Lux In

Introduktion till evenemang

Lux In är en utställning för ljuskonst och ordnas nu för fjärde gången. I Kabelfabriken presenteras ett mångfacetterat urval av ljusverk. Utställningen arrangeras i samarbete med magisterprogrammet i ljusplanering vid Konstuniversitetet.

Öppetider: mån-sön 2.–8.1 2023 kl 15–22.

Verken från utställningen kommer att publiceras senare.

Konstverk:

Tuomas Honkanen: Oljenkorsi

Konstverket handlar om att känna efter vilka former ett halmstrå har. Det känns betydelsefullt för mig i jämförelse med raka linjer. 

Tuomas Honkanen: Sydän

Konstverket handlar om att känna efter vilka former hjärtat har. Det ger mig ångest och glädje. 

Tuomas Honkanen är en ljusdesigner, visuell designer och konstnär som bor i Helsingfors. Ett viktigt element i Honkanens arbete är att han tar sig ordentligt med tid för att osystematiskt syssla med olika saker, så att det blir möjligt att upptäcka någonting nytt och intressant. Under den senaste tiden har han återkommande gånger jobbat med förnimmelser, närvaro, växelverkan och rumsliga dimensioner. Som konstnär är Honkanen intresserad av olika intryck som bygger på tid och rum, och de spänningar som de skapar. För närvarande arbetar han främst som totalvisuell designer inom scen- och installationskonst.

Lyydia Johansson: Mremoy

Bitar kommer loss från minnet, och de hamnar inte alltid i rätt ordning. Minnet är ändå sant, på ett sätt.

I konstverket projicerar en diaprojektor minnen från konstnärens släkt i speglar. Speglarna splittrar bilden, och på väggen visas bitar av bilderna. Konstverket handlar om minnets opålitlighet. Var och en av oss minns händelserna i sitt eget perspektiv. Dessa minnesbilder förändras med tiden och förvandlas till en ny sanning.

Lyydia Johansson studerar ljusdesign vid Konstuniversitetets Teaterhögskola. Hon är ungefär tammerforsare, men bor just nu i Helsingfors. Johanssons arbete betonar teater och annan scenkonst. I konstverken spelas huvudrollen ofta av starka färger, maximalism och kassettfuturism.

Tomasz Sekular: Seascapes

Konstverket Seascapes, som inspirerats av J.M.W. Turners marinmålningar, låter olika element från video- och ljuskonst kollidera med varandra. De generativa bilderna som projiceras genom ett dimtäcke existerar i gränsytorna mellan figurativt och icke-figurativt, när materialet splittras i en simulerad storm i ett akvarium. Konstverket studerar relationen mellan algoritmerna och människans observationer samt ljusets materiella karaktär med ett humoristiskt grepp. Ljuset och färgerna dansar på formens yta som växlar kontinuerligt.

Tomasz Sekular är en bildkonstnär och kurator från Helsingfors. Han arbetar med installationskonst, fotografi och rörlig bild. I hans installationer möts readymade, cinematisk skildring och dunkla kondensationer av rum, tid och observation i absurda konstellationer som presenteras med både alternativa och traditionella metoder.

Joakim Udd: Välittäjä

Konstverket är en halvmekanisk helhet som består av stänger, leder, hjul, kedjor och en motor som sätter dem i rörelse. I stängernas ändar går smala ljuskäglor längs den rutt som skapas och tecknar fram en form på en efterbelysande yta. Med tiden uppkommer en identifierbar bild. Konstverket behandlar människan som ett redskap för teknisk representation. Tekniken uttrycker ett önskemål och lyfter fram en form från sig själv.

Joakim Udd är visuell konstnär och ljusdesigner. Han har arbetat mycket med liveuppträdanden och scenkonst, inte bara med ljusdesign, men också med kuratering och produktionsplanering som gäller ljuskonstevenemang. I det konstnärliga arbetet intresserar han sig för dimensioner, minimalism och maximeringen av dem.

Saana Volanen: certain light

Ingen tanke når ljuset, det där avlägset ljuset, som ändå når mig.

I konstverket rör sig ett ljus genom olika linser och på linsernas ytor. Linserna bryter, formar och styr ljuset så det får en annan karaktär. Konstverket har uppkommit av ett intresse för kosmiska skalor och för optiken, som gjort det möjligt att observera och dokumentera rymden.

Saana Volanen är konstnär, ljusdesigner och scenograf. Volanen arbetar i ett vidsträckt fält med scenkonst och ljuskonst. Platssentivitet, landskap, förändring och immersion har blivit viktiga begrepps för henne. Volanen har en kandidatexamen i scenografi från Aalto-universitetet. För närvarande studerar hon i magisterprogrammet för ljusdesign vid Konstuniversitetet.

Kategorier

Gräsviken

Karta

Information om evenemang

  • Tid:

    • 2.–8.1.2023 klo 15–22

  • Adress:

    Kabelfabriken, Valssaamo och Puristamo

Du kanske är intresserad