Ekku Peltomäki (FI) – Retriitti, Finlandia osa 2, valoeepos

Kuva: Pasi Haaranen

Tapahtuman esittely

”Kun tein vuonna 1989 Retrettiin installaationäyttelyni Elämänvirta ja äänivaloteokseni Finlandia, en edes huomannut, että talvisodan alkamisesta tuli silloin kuluneeksi 50 vuotta. En myöskään tiennyt, että Finlandia-teostani tullaan esittämään vielä vuosikymmeniä.

Finlandia-hymni on maailmalla tunnettu mm. gospel-versiona (”Be Still My Soul”) ja rauhanlauluna (”This Is My Song”). Hymnin suomalaisen valtaversion sanoitus löytyy runoilija V. A. Koskenniemen runokokoelmasta Latuja lumessa – Kenttäpostia ynnä muita runoja vuodelta 1940. En tuntenut tarvetta muuttaa musiikkia Hietaniemeen valmistuvaan Lux-teokseen ja jälleen huomasin, kuten Retretissä, että sattuma on tuonut minut saman aiheen pariin – talvi- ja jatkosodan teemaan. Näin ympyrä sulkeutuu, ja tämä teos, Retriitti, on myös jäähyväisteokseni.

Retriitti-valoeepos on installaatiotaidetta äänimattonaan Finlandia-hymnin säkeet. Teoksen tyyli on lyyrinen ja sen jäsentelystä olen kiitollinen Hietaniemen hautausmaan kauneudelle ja harmonialle puukujanteineen. Teokseni on valon laulu siniselle taivaalle, vihreille lehdille, tuulille, merille ja jylhille vuorille. Rauhan laulu kaikille kaikkialla.”
– Ekku Peltomäki

Tekninen toteutus: Capital AV, Johannes Koivisto
Assistentti: Ada Hämes
Projisointipiirrokset: Nyoman Wirdana (Bali, Indonesia)

Ekku Peltomäki
Ekku Peltomäki on työskennellyt valaistuksen parissa oopperan, baletin, teatterin, television, konserttien ja ympäristö- ja maisemavalotaiteen saroilla. Hänen uransa valaisijana alkoi muotinäytöksistä 1972. Peltomäki on Suomen Komediateatterin perustajajäsen ja hän on toiminut Urkuyö & Aaria -festivaalin hallituksessa 1991–2005. Vuoden 1993 maisemavalaistus Sapokan vesipuistossa valittiin vuoden valaistuskohteeksi Suomessa ja vuonna 2007 Peltomäki sai kunniamaininnan Luminord-valaisinsuunnittelukilpailussa. Retretin näyttely Elämänvirta oli pitkään Suomen suurimpia 233 000 kävijällään. Valoääniteos Finlandian on kokenut eri näyttelyissä ja tapahtumissa noin 650 000 katsojaa. Peltomäki on ollut näyttämövalaistuksen ja valotaiteen edelläkävijä Suomessa.

Kategoriat

Lux 2024

Kartta

Tapahtuman tiedot

  • Aika:

    • 3.–7.1.2024 klo 17–22

  • Osoite:

    Hietaniemen hautausmaan sankarihaudat (Hietaniemenkatu)

Sinua saattaa kiinnostaa

Eero Helle (FI) – EQ

Lue lisää

Societas Luminis (FI) – Valo, jota emme …

Lue lisää