Unikko kukkii näyttävästi Lux Helsingissä

Vuonna 2024 tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun Maija Isola suunnitteli rakastetun Unikon Marimekolle. Juhlavuoden kunniaksi Marimekko ja Ateneumin taidemuseo tuovat kuvion näyttävästi Lux Helsinki -valotaidefestivaalille teoksellaan Unikko at La Louvière.

Jokaiselle suomalaiselle tuttuun Unikkoon perustuva teos nähdään ikonisella paikalla Ateneumin taidemuseon julkisivuun heijastettuna. Teoksen esityspaikka liittyy myös Isolan elämäntarinaan: suunnittelija nimittäin opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa eli Ateneumissa vuonna 1964, kun Armi Ratia löysi hänet Marimekolle.

Väriloisto yhdistää teoksia

Luxissa nähtävä valotaideteos on kunnianosoitus suomalaiselle muotoilulle ja kuvataiteelle.  Teoksen ovat luoneet helsinkiläinen taiteilija ja visuaalinen suunnittelija Katri Tikkanen ja säveltäjä, äänisuunnittelija ja musiikin tuottaja Matti Ahopelto.

Teoksessa Unikko-kuvio yhdistyy suomalaisen uusimpressionismin merkkiteokseen, Alfred William Finchin pointillistiseen eli pisteisiin perustuvalla tekniikalla maalattuun teokseen Hedelmäpuutarha La Louvièrestä (1890). 

“Animoitu videoteos kuljettaa katsojaa tuhansista pienistä Unikoista koostuvassa puutarhassa, kukkivien värien keskellä, valon ja varjon leikin ympäröimänä.  Oli kiinnostavaa luoda kokonaisuus, jossa omassa ajassaan radikaalit elementit kohtaavat. Unikkoa luodessaan Maija Isola toimi vastoin Armi Ratian ohjeita ja odotuksia. Myös impressionismi oli aikanaan rajoja rikkovaa: uudenlaiset väripaletit ja vapaampi muotokieli olivat radikaaleja uudistuksia maalaustaiteen kentällä, kertoo taiteilija Katri Tikkanen.

Värikylläiset tunnelmat jatkuvat Ateneumissa, jossa on käynnissä Väriä & valoa – impressionismin perintö -näyttely. Se rinnastaa kansainvälisen taiteen huippunimet suomalaisen väritaiteen kukoistuskauteen. Myös Finchin teos on esillä näyttelyssä, joka on avoinna yleisölle 25.2.2024 asti. 

Kunnianosoitus suomalaiselle taiteelle

Luxissa nähtävän teoksen väripaletti luo ansiokkaasti sillan Finchin uusimpressionistisen maailman, Isolan Unikon ja nykypäivän välille. Teos tuo näin konkreettisesti esiin suomalaisen designin ja taiteen pitkän jatkumon.

“Meillä on ilo esitellä ensimmäinen osa ympäri maailmaa järjestettävien Unikko-teemaisten tapahtumien sarjasta. On luontevaa aloittaa juhlavuotemme 2024 Unikon kotikaupungissa Lux Helsingissä ja Unikko-teemaisen valotaideteoksen muodossa. Unikko-kuvion heijastaminen Ateneumin julkisivuun luo osuvaa vuoropuhelua kuosin menneisyyden ja tulevaisuuden välille. Unikko at La Louvière on ennen kaikkeaan kunnianosoitus väreille, ilolle sekä suomalaiselle muotoilulle ja kuvataiteelle”, iloitsee Marimekon markkinointijohtaja Sanna-Kaisa Niikko.

Unikko at La Louvière aloittaa Unikko-kuvion juhlavuoden, joka jatkuu eri puolilla maailmaa koko vuoden 2024 ajan.