Italienska kulturinstitutet en internationell fläkt på Lux

Lux Helsinki introducerar effektfulla verk av internationella ljuskonstnärer för helsingforsarna. Två verk är skapade av italienska konstnärer och presenteras i samarbete med Italienska kulturinstitutet.

Den fascinerande platsbundna datainstallationen Falin Mynd av multikonstnärliga studion fuse* har tidigare visats i Milano. Verkets digitala landskap består av Helsingforsrelaterat innehåll från sociala medier: tweetar, hashtaggar och nyheter. Studion Quiet Ensembles surrealistiska installation Unshaped växlar oavbrutet skepnad och för tankarna till flammande norrsken och böljande vågor. Det immersiva verket visas i Nordhuset i samarbete med Helsingfors stads kulturcentra.

Lux Helsinki är känt som ett evenemang för hela staden som för samman helsingforsare i alla åldrar. Mångfalden bland besökarna är ett viktigt värde också för Italienska kulturinstitutet.

“Italien är ett mångsidigt kulturland som förutom gamla traditioner också har modernt tekniskt och konstnärligt kunnande, och samarbetet med Lux Helsinki är en fin möjlighet att föra fram det. Jag uppskattar att samarbetet öppnar upp nya perspektiv på den italienska kulturen och kompetensen för en bred publik”, säger Italienska kulturinstitutets direktör Patrizia Gambarotta.

Italien på hemmaplan

Italienska kulturinstitutet verkar under Italiens ministerium för utrikesfrågor och internationellt samarbete och har verksamhetsställen i flera länder. I Finland ordnar institutet t.ex. kulturevenemang och språkkurser. Målet är att stärka finländarnas kunskaper i det italienska språket och kulturen.

“Under de senaste åren har Italiens utrikesministerium försökt göra den italienska kulturen och kreativiteten känd utomlands på många olika sätt, och ljuskonstverken på Lux Helsinki är ett perfekt sätt att uppnå det målet. Vi är oerhört glada över att hela två italienska konststudior visar sina verk på festivalen”, säger Gambarotta. 

Hur ska helsingforsarna annars få njuta av italiensk kultur utan att behöva resa till Italien? Ett bra sätt att skapa italiensk stämning på hemmaplan är t.ex. att delta i en språkkurs i italienska. Kulturinstitutets populära kurser ordnas vanligtvis i Ulrikasborg, men i dagens coronaläge sker undervisningen på distans.

Utöver språkundervisning ordnar institutet kulturevenemang runtom i staden bl.a. kring filmkonst, design, musik och matkultur.

“Dessutom har vi ett bibliotek med 10 000 titlar om Italien. Biblioteket innehåller t.ex. antologier och essäsamlingar, konsthistoria, språkvetenskap och ett brett urval italienska filmer och dokumentärer. Benvenuti!”

Fuse*s verk Falin Mynd visas på Lux Helsinki 5–9.1 kl. 17–22. Quiet Ensembles verk Unshaped visas i Nordhuset 5–9.1 kl. 17–22. 

I samarbete med:

Bild: fuse* – Falin Mynd