Stoan ajankohtainen valotaidekokonaisuus tutkii aistihavaintoja, pandemiaa sekä ihmisen suhdetta ympäristöön ja yhteiskuntaan

Kulttuurikeskus Stoan teoskokonaisuus on nähtävillä Lux Helsingin aikaan 5.–9.1.2022 klo 16–22.

Lux Helsinki ja Stoa lyövät hynttyyt yhteen toistamiseen, kun valotaide valtaa Itäkeskuksessa sijaitsevan kulttuurikeskuksen. Päällimmäisenä tuottaja Sanna Nuutiselle jäi viime Luxista mieleen yleisön ilo valotaidefestivaalin saapumisesta Itä-Helsinkiin. Hänet yllätti se, kuinka visuaalisesti ja sisällöllisesti hyvin erityyppiset teokset pystyivät muodostamaan yhdessä niin vahvan kokonaisuuden.

”Taide kiehtoi kaikenikäisiä kävijöitä, ja osallistaviin teoksiin ihan jonotettiin. Siinä missä lapset innostuivat 3D-laseista, kävivät isät kurkkimassa saman teoksen taakse toimintamekanismia selvitelläkseen”, Nuutinen nauraa.

Yhtä lailla innostava ja kiinnostava kokonaisuus rakentuu Itäkeskukseen jälleen tammikuussa, kun Lux2-teoskokonaisuus levittäytyy ympäri kaupunkia. Stoa tarjoaa valotaiteelle mitä parhaimmat puitteet, joiden turvin yleisö pääsee ihailemaan myös herkempää valotaidetta. Kolmeen eri tilaan jakautuvat teokset saavat ympärilleen pimeyttä, jonka keskellä valon kauneus pääsee oikeuksiinsa.

Stoassa nähdään 5.–9.1. yhteensä kolme valoteosta. Italialaisen Roberto Fuscon Ossa-mediainstallaatio herättelee pohtimaan ihmisen suhdetta muihin lajeihin piirtämällä kävijöiden ääriviivat näytölle tuotantoeläinten luista. Meri Ekolan audiovisuaalinen installaatio Cycles tutkii näkö- ja kuuloaistien välistä yhteyttä ja sen vaikutusta kokemukseemme ympäristöstä. Antti Pussisen korona-aikaan kiinnittyvä N:th Wave heijastaa näkymättömän tartuntavaaran maapallolle UV-valossa hehkuvin värein. 

Stoan ajatuksia herättävään teoskokonaisuuteen voi tutustua tarkemmin täällä.

”Lux Helsinki -tapahtuman kokeminen tasa-arvoistuu”

Kulttuurikeskus Stoa on nyt toista kertaa mukana Lux Helsingissä. Päätös yhteistyön jatkamisesta oli helppo, sillä ensimmäiseltä kerralta käteen jäi kasa positiivisia kokemuksia ja kiitosta kävijöiltä.

”Yhteistyö Lux Helsingin kanssa merkitsee meille inspiroivaa ja kokemuksellista yhdessä tekemistä, ja sen myötä saamme Stoan näyttelytarjontaan hengästyttävän hienon valotaidekokonaisuuden! Meille on merkityksellistä myös se, että Lux Helsinki -tapahtuman kokeminen tasa-arvoistuu, kun teoksia tulee esille keskustaa laajemmalle alueelle”, Stoan johtaja Ulla Bergström kertoo.

Osallistavan arjen ja tasa-arvoisen kaupunkikulttuurin saavuttamiseksi täytyykin siirtyä sanoista tekoihin.

”Yhteistyö Lux Helsingin ja Tapahtumasäätiön kanssa ei ole vain viesti, vaan käytännön osoitus siitä, että me eri toimijat haluamme yhdessä tehdä hyvää arkea kaikille helsinkiläisille, kaikkiin kaupunginosiin. Kaupunkikulttuuria syntyy meistä kaikista joka päivä. Se on kaupungin käyttämistä oman elämän alustana, ja jokainen elämä muokkaa helsinkiläisen kaupunkikulttuurin olemusta”, Bergström jatkaa.

Yhteistyössä:

Kuva: Roberto Fusco – Ossa / quietSpeaker studio