UPM-Kymmenen pääkonttori loistaa jälleen Lux Helsingissä

UPM-Kymmenen pääkonttori saa jälleen poikkeuksellisen asun Lux Helsingissä, kun rakennuksen julkisivun valtaa Societas Luminis -kollektiivin teos Valo, jota emme näe. Teos on sukellus maailmaan, jolle olemme normaalisti sokeita. Se esittelee tutut tienvarsien, niittyjen ja metsäaukioiden kasvit UV-säteilyn heijastamissa väreissä. Projisoitu videoteos on sadunomainen matka hyönteisin silmin, jossa mielikuvitukselliset värit ovat totta.

Näkymätön maailma kaupungin keskellä

UPM-Kymmenen viestintä- ja brändijohtaja Hanna Maula toivoo, että teos saa Luxin kävijät katsomaan maailmaa uudella tavalla ja nauttimaan taiteesta.

”Meille maailma hahmottuu väreinä, jotka syntyvät näkyvän valon aallonpituuksista. Näkyvän valon takana on kuitenkin lyhyempiä aallonpituuksia, ultraviolettisäteilyä, jota esimerkiksi hyönteiset pystyvät näkemään. Tutun maailman sisään kietoutuu toinen, meille näkymätön maailma”, Maula sanoo.

Valo, jota emme näe -teoksessa ultraviolettisäteily paljastaa kukista näkymättömiä kuvioita ja muotoja, jotka ohjaavat pölyttäjähyönteiset kasvin kannalta tärkeisiin osiin. Ultraviolettisäteily saa jotkut materiaalit hohtamaan, ja se voi korostaa tai muuttaa kasvien väriä. Lisäksi jotkut hyönteiset käyttävät UV-säteilyä suunnistamisen apuna.

Oman näkökulmansa luontoaiheeseen tuo teoksen keskeinen sijainti kaupungin sydämessä. UPM:llä on pitkät perinteet taiteiden tukijana aina 1800-luvulta alkaen. UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö, joka tunnetaan ensisijaisesti mittavasta maalaustaidekokoelmastaan, jatkaa tätä perinnettä ja haluaa tuoda Lux Helsingin kautta tavallisesti näkymättömän maailman kaupunkilaisyleisön eteen.

Valo, jota emme näe on nähtävissä UPM:n pääkonttorin seinällä Lux Helsingin ajan 3.–7.1. klo 17–22.

Societas Luminis -kollektiivi on poikkitaiteellinen ryhmä, jonka jäsenet ovat toimineet pitkään audiovisuaalisen viestinnän, taiteen ja tieteen aloilla.