Societas Luminis (FI) – Valo, jota emme näe

Tapahtuman esittely

Ihmisen näkökyky on rajallinen. Meille maailma hahmottuu väreinä, jotka syntyvät näkyvän valon aallonpituuksista. Näkyvän valon takana on kuitenkin lyhyempiä aallonpituuksia, ultraviolettisäteilyä, jota esimerkiksi hyönteiset pystyvät näkemään. Tutun maailman sisään kietoutuu toinen, meille näkymätön maailma. 

Ultraviolettisäteily paljastaa kukista näkymättömiä kuvioita ja muotoja, jotka ohjaavat pölyttäjähyönteiset kasvin kannalta tärkeisiin osiin. Ultraviolettisäteily saa jotkut materiaalit hohtamaan ja se voi korostaa tai muuttaa kasvien väriä. Lisäksi jotkut hyönteiset käyttävät UV-säteilyä suunnistamisen apuna. 

Valo, jota emme näe on sukellus maailmaan, jolle normaalisti olemme sokeita. Se esittelee tutut tienvarsien, niittyjen ja metsäaukioiden kasvit UV-säteilyn heijastimissa väreissä. Projisoitu videoteos on sadunomainen matka hyönteisen silmin, jossa mielikuvitukselliset värit ovat totta.

Societas Luminis -kollektiivi on poikkitaiteellinen ryhmä, jonka jäsenet ovat toimineet pitkään niin audiovisuaalisen viestinnän, taiteen kuin tieteen aloilla. 

Lue lisää teoksen teknisestä ja tieteellisestä taustasta (pdf) »

Matti Riikonen
Matti Riikonen ohjaa ja suunnittelee audiovisuaalisia esityksiä, installaatioita ja tiloja niin kotimaisissa kuin kansainvälisissä projekteissa. Lisäksi hän on toiminut graafikkona, kuvittajana ja lavastajana. 

Heikki Helanterä
Heikki Helanterä toimii evoluutiobiologian ja genomiikan professorina Oulun yliopiston Ekologian ja genetiikan yksikössä. Hän on myös kirjottanut yhdessä Katja Bargumin kanssa yleistajuisen tietokirjan Suuri suomalainen muurahaiskirja (Minerva, 2019). 

Kimmo Syväri
Kimmo Syväri on helsinkiläinen valokuvaaja ja taideteollinen toimija. Hän on ollut mukana rakentamassa visuaalista tarinankerrontaa monille kotimaisille brändeille. 

Markku Mäkelä
Markku Mäkelä on palkittu säveltäjä, tuottaja ja äänisuunnittelija. Markku säveltää musiikkia ja äänimaisemia elokuviin ja tiloihin.

Yhteistyössä:

UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö

Kategoriat

Lux 2024

Kartta

Tapahtuman tiedot

  • Aika:

    • 3.–7.1.2024 klo 17–22

  • Osoite:

    UPM pääkonttori (Alvar Aallon katu 1)

Sinua saattaa kiinnostaa

Eero Helle (FI) – EQ

Lue lisää

C999 – SPECTRUM

Lue lisää