Valotaide kiinnittää katseet Hanasaaren hiilettömään tulevaisuuteen

Rannassa sijaitseva musta suuri hiilikasa on tuttu näky Sörnäisten rantatietä ajavalle. Maisema Merihaan edustalla on kuitenkin muuttumassa, kun Helen sulkee Hanasaaren voimalaitoksen vuonna 2023. Lux Helsingissä tulevaa siirtymää kohti vihreämpää tulevaisuutta juhlistaa Jari Vuorisen valo- ja videoinstallaatio HAPPI. 

“Ilmastonmuutoksen taklaaminen ja vihreä siirtymä ovat monelle melko abstrakteja asioita. Haluamme taiteen keinoin kohdistaa katseet yhteen tämän matkan konkreettisista merkkipaaluista – kivihiileen – ja tuoda samalla valoa ja iloa helsinkiläisille”, kertoo Helenin Head of Marketing Communications Tanja Kaasinen.

Positiivisuus uuden edessä on tärkeää myös teoksen luojalle Vuoriselle. Teoksen nimi HAPPI viittaa siihen, miten kaupunkitila elää ja hengittää muutosta. Samalla se leikittelee englanninkielisellä sanalla “happy”. Installaation voikin nähdä vastalääkkeenä ilmastonmuutoksen aiheuttamalle huolelle ja pelolle.

“Haluamme teoksen avulla herättää ajatuksia ja keskustelua kestävän energian ympärillä, mutta ennen kaikkea tuoda toivoa kaupunkilaisille”, Kaasinen sanoo.

Harppaus hiilineutraaliin huomiseen

Helen on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden vuonna 2030. Hanasaaren voimalaitoksen sulkemisella on suuri vaikutus myös kaupungin ja koko maan ympäristötavoitteiden toteutumiseen. Sulkemisen myötä Helsingin päästöt putoavat 20 % ja koko Suomen päästöt noin 5 %.

Helenin energiantuotannossa siirrytään kohti hajautettua mallia, jossa kivihiilen korvaa useat ratkaisut, kuten tuulivoimalat sekä maan, veden ja auringon lämmön hyödyntäminen. Hukkalämpöä saadaan talteen myös kiinteistöistä ja konesaleista.

“Lämpöverkkomme on tulevaisuuden hiilineutraalin lämmityksen perusta. Se mahdollistaa kaupungin lämmittämisen uusiutuvalla energialla kustannustehokkaasti siten, että taloudellisesti ja ekologisesti kestävä lämpö on kaikkien saatavilla.”, Kaasinen sanoo.

Toiset kestävään energiaan liittyvät ratkaisut näkyvät kaupunkilaisten arjessa. Esimerkkejä tästä ovat Hanasaaren tuleva maiseman muutos ja ympäri kaupunkia ilmestyneet, tuulisähköllä toimivat sähköautojen latauspisteet.

Osa askelista kohti hiilineutraaliutta otetaan kuitenkin kaupungin kulisseissa. Kaasinen antaa esimerkiksi Esplanadin puiston alla sijaitsevan lämpöpumppulaitoksen, jonka yhteydessä on jättimäinen 25 miljoonan litran kylmävesivarasto.

“Esplanadin lämpöpumput korvaavat osaltaan fossiilisia polttoaineita Helenin energiantuotannossa ja vähentävät hiilidioksidipäästöjä yli 20 000 tonnia vuodessa. Harva tietää niiden olemassaolosta, mutta niillä on suuri vaikutus energiatehokkuuden toteutumiseen.”

Jari Vuorisen (LDC) HAPPI-teos on nähtävillä Lux Helsingin ajan 5.–9.1. klo 17–22. Paras paikka teoksen katsomiseen on Merihaan rannan puolella. #goneby2023

Yhteistyössä: