Italian kulttuuri-instituutti tuo Luxiin kansainvälisiä tuulia

Lux Helsinki tuo helsinkiläisten nähtäväksi näyttäviä teoksia kansainvälisiltä valotaidetekijöiltä. Näihin lukeutuvat kaksi italialaisilta taiteilijoilta esitettävää teosta, jotka toteutetaan yhdessä Italian kulttuuri-instituutin kanssa.

Poikkitaiteellisen fuse*-taidestudion paikkasidonnainen datainstallaatio Falin Mynd on ihastuttanut katsojia aiemmin Milanossa. Teoksen digitaalinen maisema muodostuu Helsinkiin liittyvästä sosiaalisen median datasta: twiiteistä, hashtageista ja uutisista. Quiet Ensemble -studion surrealistinen installaatioteos Unshaped puolestaan vie jatkuvalla muutoksellaan katsojan ajatukset revontulten tai aaltojen liikkeeseen. Immersiivinen teos on nähtävillä Vuotalossa osana yhteistyötä Helsingin kaupungin aluetalojen kanssa.

Lux Helsinki tunnetaan koko kaupungin tapahtumana, joka kutsuu koolle helsinkiläiset ikään katsomatta. Tapahtuman moninainen kävijäkunta on tärkeä arvo myös Italian kulttuuri-instituutille.

“Italia on monipuolinen kulttuurimaa, josta pitkien perinteiden ohella löytyy myös paljon modernia teknistä ja taiteellista osaamista, ja yhteistyö Lux Helsingin kanssa on hieno mahdollisuus tuoda sitä esille. On mukavaa, että yhteistyö avaa suurelle yleisölle uudenlaisen näkökulman italialaiseen kulttuuriin ja osaamiseen”, Italian kulttuuri-instituutin johtaja Patrizia Gambarotta sanoo.

Matkalle Italiaan kotoa käsin

Italian kulttuuri-instituutti on Italian ulkoasiain ja kansainvälisen yhteistyön ministeriön alainen toimija, jolla on toimipisteitä useassa eri maassa. Suomessa instituutti järjestää esimerkiksi erilaisia kulttuuritapahtumia ja kielikursseja. Tavoitteena on vahvistaa Italian kielen ja kulttuurin tuntemusta Suomessa.

“Italian ulkoasiainministeriö on viime vuosien aikana pyrkinyt tekemään Italian kulttuuria ja italialaista luovuutta monipuolisesti tunnetuksi ulkomailla, ja valotaideteosten esittäminen Lux Helsingissä edistää tätä tavoitetta mainiosti. Olemme valtavan iloisia, että festivaalilla nähdään peräti kahden italialaisen taidestudion teokset”, sanoo Gambarotta. 

Miten muuten helsinkiläiset voivat päästä nauttimaan italialaisesta kulttuurista ilman matkalaukkujen pakkaamista? Hyvä tapa virittäytyä italialaiseen tunnelmaan kotikaupungista käsin on esimerkiksi Italian kielikurssille osallistuminen. Kulttuuri-instituutin suosittuja kursseja järjestetään tavallisesti Ullanlinnassa, nyt korona-aikana opetus tapahtuu etänä.

Kielen opetuksen lisäksi instituutti järjestää kulttuuritapahtumia monipuolisesti ympäri kaupunkia. Tapahtumat käsittelevät niin elokuvataidetta, designia, musiikkia kuin ruokakulttuuria.

“Tämän lisäksi meiltä löytyy yli 10 000 teoksen Italia-aiheinen kirjasto. Mukana on esimerkiksi antologioita ja esseekokoelmia, taidehistoriaa, kielitiedettä sekä laaja valikoima italialaisia elokuvia ja dokumentteja. Benvenuti!”

Fuse*n teos Falin Mynd on nähtävissä Suvilahdessa Lux Helsingin ajan 5.–9.1. klo 17–22. Quiet Ensemblen teos Unshaped Vuotalossa 5.–9.1. klo 17–22. 

Yhteistyössä:

Kuva: fuse* – Falin Mynd