

Kathy Hinde: Chirp & Drift

Hinde kertoo haluavansa nostaa esille ahdingossa olevia lintulajeja, jotka ovat koko ajan uhanalaisempia ilmastonmuutoksen ja niiden elinympäristön pienenemisen takia. “Linnut muokkaavat lauluaan meluisassa ympäristössä, jotta ne voivat kuulla toisensa. Tämä tarkoittaa usein laulamista korkeammalla äänellä. Se sai minut miettimään, kuinka melu vähentää lintujen ja muiden lajien kommunikoinnin kaistanleveyttä. Siksi halusin käyttää teoksessa lähes vanhentunutta radioviestintämenetelmää eli morsetusta”, taiteilija kertoo. 

Eläintarhan asukkaat ovat parhaiten nähtävissä ennen illan hämärtymistä ja valotaide taas pääsee loistoonsa vasta pimeän tultua, joten vierailusta saa suurimman ilon irti varaamalla käyntiin tarpeeksi aikaa – koettavaa riittää!

Yhteistyössä: