Lux In

Tapahtuman esittely

Neljättä kertaa järjestettävä valotaiteen näyttely Lux In tuo Kaapelitehtaalle jälleen monipuolisen kokoelman valoteoksia galleriamittakaavassa. Näyttely järjestetään yhteistyössä Taideyliopiston valo- ja äänisuunnittelun koulutusohjelman kanssa.

Lux In on avoinna ma-su 2.–8.1. 2023 klo 15–22.

Teokset:

Tuomas Honkanen: Oljenkorsi

Oljenkorsi on oljenkorren muodon tunnustelu. Se tuntuu minusta merkitykselliseltä vasten suoria linjoja. 

Tuomas Honkanen: Sydän

Sydän on sydämen muodon tunnustelu. Se ahdistaa ja ilahduttaa minua.

Tuomas Honkanen on Helsingissä asuva valosuunnittelija, visuaalinen suunnittelija ja taiteilija. Honkanen kokee työssään merkittäväksi riittävän ajan haahuilla, jotta voisi löytää jotain uutta ja kiinnostavaa. Hän on työskennellyt viime aikoina toistuvasti tuntoisuuden, läsnäolon, vuorovaikutteisuuden ja avaruudellisten mittakaavojen parissa. Honkasta kiinnostaa taiteilijana erilaiset tila-ajalliset vaikutelmat ja niiden synnyttämät jännitteet. Hän työskentelee tällä hetkellä pääsääntöisesti esittävän- ja installaatiotaiteen parissa kokonaisvisuaalisena suunnittelijana.

Lyydia Johansson: Mremoy

Muistista putoaa palasia, eivätkä ne aina pysy järjestyksessä. Silti se on totta, tavallaan.

Teoksessa diaprojektori heijastaa peileihin taiteilijan suvun muistoja. Peilit jakavat ja hajottavat kuvan, ja seinälle heijastuu paloja kuvista. Teos käsittelee muistin epäluotettavuutta. Jokainen muistaa tapahtumat omasta näkökulmastaan, ja hiljalleen kuvat muokkautuvat ja muuttuvat uudeksi totuudeksi.

Lyydia Johansson opiskelee Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa valosuunnittelua. Hän on suurinpiirtein tamperelainen, ja asuu tällä hetkellä Helsingissä. Johanssonin tekeminen painottuu teatterin ja muun esittävän taiteen puolelle. Teoksissa pääosassa ovat usein vahva värinkäyttö, maksimalismi ja kasettifuturismi.

Tomasz Sekular: Seascapes

J.M.W Turnerin merimaalauksista innoituksensa saanut Seascapes-teos törmäyttää valo-sekä videotaiteen eri elementtejä toisiinsa. Usvapeitteen lävitse projisoitu generatiivinen kuvasto asettuu esittävän ja ei-esittävän rajapinnoille, kun materiaali pirstaloituu akvaarion sisälle simuloituun myräkkään. Teos tutkii algoritmien ja inhimillisen havainnon suhdetta sekä valon materiaalisuutta humoristisella otteella. Valon ja värin tanssi alati muuttuvan muodon pinnalla.

Tomasz Sekular on helsinkiläinen kuvataiteilija ja kuraattori. Hän työskentelee installaatiotaiteen, valokuvan sekä liikkuvan kuvan parissa. Hänen installaatioissaan readymade, elokuvallinen kerronta, tilan, ajan ja havainnon hämärtymät kohtaavat toisensa absurdeissa konstellaatioissa sekä vaihtoehtoisissa että perinteisissä esittämismuodoissa.

Teoksessa soivasta äänimaailmasta vastaa Willie Budsko (a.k.a Reni Ryder, Capri Martin), Helsinkiläinen muusikko / säveltäjä, jonka ääniteoksia on ollut näytteillä aiemmin mm. Luxissa. Muu-galleriassa ja Ateneumissa.

Joakim Udd: Välittäjä

Teos on puolimekaaninen kokonaisuus, joka koostuu varsista, nivelistä, rattaista, ketjuista ja niitä liikuttavasta moottorista. Varsien päässä kapeat valokiilat kulkevat luotua reittiä ja piirtävät esiin muotoa jälkivalaisevalle pinnalle. Pidemmän tarkastelun myötä syntyy tunnistettava kuva. Teos pohtii ihmistä teknologian representaation välineenä. Teknologia esittää toiveen ja tuo itsestään esiin muodon.

Joakim Udd on visuaalinen taiteilija ja valosuunnittelija. Hänen työhistoriaan mahtuu laajaa työskentelyä live-esiintymisten ja esittävän taiteen parissa, toimenkuviin on sisältynyt valon parissa työskentelyn lisäksi myös valotaidetapahtumien kuratointia ja tuotantosuunnittelua. Taiteellisessa työssä häntä kiehtoo ulottuvuudet, minimalismi, sekä sen maksimointi.

Saana Volanen: certain light

Mikään ajatuksista ei tavoita valoa, tuota kaukaista valoa, joka kuitenkin tavoittaa minut.

Teoksessa valo liikkuu erilaisten linssien lävitse ja pinnoilla. Linssit taittavat, muovaavat ja ohjaavat valoa niin, että sen luonne muuttuu toiseksi. Teos on syntynyt kiinnostuksesta kosmisiin mittakaavoihin sekä optiikkaan, joka on mahdollistanut avaruuden tarkkailun ja tallentamisen.

Saana Volanen on taiteilija, valosuunnittelija ja lavastaja. Volanen toimii laajasti esittävien taiteiden kentillä sekä valotaiteen parissa. Hänelle tärkeiksi käsitteiksi on muotoutuneet tilasensitiivisyys, maisema, muutos ja immersio. Volanen on valmistunut kandidaatiksi Esittävien taiteiden lavastuksen pääaineesta Aalto-yliopistosta ja opiskelee tällä hetkellä Valosuunnittelun maisteriohjelmassa Taideyliopistossa.

Kategoriat

Ruoholahti

Kartta

Tapahtuman tiedot

  • Aika:

    • 2.–8.1.2023 klo 15–22

  • Osoite:

    Kaapelitehdas, Valssaamo ja Puristamo

Sinua saattaa kiinnostaa

Sampo Aatos (FIN) – Triangle Study – Inn…

Lue lisää