Info

Lux Helsinki

Lux Helsinki är en ljusfestival som ordnas varje år och som äger rum i Helsingfors kring början av januari. Under evenemanget presenteras mångsidigt olika former av ljuskonst. En halv miljon besökare kommer årligen för att se bekanta byggnader och rum bli unika stadskonstverk. De upplevelser som ljusets kraft och skönhet ger, lockar människor att njuta av den vintriga stadsfestivalen mitt i den mörkaste årstiden och också vid kallt väder.

Lux Helsinki lyser upp staden 5–9.1.2022

Vi gör några sista minuten-ändringar i programmet för att garantera säkra omständigheter i det försämrade coronaläget. Konstverken finns på ett stort område i stadsrummet i Helsingfors och är i huvudsak placerade utomhus. Besökare kan uppleva dem tryggt eftersom vi tänkte på publikens hälsosäkerhet från första början när vi planerade och producerade evenemanget.

Lux Helsinki 5–9.1.2022 kl. 17–22

Lux Helsinki är ett avgiftsfritt och tillgänglighetsanpassat familjeevenemang som de senaste åren haft över en halv miljon besökare. För Lux Korkeasaari tas en separat inträdesavgift, och för varje biljett och varje besök med årskort doneras en euro till arbetet för att skydda snöleoparden. Lux Korkeasaaris öppettider är 25.12.2021–9.1.2022 kl. 10–19.

Lux Helsinki genomförs coronasäkert och med beaktande av aktuella myndighetsanvisningar. Vi ordnar evenemanget i enlighet med myndigheternas anvisningar och rekommendationer och uppdaterar vid behov informationen om vår coronapolicy.

Lux Helsinki 5–9.1.2022 kl. 17–22. Lux Helsinki ordnas av Helsingfors evenemangsstiftelse och ansvarig producent är Susa Nokelainen. Sun Effects Oy står för planeringen och produktionen bakom rutten och verken, och kuratorerna heter Lari Suominen, Ilkka Paloniemi, Christina Dvinge, Petra Martinez, ljuskonstföreningen FLASH och Juha Rouhikoski.

Lux Helsinkis partner är Sun Effects Oy, STEK rf, Yle, Kulturcentret Stoa, Högholmens djurpark, Varma, Helen, UPM-Kymmene, UPM-Kymmenes Kulturstiftelse, Köpcentrum Forum, Köpcentrum Citycenter och riksdagen.