Societas Luminis (FI) – Valo, jota emme näe

Introduktion till evenemang

Människan har en begränsad synförmåga. Vi ser världen som färger som har sitt ursprung i ljusets våglängder. Bakom det synliga ljuset finns ändå kortare våglängder, ultraviolettstrålning, som till exempel insekter kan se. Innanför den välbekanta världen finns en annan värld, en som vi inte ser. 

Ultraviolettstrålningen avslöjar osynliga mönster och former som finns på blommor och som styr pollinerarna till växtens viktiga delar. Ultraviolettstrålningen får en del material att glänsa och den kan accentuera eller förändra växternas färger. En del insekter använder dessutom UV-strålning som hjälp när de navigerar.

Valo, jota emme näe ser öppnar för oss en värld som vi normalt är blinda för. Det presenterar bekanta växter från vägrenar, ängar och skogsgläntor i färger i UV-strålningens ljus. Det projicerade videokonstverket är en sagolik färd med en insekts ögon, och vi ser de fantastiska färgerna som sanna.

Kollektivet Societas Luminis är en tvärkonstnärlig grupp vars medlemmar länge arbetat inom audiovisuell kommunikation, konst och vetenskap. 

Matti Riikonen
Matti Riikonen planerar och regisserar audiovisuella föreställningar, installationer och lokaler i inhemska och internationella projekt. Han har också arbetat som grafiker, illustratör och scenograf. 

Heikki Helanterä
Heikki Helanterä är professor i evolutionsbiologi och genomik vid enheten för ekologi och genetik vid Uleåborg universitet. Han har skrivit den allmänt hållna faktalitterära boken Suuri suomalainen muurahaiskirja (Minerva, 2019) tillsammans med Katja Bargum. 

Kimmo Syväri
Kimmo Syväri är en fotograf och aktör inom konstindustri från Helsingfors. Han har varit med om att bygga visuella berättelser för många finländska varumärken. 

Markku Mäkelä
Markku Mäkelä är en prisbelönt kompositör, producent och ljuddesigner. Markku komponerar musik och ljudlandskap till filmer och lokaler.

I samarbete med:

UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö

Kategorier

Lux 2024

Karta

Information om evenemang

  • Tid:

    • 3.–7.1.2024 klo 17–22

  • Adress:

    UPM huvudkontor (Alvar Aaltos gata 1)

Du kanske är intresserad