Ekku Peltomäki (FI) – Retriitti, Finlandia del 2, ljuseposet

Bild: Pasi Haaranen

Introduktion till evenemang

”När jag satte upp installationsutställningen Elämänvirta och audio-ljuskonstverket Finlandia på Retretti år 1989, insåg jag inte att det hade gått 50 år från vinterkrigets utbrott. Jag visste inte heller att mitt konstverk Finlandia skulle komma att visas i flera årtionden.

Finlandiahymnen är känd ute i världen bland annat som en gospelversion (”Be Still My Soul”) och som en sång för fred (”This Is My Song”). Orden till den dominerande versionen av hymnen finns i en diktsamling av V. A. Koskenniemi från år 1940, Latuja lumessa – Kenttäpostia ynnä muita runoja. Jag kände inget behov att ändra på musiken till Lux-konstverket som sätts upp på Sandudd, och åter upptäckte jag att slumpen fört mig tillbaka till samma tema – vinter- och fortsättningskriget, precis som på Retretti. Cirkeln blir sluten, och detta konstverk, Retriitti, är också mitt avskedskonstverk.

Ljuseposet Retriitti är ett installationskonstverk som har Finlandiahymnen som ljudmatta. Konstverkets stil är lyrisk och jag är tacksam för konstverkets struktur till skönheten och harmonin på Sandudds begravningsplats och dess trädkantade gångar. Mitt konstverk är ljusets sång till den blå himlen, de gröna bladen, vindarna, haven och de branta bergen. En sång för fred, för alla, överallt.”
– Ekku Peltomäki

Tekniskt utförande: Capital AV, Johannes Koivisto
Assistent: Ada Hämes
Projiceringsteckningar: Nyoman Wirdana (Bali, Indonesien)

Ekku Peltomäki
Ekku Peltomäki har arbetat med ljus inom opera, balett, teater, tv, konserter och miljö- och landskapsljuskonst. Han inledde sin karriär som ljussättare med modeuppvisningar år 1972. Peltomäki är grundläggande medlem av Suomen Komediateatteri och har medverkat i styrelsen för festivalen Urkuyö & Aaria åren 1991–2005. Hans landskapsljussättning i vattenparken Sapokka i Kotka fick pris som Årets belysningsobjekt år 1993, och år 2007 fick Peltomäki ett hedersomnämnande i tävlingen i armaturdesign Luminord. Utställningen Elämänvirta på Retretti var länge en av de största med sina 233 000 besökare. Ljus-ljudkonstverket Finlandia har nått cirka 650 000 tittare på utställningar och evenemang av olika slag. Peltomäki har varit föregångare inom scenbelysning och ljuskonst i Finland.

Kategorier

Lux 2024

Karta

Information om evenemang

  • Tid:

    • 3.–7.1.2024 klo 17–22

  • Adress:

    Sandudds begravningsplats, hjältegravarna (Sanduddsgatan)

Du kanske är intresserad