Tavoitteena päästötön ja hiiletön yhteiskunta

Virtaa!-teos on massiivinen sinistä energiaa kipunoiva torni, joka kohoaa 30 metrin korkeuteen. Teoksen yli 200 valaisinta kuljettavat säkenöivää voimaa ukkosenjohdattimena, joka tuo hetkeksi näkyviin ja kuuluviin ympärillämme aaltoilevan valtavan energiamassan.

Monelle sähkö on niin itsestään selvä osa arkea ja elämää, että sen merkitys saattaa hämärtyä. Teos tuo korostetusti esille mautonta, hajutonta ja näkymätöntä voimaa, joka herättää kunnioitusta tässä mittakaavassa. 

”Sähkö on olennainen osa paitsi Virtaa!-teosta, myös koko valotapahtumaa. Ilman sähköä ei olisi valoa, ja valolla on valtava merkitys Suomessa erityisesti pimeään vuodenaikaan. Se lisää merkittävästi ihmisten hyvinvointia ja vireyttä”, sanoo STEK ry:n toimitusjohtaja Timo Kekkonen.

Lux Helsingin teoksen myötä STEK haluaa tuoda positiivisen viestin ilmastokeskusteluun. STEKin ja sähköalan visiona on puhtaalla sähköntuotannolla aikaansaatu päästötön ja hiiletön yhteiskunta, joka voisi olla totta jo 2040-luvulla. Kaikki tarvittava teknologia ilmastonmuutoksen vaikutusten minimoimiseksi on olemassa. 

Paljon on jo tehty. Valaistus oli vielä kymmenisen vuotta sitten iso osa kotien sähkönkulutusta ja sen myötä syntyneitä päästöjä, mutta energiatehokkaat ja pitkäikäiset ledit ovat pienentäneet valaistuksen hiilijalanjälkeä. 

”Valoja ei siis enää tarvitse energiansäästön vuoksi sammutella”, Kekkonen sanoo. 

Kodit voivatkin olla jo lähitulevaisuudessa energiatehokkaita, automaatiolla varustettuja älytaloja, jotka vähentävät asumisen päästöjä merkittävästi.  

Tuotetaanko tulevaisuuden liha sähköllä?

Avainasemassa ilmastovaikutusten pienentämisessä on muun muassa uusiutuvien energiamuotojen lisääminen sekä yksityisautoilun, tavaraliikenteen ja julkisen liikenteen sähköistäminen. 

”Sähköisten kulkuneuvojen osuus kokonaisliikenteestä kasvaa huimasti, ja joka vuosi täyssähköisten tai ladattavien sähköautojen määrä lähes tuplaa ennusteet. Myös yhteiskäyttöautot ja muut uudet ratkaisut ovat nostaneet päätään”, Kekkonen sanoo.

Moni tekninen prosessi erityisesti teollisuudessa kuluttaa edelleen fossiilisia polttoaineita, mutta uusia ilmastoystävällisempiä teknologioita kehitetään jatkuvasti. Kekkonen uskoo, että muutos kiihtyy, sillä fossiilisten polttoaineiden ympäristöongelmat ovat tiedossa ja muiden energiatuotantotapojen hinnat tippuvat jatkuvasti. Uusia ilmastoystävällisempiä ratkaisuja tulee jatkuvasti lisää. Osa niistä voidaan ottaa käyttöön hyvinkin nopeasti, mutta osan kehittäminen vaatii edelleen aikaa. 

”Nyt on jo testattu menetelmiä, joissa sähkön avulla tuotetaan nestemäisiä polttoaineita ja jopa elintarviketeollisuudessa voitaisiin sähkön avulla tuottaa raaka-aineita. Esimerkiksi auringosta saatavan sähköenergia avulla voitaisiin tulevaisuudessa tuottaa proteiinia ravinnoksi”, Kekkonen pohtii. 

Virtaa!-teos on osa Lux1-reittiä. Teos on nähtävillä Olympiastadionin eteläisellä parkkialueella 5.–9.1.2022 klo 17–22.

Yhteistyössä: