Programmet för Lux Helsinki har offentliggjorts

Lux Helsinki kommer att lysa upp staden 3–7.1.2024 med ett brett utbud av ljuskonst, som omfattar allt från publikfavoriter till ett konstverk som avslutar en framgångsrik karriär. Temat för festivalen i år är Vetenskap från konst, och festivalens konstnärliga ledare Juha Rouhikoski lovar att evenemanget ger besökarna både insikter och upptäckter.

Lux Helsinki, som traditionellt lockar omkring en halv miljon besökare till ljuskonsten, sprider sig ut i stadens centrum och på Sandudds begravningsplats, stadens kulturcentrum och Högholmen. Helheten består av totalt 21 konstverk, som publiken kan uppleva i valfri ordning från onsdag till söndag 3–7.1.2024 kl. 17–22.

”När konsten är som bäst, handlar den ofta om likadan utforskning som vetenskapen. Båda erbjuder insikter och upptäckter för den som observerar sin omgivning med ett öppet sinne. Man kan aldrig vara säker på vad upptäcktsresan kommer att ge”, säger Lux Helsinkis konstnärliga ledare Juha Rouhikoski.

Ikoniska landmärken i nytt ljus

Domkyrkan har blivit ett nästan ikoniskt Lux Helsinki-mål som besökarna önskar se på programmet år efter år. På Senatstorget presenteras i år en unik 360-gradersupplevelse, som består av tre olika konstverk som täcker fasaderna på byggnaderna kring torget. Den cirka 20 minuter långa helheten innehåller konstverket Symmetry av Janne Ahola, Pohjan kosketus av Katariina Souri och Helix av Weltraumgrafik. Konstverken presenteras i tur och ordning.

I Esplanadparken och i Medborgartorgets omgivning finns också många konstverk. UPM:s huvudkontor deltar i festivalens tema genom att bjuda på en resa som betraktarna ser genom en insekts ögon. Konstverket av Societas Luminis heter Valo, jota emme näe. Ateneums fasad klär sig i det älskade vallmomönstret i Marimekkos & Ateneums gemensamma konstverk Unikko at La Louvière. Ljuskonstnären Ekku Peltomäki har gjort en lång arbetsdag i branschen, och på Lux Helsinki presenterar han nu det sista ljuskonstverket under sin karriär. Det aktuella Retriitti – Finlandia, osa 2, är inspirerat av Finlandiahymnen, men också av teman som vinterkriget, fortsättningskriget och freden. Konstverket sätts upp vid hjältegravarna på Sandudds begravningsplats.

På samma sätt som under de senaste åren sprids Lux Helsinki också till kulturcentrumen i Helsingfors: ljuskonst visas i anslutning till Gamlasgården, Nordhuset, Malms kulturhus och Stoa. Programmet kompletteras av Lux-gallerierna GLO Hotel Art, Galleria Halmetoja och Galleria Pirkko-Liisa Topelius, som håller öppet under festivalens öppettider.

Lux Korkeasaari ordnas 30.12.2023–7.1.2024 kl. 10–19. Denna del av festivalen fokuserar på naturen och på hotade arter, som undersöks med ljuskonstens metoder. På evenemanget insamlas medel till skyddet av snöleoparder som lever i naturen. På de guidade vandringarna och mobilspelslederna får besökarna bekanta sig med djur som bor i samma trakter som snöleoparden och fundera på varför också vinterkylan är viktig för naturen. Lux Högholmen har en separat inträdesavgift, och för varje inträdesbiljett och besök med årskort doneras en euro till skyddet av snöleoparder.

 
Information om alla konstverk och konstnärer som deltar i Lux Helsinki finns på Lux Helsinkis webbplats.

Lux Helsinki är ett tillgängligt, avgiftsfritt evenemang för hela familjen 3–7.1.2024 kl. 17–22. Lux Korkeasaari har en separat inträdesavgift. Festivalen ordnas och produceras av Helsingfors evenemangsstiftelse. Lux Helsinkis konstnärliga ledare är Juha Rouhikoski, och kuratorsteamet består av Matti Jykylä, Jere Suontausta, Mia Kivinen och Jyrki Sinisalo.

Lux Helsinkis huvudpartner är UPM-Kymmenes kulturstiftelse, UPM, Högholmen, Marimekko, Ateneum och Toyota. Festivalens partner är Clear Channel, Istituto Italiano di Cultura Helsinki, Musikhuset och Multibeam Finland Oy.

Bild: Janne Ahola – Symmetria