Lux Korkeasaari tuo valoa Kissalaaksoon ja uhanalaisten lumileopardien suojeluun

Eläinten saaressa valmistaudutaan parhaillaan tapaninpäivänä 26.12. alkavaan Lux Korkeasaareen. Talvisista olosuhteista huolimatta Kissalaaksossa riittää elämää myös ulkosalla. Korkeasaaren isojen kissapetojen luonnonvaraiset sukulaiset elävät Aasian viileässä ilmastossa, joten suomalainen sää ei Kissalaakson asukkaitakaan hätkäytä. 

Ensimmäistä talveaan viettävät neljän kuukauden ikäiset amurintiikerinpennut ulkoilevat päivittäin emonsa seurassa. Pikkutiikerit roikkuvat jo kynsin ja hampain lihanpaloissa kuin isommatkin pedot, tosin emon maito on vielä niiden pääravintoa. Pennuista itsenäisimmin liikkuu urospentu Oboi, joka on rauhallinen ja joukon rohkein. Sähäkät naaraspennut Odeya ja Ohana taas tykkäävät telmiä keskenään. 

Talvisesta säästä nauttii myös 5-vuotias lumileopardi Lux. Nuori leopardiuros kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan, jonka tavoitteena on pitää yllä tervettä tarhakantaa siltä varalta, että lajin tilanne luonnossa heikkenee. Lumileopardi luokitellaan nykyään vaarantuneeksi lajiksi, ja niiden määrä luonnossa on laskeva.

Tietoa suojelutyön tueksi

Lux Korkeasaaren kävijät auttavat konkreettisesti uhanalaisen lajin suojelutyössä: jokaisesta ostetusta lipusta ja vuosikorttivierailusta ohjataan euro Snow Leopard Trustille, joka työskentelee luonnonvaraisten lumileopardien auttamiseksi. Viimeksi Lux Korkeasaari tuotti 30 000 euron ennätyspotin, jolla tuettiin lajin tutkimusta edistävää GPS-pannoitusta ja kameraseurantaa.

“GPS-pannoitukset liittyvät maailman pisimpään jatkuneeseen lumileoparditutkimukseen”, kertoo Lux Korkeasaaren tuottaja Annika Sorjonen. “Tutkimuksen avulla saadaan tietoa lumileopardien reviireistä ja kulkureiteistä, mistä on suuri apu suojelutyössä.”

Suojelutyössä pitkäjänteisyys on valttia. Tällä hetkellä GPS-panta on esimerkiksi naaraalla, jonka suvun liikkeistä on kerätty dataa jo neljässä sukupolvessa. Näin tutkijat voivat hahmottaa paremmin elinalueiden muutoksia.

“Himalajan vuoristoalueilla elävät lumileopardit vetäytyvät ylemmäs rinteille ihmisasutuksen, laidunmaiden levittäytymisen ja ilmastonmuutoksen ajamina. Tutkimuksen lisäksi avainasemassa on paikallisten asukkaiden kestävien elinkeinojen tukeminen ja ympäristökasvatus, jota Snow Leopard Trust myös tekee”, Sorjonen kertoo. 

Lux Korkeasaari järjestetään 26.12.2022–8.1.2023. Tapahtumaan on pääsymaksu. Tapahtuman aikana Korkeasaari on avoinna kello 10 – 19, sisäänpääsy suljetaan tuntia ennen eläintarhan sulkemista. Lue lisää Korkeasaaren sivuilta: korkeasaari.fi/lux