Kuraattorit
Vuoden 2025 Lux Helsingin toteuttaa ja tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Juha Rouhikoski, jonka lisäksi kuraattoritiimiin kuuluvat Mia Kivinen, Anna Nykyri ja Kirsi Pitkänen.
Mia Kivinen
Mia Kivinen on maisteritason valosuunnittelija ja kuraattori. Hän on aiemmin kuratoinut Lux Helsingissä Lyhtypuistoa ja Ilon kuvia -teoksen Senaatintorille. Hänelle parasta Lux Helsingissä on ollut kuunnella Lyhtypuistossa, kuinka erilaisilla äänenpainoilla voi sanoa ”Kato nyt totakin!”. Kivinen on Suomen valotaiteen seura FLASHin perustajajäsen ja opettaa valotaidetta mitä erilaisimmille yleisöille. Hän harrastaa valotaidematkailua ja siitä kirjoittamista. Jos Kivinen ei puhu valotaiteesta varttiin, on hän luultavasti nukahtanut.
Anna Nykyri
Anna Nykyri työskentelee kuvataiteilijana, ohjaajana ja käsikirjoittajana liikkuvan kuvan parissa elokuvan, kuvataiteen ja nykytanssin alueilla. Nykyri ohjaa ja käsikirjoittaa dokumentaarisia elokuvia ja elokuvallisia videoinstallaatioita koreografista ajattelua hyödyntäen. Teosten teemat ovat yhteiskunnallisia, mutta myös kehollisia, kuten vallan ja kontrollin kysymykset sekä piilotettu väkivalta. Nykyrin teoksia on esitetty sadoilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, taidemuseoissa, gallerioissa ja biennaaleissa. Nykyri on työskennellyt useissa taiteilijaresidensseissä, mm. ISCP, New York, Barbican Center, Lontoo ja Cité des Arts, Pariisi.
Kirsi Pitkänen
Kirsi Pitkänen on Jyväskylässä asuva kuvataiteilija, kuraattori ja julkisen taiteen konsultti yrityksensä Art Impactin kautta. Pitkänen on keskittynyt omassa taiteellisessa työssään erityisesti performanssi- ja installaatiotaiteeseen ja hänen teoksiaan on ollut esillä mm. Shanghain maailmannäyttelyssä, ANTI Contemporary Art Festivalilla, kansainvälisessä SLUSH-tapahtumassa sekä Mäntän kuvataideviikoilla. Hän käyttää usein valoa teoksissaan ja pitää sitä tärkeänä sisällöllisenä, tilallisena ja kokemuksellisena elementtinä. Viime vuosina Pitkänen on keskittynyt koordinoimaan ja kuratoimaan erityisesti rakennettuun ympäristöön toteutettuja julkisen taiteen hankkeita. Hän vastaa laajoista taiteellisista kokonaisuuksista esimerkiksi Jyväskylän Kankaan alueella sekä Hämeenlinnan Ahveniston sairaalan hankkeessa. Toimiessaan Keski-Suomen visuaalisten taiteiden läänintaiteilijana 2014-2016 Pitkänen järjesti myös kaupunkitilaan sijoittuvia, monitaiteellisia tapahtumia, joissa hän toimi sekä taiteellisena johtajana että vastaavana tuottajana. Vuonna 2018 Jyväskylän kaupunki myönsi Pitkäselle AVOin kaupunkiympäristö -tunnustuksen. Tunnustuksen myöntäneen raadin mukaan Pitkäsen näkemyksellisyys, aikaansaavuus ja rajojen ylittämiskyky on erinomainen esimerkki kaikille kaupunkiympäristön kehittämisen parissa työskenteleville eri alojen osaajille.
Suomen valotaiteenseura FLASHin kuraattorina Pitkäsen tavoitteena on luoda Kanneltaloon eri taiteenaloja yhdistävä, moniaistinen, kokemuksellinen ja tilallinen kokonaisuus. Suomen valotaiteenseura FLASH perustettiin 2017 edistämään valotaiteen ja sen tekijöiden asemaa Suomessa ja kansainvälisesti. Seuran tavoitteena on yhdistää valotaiteen tekijät yli taidelajien rajojen, madaltaa kynnystä valotaiteeseen, huolehtia valotaiteen ammattilaisten kehityksestä ja levittää tietoa valotaiteesta niin tapahtumajärjestäjille kuin yleisölle.
Juha Rouhikoski
Valotaiteilija Juha Rouhikoski on Lux Helsingin taiteellinen johtaja ja kuraattori. Rouhikoski on teatteritaiteen maisteri, Kuvataideakatemian tohtorikoulutettava, tuotantopäällikkö Hämeenlinnan Verkatehtaalla sekä intohimoinen kuntoilija, perhokalastaja ja itsensä kehittäjä. ”Lux Helsingin taiteellisena johtajana olen arvokkaassa ja tärkeässä asemassa edistämässä valotaiteen asemaa. Lux on valotaidetapahtumien pioneeritoimija, jolla on kansainvälisesti suuri arvostus. Taiteellisena johtajana tavoitteeni on kehittää Luxia kohti maailman kiinnostavimman valotaidefestivaalin asemaa.”