Kuratorer

Festivalen 2024 ordnas och produceras av Helsingfors evenemangsstiftelse. Lux Helsinkis konstnärliga direktör är Juha Rouhikoski. I kuratorteamet medverkar dessutom Matti Jykylä, Mia Kivinen, Jyrki Sinisalo och Jere Suontausta.

Matti Jykylä

Matti Jykylä är en finsk ljusdesigner och konstnär. Jykylä är grundare av designkollektivet Sun Effects. 

Mia Kivinen

Mia Kivinen är ljusdesigner och kurator på magisternivå. Tidigare har hon kuraterat Lyktparken på Lux Helsinki och konstverket Ilon kuvia på Senatstorget. Hennes finaste upplevelse i Lux Helsinki har varit att höra i Lyktparken på med hur många olika betoningar man kan säga ”Och titta på den där, då!”. Kivinen är grundande medlem i föreningen för ljuskonst i Finland FLASH, och hon undervisar grupper av de mest varierande slag i ljuskonst. På fritiden ägnar hon sig åt ljuskonstturism och skriver om det. Om Kivinen inte pratar om ljuskonst på en kvart, har hon sannolikt somnat.

Juha Rouhikoski

Ljuskonstnär Juha Rouhikoski är ny konstnärlig direktör och kurator för Lux Helsinki. Rouhikoski är magister i teaterkonst, doktorand vid Bildkonstakademin, produktionschef vid Verkatehdas i Tavastehus och en ivrig motionär, flugfiskare och självutvecklare. ”Som konstnärlig direktör för Lux Helsinki har jag en värdefull och viktig position som främjare av ljuskonst. Lux är föregångare bland ljuskonstevenemang, och den är mycket ansedd på en internationell nivå. Som konstnärlig direktör vill jag arbeta för att Lux ska bli världens mest intressanta ljuskonstfestival.”

Jyrki Sinisalo

Jyrki Sinisalo är ljuskonstnär och curator. Han har en Master of Theatre Arts i ljusdesign. Sinisalo har arbetat med konst i nästan 40 år och är en av grundarna av den finska ljuskonstföreningen FLASH. Han har kuraterat utställningar av visuell konst och ljuskonst. Hans curatorskap för Lux Galleries är ett utmärkt tillfälle att visa upp ljuskonst som lämpar sig för gallerier i Lux. ”Mina egna ljuskonstverk återspeglar starkt mitt arbete inom teatern, en blandning av bildkonst och scenframträdande”, säger Sinisalo.

Jere Suontausta

Jere Suontausta är en multidisciplinär konstnär från Helsingfors och Jyväskylä med en magisterexamen i teaterkonst. Under åren har han varit involverad i Lux Helsinki som publikrepresentant, konstnär och nu som medlem i curatorteamet. Som curator för den finska ljuskonstföreningen FLASH är Suontaustas mål att presentera både verk som tidigare har varit olösta och djärvt helt nya upplevelser. I sitt kuratorsarbete är han fascinerad av att möjliggöra plötsliga och subtila dialoger mellan verk och utrymmen. Kraften i event light art ligger i omvandlingen av en bekant och välbekant miljö från det vardagliga till något annat.

Finlands sällskap för ljuskonst FLASH grundades 2017 för att främja ljuskonst och ljuskonstnärers status i Finland och på en internationell nivå. Sällskapet har som mål att förena ljuskonstnärer över konstdisciplinernas gränser, sänka tröskeln för publiken att bekanta sig med ljuskonst, värna om utvecklingen av kompetensen hos dem som skapar ljuskonst och sprida information om ljuskonst såväl bland publiken som bland evenemangsarrangörer.