Lux Helsinki öppnar i dag

Ljuskonstfestivalen lyser upp staden med mer än 20 konstverk. Lux Helsinki pågår 3–7 januari. 

Ljuskonstfestivalen Lux Helsinki drar igång idag. Evenemanget, som äger rum i Helsingfors centrum, på Sandudds begravningsplats och på kulturcentrum runt om i staden, kan upplevas varje dag kl. 17–22 fram till söndagen den 7 januari. Även Högholmen bjuder på ljuskonst ännu den här veckan kl. 10–19. 

I centrum utsträcker sig helheten av konstverk från Medborgartorget till Senatstorget, genom Esplanadparken till Skillnaden och vidare till Narinken. Konstverken kan besökas i valfri ordning och de ligger på kort avstånd från varandra. Från Kampen tar det 20 minuter att gå till hjältegravarna på Sandudds begravningsplats. Det är också möjligt att avverka sträckan med buss 24. Alla konstverk är tillgängliga.

Lux Helsinki visar både beställningsverk och konstverk som har turnerat runt om i världen. Temat Vetenskap från konst återspeglas mångsidigt i programmet i både finländska och utländska konstnärers tolkningar. Talking Heads av den ungerske konstnären Viktor Vicsek/Limelight visas på Medborgartorget. Konstverket introducerar två interaktiva ansikten som för samtal med hjälp av 4 000 individuellt styrda lampor. På Musikhusets medievägg visas den AI-baserade videoinstallationen SPECTRUM av C999. Konstverket firar den globala mångfalden.

Ovanför Narinken svävar installationen City Gazing Helsinki av holländska VOUW. Konstverket visar hur Helsingfors har utvecklats under de senaste hundra åren sett från rymden. På kulturcentret Stoa visas Niko Tiainens installation SUBURBIUM.0001, vars ljudlandskap och bilder bygger på data som samlats in från lokalen och dess närmaste omgivning med hjälp av olika sensorer. Algoritmen och därmed också konstverket förändras ständigt beroende på de rörelserna hos dem som upplever konstverket.

Många kaféer och restauranger i närheten av Lux Helsinki har öppet under festivaldagarna, så att besökarna kan ta avkopplande och värmande pauser mellan ljuskonstverken. Information om alla konstverk och konstnärer som deltar i Lux Helsinki finns på Lux Helsinkis webbplats.

Lux Helsinkis huvudpartner är UPM-Kymmenes kulturstiftelse, UPM, Högholmen, Marimekko med Ateneum och Toyota. Festivalens partner är Clear Channel, Istituto Italiano di Cultura Helsinki, Musikhuset och Multibeam Finland Oy.

Lux Helsinki är ett tillgängligt, avgiftsfritt evenemang för hela familjen 3–7.1.2024 kl. 17–22. Lux Korkeasaari har en separat inträdesavgift. Festivalen ordnas och produceras av Helsingfors evenemangsstiftelse. Lux Helsinkis konstnärliga ledare är Juha Rouhikoski, och kuratorsteamet består av Matti Jykylä, Jere Suontausta, Mia Kivinen och Jyrki Sinisalo.

Bild: Viktor Vicsek / Limelight (HU) – Talking Heads