Lux Helsinki kulminerade i en solig och kall vinterdag – följande verk kommer att finnas kvar efter evenemanget

Lux Helsinki, som ordnades efter trettondagen, aktiverade åskådare i varierande väder den 8–12 januari. Verken Spegelugglan (Bubo Speculus) som visades i Jungfruparken och Un-Reel Access som visades på Sofiegatan, kommer snart att få permanenta versioner som piggar upp stadsbornas vardag året runt.

Den finska vintern visade sig i alla former, från regn till snöoväder och strålande solsken, när stadsborna igen kom till Lux Helsinki för att uppleva ljuskonst den 8–12 januari.

Uppskattningsvis 300 000 personer besökte evenemanget under fem dagar. Som livligast var det under helgen, då även vädret var gynnsamt. Evenemanget syntes och hördes på traditionellt vis i stor utsträckning i de sociala medierna.

”Vi lyckades erbjuda stadsborna ett positivt undantagstillstånd. Tack vare dylika evenemang vill folk bo i stan. Och inte i vilken stad som helst, utan uttryckligen i Helsingfors”, säger Stuba Nikula, verkställande direktör för Helsingfors evenemangsstiftelse som ansvarar för Lux Helsinki.

Ljuskonst blir en permanent del av Helsingfors

Lux Helsinki och Helsingfors stads Stadsmiljösektor har kommit överens om ett samarbete genom vilket Helsingfors stad årligen börjar anskaffa 1–2 ljuskonstverk av Lux Helsinki för permanent placering i stadsrummet.

Som permanenta versioner av verk ur årets Lux Helsinki valdes Jere Suontaustas Spegeluggla (Bubo Speculus) och det brittiska Kappa-kollektivets Un-Reel Access. Placeringen av verken fastställs senare.

Vid valet av verk beaktade man enligt Lux Helsinkis konstnärliga direktör Juha Rouhikoski bland annat att det i Finland också finns ljusa årstider då verkens egna ljus inte syns. Verken ska alltså vara sevärda också till exempel på sommardagar.

Rouhikoski betonar att permanenta ljuskonstverk i offentliga rum också internationellt är en stor prestation inom ljuskonstens område.

”I Finland har man gjort mycket pionjärarbete för ljuskonsten, och nu bär detta frukt. Detta är nyheter som vi med stolthet också kan berätta om utomlands”, säger Rouhikoski.

Synlighet ute i världen

Ljuskonsten intresserar alltmer också ute i världen. Det tyska rundradiobolaget Norddeutscher Rundfunk (NDR) hade i Helsingfors ett filmteam i anslutning till Lux Helsinki 2024 i drygt en vecka. Dokumentären som nu utkom ett år senare visar ingående arrangemangen kring evenemanget och konsten både genom Rouhikoski och fjolårets konstnärer. Den 45 minuter långa dokumentären premiärvisades i tysk TV i söndags.

Bild: Petri Anttila