Lux Helsinki alkaa tänään

Valotaidefestivaali valaisee kaupungin yli 20 teoksella. Lux Helsinki on käynnissä 3.–7.1. 

Valotaidefestivaali Lux Helsinki käynnistyy tänään. Keskustaan, Hietaniemen hautausmaalle ja kulttuurikeskuksiin levittäytyvä kokonaisuus on koettavissa sunnuntaihin 7.1. asti päivittäin klo 17–22. Myös Korkeasaaressa nautitaan valotaiteesta vielä tämän viikon ajan klo 10–19. 

Keskustan teoskokonaisuus ulottuu Kansalaistorin kupeesta Senaatintorille, Esplanadin puiston kautta Erottajan aukiolle ja edelleen Narinkkatorille. Teokset voi kiertää haluamassaan järjestyksessä, ja ne sijaitsevat lyhyen etäisyyden päässä toisistaan. Kampista Hietaniemen hautausmaan sankarihaudoille on 20 minuutin kävelymatka, jonka voi taittaa esimerkiksi bussilla 24. Kulku kaikille teoksille on esteetön.

Lux Helsingissä nähdään sekä tilaustöitä että ympäri maailmaa kiertäneitä teoksia. Tiedettä taiteesta -teema näkyy ohjelmassa monipuolisesti niin kotimaisten kuin ulkomaisten taiteilijoiden tulkinnoissa. Unkarilaisen Viktor Vicsekin / Limelightin Talking Heads tuo Kansalaistorille kahdet interaktiiviset kasvot, jotka käyvät keskusteluja 4 000 erikseen ohjattavan valon avulla. Musiikkitalon mediaseinällä nähdään C999:n tekoälypohjainen, globaalia monimuotoisuutta juhlistava videoinstallaatio SPECTRUM.

Narinkkatorin yllä leijailee hollantilaisen VOUW:n City Gazing Helsinki -installaatio, joka näyttää, miten Helsinki on kehittynyt avaruudesta katsottuna viimeisen sadan vuoden aikana. Kulttuurikeskus Stoassa nähdään Niko Tiaisen SUBURBIUM.0001-installaatio, jonka äänimaisema ja visuaalisuus pohjautuvat tilasta ja lähialueelta eri sensorein kerättyyn dataan. Algoritmi ja siten myös teos muuttuvat kokijoiden liikkeiden mukaan jatkuvasti.

Lukuisat kahvilat ja ravintolat Lux Helsingin teosten läheisyydessä palvelevat festivaalin aukioloaikoina, joten valotaiteen lomassa on mukava käydä lämmittelemässä.

Lux Helsingin pääyhteistyökumppanit ovat UPM-Kymmenen kulttuurisäätiö, UPM, Korkeasaari, Marimekko yhdessä Ateneumin kanssa sekä Toyota ja yhteistyökumppanit Clear Channel, Italian kulttuuri-instituutti, Musiikkitalo ja Multibeam Finland Oy.

Lux Helsinki on esteetön ja maksuton koko perheen tapahtuma 3.–7.1.2024 klo 17–22. Lux Korkeasaareen on erillinen pääsymaksu. Festivaalin järjestää ja tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö. Lux Helsingin taiteellisena johtajana toimii Juha Rouhikoski, jonka lisäksi kuraattoritiimiin kuuluvat Matti Jykylä, Jere Suontausta, Mia Kivinen ja Jyrki Sinisalo.

Kuva: Viktor Vicsek / Limelight (HU) – Talking Heads