Lux Helsingin sisältöhuomio Katariina Sourin teoksen yhteydessä oli muotoiltu turhan jyrkästi, ja se loukkasi taiteilijan omaa näkemystä teoksestaan

Katariina Sourin alkuvuodesta Lux Helsingissä esitetty teos herätti vilkasta keskustelua taiteen vapaudesta ja vähemmistöjen kuvaamisesta. Katariina Sourin öljyvärimaalaus Pohjan kosketus oli osa 19 teoksesta koostuvaa kokonaisuutta, joka tuli nähtäville Lux Helsinki -valotaidetapahtumassa. Lux Helsinki järjestettiin 3.–7. tammikuuta 2024.

Lux Helsingissä esitetyt maalaukset toivat pohjoisen myyttiset maisemat keskelle Helsingin keskustaa. Sourin teos herätti kohun, kun se julkistettiin yksittäisenä osana teoskokonaisuutta tapahtuman ennakkomarkkinoinnin yhteydessä. Näin jäi epäselväksi, että varsinaisella kokonaisteoksella Souri halusi kritisoida alkuperäiskansojen kolonisointihistoriaa. Käydyn julkisen keskustelun johdosta Tapahtumasäätiö katsoi asialliseksi lisätä teoksen yhteyteen kuulutuksena kuullun sisältöhuomion.

”Taiteella on tärkeä rooli yhteiskunnallisessa keskustelussa. Taiteen tarkoituksena on herättää erilaisia tunteita ja ajatuksia. Pohjan kosketus käsitteli herkkiä teemoja ja nosti voimakasta keskustelua ollen siten merkittävä taideteos”, sanoo Lux Helsingin taiteellinen johtaja Juha Rouhikoski.

”Lisäsimme sisältöhuomion teoksen yhteyteen, jotta teosta tulkittaisiin oikeassa kontekstissa. Sisältöhuomion ja sitä edeltäneen julkisen viestinnän sanoitukseen jäi kuitenkin parantamisen varaa. Kuulutus ja käyty keskustelu ei tehnyt oikeutta taiteilija Sourille. Tästä esitämme pahoittelut Sourille”, sanoo Tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula.

Tapahtumasäätiö on sitoutunut edistämään moninaisuutta, ymmärrystä ja keskustelua kulttuurin kautta. Tulevissa tapahtumissa Tapahtumasäätiö pyrkii entistäkin paremmin huomioimaan teoksiin liittyvän yhteiskunnallisen ulottuvuuden ja parantamaan vuorovaikutusta taiteilijoiden kanssa.